Makaron gryczany
( ilość produktów: 9 )Makarony gryczane to produkty wegańskie zaliczane do makaronów bezglutenowych. Poznaj ich wyrazisty, nieco orzechowy smak!
Powstają na bazie mąki gryczanej (zwykłej lub razowej). W bogatej ofercie naszego sklepu znajdziesz makaron wytwarzany z certyfikowanych składników ekologicznych, polskich lub zagranicznych producentów. Oferujemy liczne typy gryczanej wersji makaronów, zarówno tych standardowych, jak nitki, świderki, spaghetti i penne, jak również bardziej egzotycznych - ramen czy soba. Odkryj swój ulubiony!
Makaron gryczany - najzdrowszy z makaronów?
Wartość odżywcza
Makaron z gryki, ze względu na inny rodzaj mąki, nieznacznie różni się zawartością składników odżywczych od makaronu pszennego. Podobna jest jego ogólna kaloryczność, zawartość węglowodanów i białka, przewyższa zaś makaron pszenny zawartością cennego błonnika.
W tabeli znajdziesz porównanie wartości odżywczej przykładowych produktów z dwóch typów mąk - pszennej i gryczanej.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Makaron gryczany bio | Makaron pszenny | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 354 kcal | 350 kcal |
Tłuszcz
|
3,1 g 0,7 g | 1,6 g 0,3 g |
Węglowodany
|
65 g 1,4 g 9,2 g | 69 g 4,1 g 3,0 g |
Białko | 12 g | 13 g |
Sól | <0,01 g | <0,01 g |
Czy makaron gryczany jest zdrowy?
Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste, powinny być produktem spożywanym w największej ilości, zaraz po warzywach i owocach. Makarony dostarczają organizmowi dużej porcji energii, dzięki przeważającej zawartości węglowodanów.
Makaron gryczany, dzięki sporej zawartości błonnika, który reguluje oraz korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, w kontekście właściwości zdrowotnych uzyskuje przewagę nad zwykłym makaronem pszennym. Co więcej, jako produkt bezglutenowy, będzie niezastąpionym elementem w kuchni osób nietolerujących glutenu.
Ponadto produkty gryczane są wysoko cenionym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, cynku i polifenoli. Dzięki zawartości prozdrowotnych związków obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
Zdrowy i pyszny
Rodzaje makaronu gryczanego
W naszej ofercie znajdziesz:
- makaron gryczany bezglutenowy,
- makaron gryczany wegański,
- makaron gryczany bio,
a także makarony:
- nitki,
- świderki,
- wstążki,
- spaghetti,
- penne
- japoński makaron soba i ramen
- i inne (np. z batatami).
Jak długo gotować makaron gryczany?
Przygotowanie makaronu gryczanego jest takie samo jak w przypadku pszennego. Gotuje się nieco szybciej, w zależności od typu i producenta, około 5 minut. Zaleca się podawanie go w postaci al dente, gdyż rozgotowanie może skutkować nieatrakcyjnym rozpadem.
Czy makaron z mąki gryczanej jest smaczny?
Makaron z mąki gryczanej wyróżnia się wyraźnym smakiem, można określić go jako orzechowy. Za sprawą tej cechy doskonale sprawdzi się w daniach kuchni egzotycznej, na przykład japońskiej (dzięki wykorzystaniu makaronu soba lub ramen), lub w towarzystwie wyrazistych sosów. Z wykorzystaniem makaronu gryczanego z powodzeniem przygotujesz także tradycyjne, polskie potrawy.