Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Makaron gryczany

( ilość produktów: 9 )

Makarony gryczane to produkty wegańskie zaliczane do makaronów bezglutenowych. Poznaj ich wyrazisty, nieco orzechowy smak!

Powstają na bazie mąki gryczanej (zwykłej lub razowej). W bogatej ofercie naszego sklepu znajdziesz makaron wytwarzany z certyfikowanych składników ekologicznych, polskich lub zagranicznych producentów. Oferujemy liczne typy gryczanej wersji makaronów, zarówno tych standardowych, jak nitki, świderki, spaghetti i penne, jak również bardziej egzotycznych - ramen czy soba. Odkryj swój ulubiony!

MarkaMarka
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

 

Makaron gryczany - najzdrowszy z makaronów?

Wartość odżywcza

Makaron z gryki, ze względu na inny rodzaj mąki, nieznacznie różni się zawartością składników odżywczych od makaronu pszennego. Podobna jest jego ogólna kaloryczność, zawartość węglowodanów i białka, przewyższa zaś makaron pszenny zawartością cennego błonnika.

W tabeli znajdziesz porównanie wartości odżywczej przykładowych produktów z dwóch typów mąk - pszennej i gryczanej.

Wartość odżywcza w 100g produktu

 Makaron gryczany bioMakaron pszenny
Wartość energetyczna 354 kcal 350 kcal
Tłuszcz
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone
3,1 g 0,7 g 1,6 g 0,3 g
Węglowodany
  • w tym cukry
  • błonnik
65 g 1,4 g 9,2 g 69 g 4,1 g 3,0 g
Białko 12 g 13 g
Sól <0,01 g <0,01 g

Czy makaron gryczany jest zdrowy?

Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste, powinny być produktem spożywanym w największej ilości, zaraz po warzywach i owocach. Makarony dostarczają organizmowi dużej porcji energii, dzięki przeważającej zawartości węglowodanów.

Makaron gryczany, dzięki sporej zawartości błonnika, który reguluje oraz korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, w kontekście właściwości zdrowotnych uzyskuje przewagę nad zwykłym makaronem pszennym. Co więcej, jako produkt bezglutenowy, będzie niezastąpionym elementem w kuchni osób nietolerujących glutenu.

Ponadto produkty gryczane są wysoko cenionym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, cynku i polifenoli. Dzięki zawartości prozdrowotnych związków obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Zdrowy i pyszny

Rodzaje makaronu gryczanego

W naszej ofercie znajdziesz:

  • makaron gryczany bezglutenowy,
  • makaron gryczany wegański,
  • makaron gryczany bio,

a także makarony:

  • nitki,
  • świderki,
  • wstążki,
  • spaghetti,
  • penne
  • japoński makaron soba i ramen
  • i inne (np. z batatami).

Jak długo gotować makaron gryczany?

Przygotowanie makaronu gryczanego jest takie samo jak w przypadku pszennego. Gotuje się nieco szybciej, w zależności od typu i producenta, około 5 minut. Zaleca się podawanie go w postaci al dente, gdyż rozgotowanie może skutkować nieatrakcyjnym rozpadem. 

Czy makaron z mąki gryczanej jest smaczny?

Makaron z mąki gryczanej wyróżnia się wyraźnym smakiem, można określić go jako orzechowy. Za sprawą tej cechy doskonale sprawdzi się w daniach kuchni egzotycznej, na przykład japońskiej (dzięki wykorzystaniu makaronu soba lub ramen), lub w towarzystwie wyrazistych sosów. Z wykorzystaniem makaronu gryczanego z powodzeniem przygotujesz także tradycyjne, polskie potrawy.  

pixel