Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Mąka orkiszowa

( ilość produktów: 18 )

Mąka orkiszowa to jedna z najzdrowszych mąk dostępnych na rynku. Jest uniwersalna i wszechstronna.

W asortymencie sklepu dostępnych jest aż kilkanaście produktów w tej kategorii. Różnią się w zależności od typu mąki, czyli zawartości substancji mineralnych w mące. Aktualnie oferta zawiera mąki od typu 650 do 2000. Im wyższy typ mąki, tym jest ona ciemniejsza i zdrowsza. Niemal wszystkie produkty mają certyfikat BIO. Dzięki temu masz pewność, że aż 95% surowców użytych do produkcji mąki pochodzi z upraw ekologicznych.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

Mąka orkiszowa - do czego jej użyć? Jaki typ mąki wybrać? Sprawdzamy!

Do czego służy mąka orkiszowa? Jakie ma obecnie zastosowanie w naszej kuchni? Na przestrzeni kilkudziesięciu ostatnich lat jedno z najpowszechniej stosowanych zbóż, pszenica zwyczajna, podlegało wielu modyfikacjom genetycznym. Choć spowodowało to ogromne ułatwienia w jej uprawie, to zwolennicy zdrowego odżywiania zaczęli mieć wątpliwości odnośnie jej wartościowości odżywczej. 

Z tego powodu swój prawdziwy renesans przeżywa obecnie orkisz i coraz chętniej stosuje się pełnoziarnistą mąkę do wypieków. Dlaczego jest ekologiczna? Do czego używać mąki orkiszowej? Jaki typ wybrać? Mąka orkiszowa czy pszenna? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej.

Właściwości mąki orkiszowej

Czym jest orkisz?

To jedna z najstarszych odmian pszenicy, która najbardziej popularna była w czasach średniowiecza. Dziś znów wróciła do łask i, ponieważ wykazuje się wysoką odpornością, jest chętnie używana w rolnictwie ekologicznym. Co ciekawe, źle znosi wysokie dawki nawozów, dzięki czemu zyskuje wciąż rosnące zainteresowanie wśród zwolenników naturalnych i ekologicznych produktów.

Typy mąki orkiszowej

Mąka to produkt otrzymywany w wyniku przemiału ziarna zbóż, w przypadku mąki orkiszowej są to ziarna pszenicy orkisz. W zależności od stopnia przemiału i oczyszczenia ziarna otrzymuje się mąkę różnej jakości. Typy o wyższych wartościach to mąki razowe (pełnoziarniste), charakteryzujące się mniejszym rozdrobnieniem, dzięki czemu do mąki przechodzą wszystkie składniki ziarna, a wraz z nimi większa ilość składników odżywczych, witamin oraz mikro i makroelementów. Taka mąka będzie ciemniejsza. 

Typy o niższych wartościach to mąki wysoko oczyszczone i drobno zmielone. Nadają one wypiekom większej delikatności, ale jednocześnie pozbawione są większości prozdrowotnych składników, w tym błonnika pokarmowego. 

Mąka orkiszowa typ 1050

Ten typ mąki charakteryzuje się jasnobrązowym kolorem i pośrednim stopniem przemiału. Stanowi pewnego rodzaju kompromis pomiędzy wartością odżywczą a wartością wypiekową.

Mąka orkiszowa typu 1050 nie jest tak bogata w składniki odżywcze, jak wersja pełnoziarnista, ale wciąż stanowi źródło korzystnych kwasów tłuszczowych i błonnika. Jednocześnie dzięki większemu oczyszczeniu i rozdrobnieniu, wypieki przygotowane na jej bazie będą bardziej sprężyste i puszyste

Mąka pszenna orkiszowa czy pszenna zwyczajna?

W licznych badaniach naukowych dowiedziono, iż mąka orkiszowa charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą w porównaniu do mąki z pszenicy zwyczajnej. Zawiera więcej białka, a także witamin A i E oraz cynku, miedzi i selenu. Co więcej, wyróżnia się lepszą aktywnością antyoksydacyjną oraz mniejszym potencjałem alergizującym niż zwykła, biała mąka pszenna.

Wyjątkowy skład i właściwości zdrowotne

Mąka orkiszowa to również źródło niezwykle ważnych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale nie są przez niego syntetyzowane. Pełnoziarnista charakteryzuje się korzystnym składem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT, czyli tzw. kwas omega-3 i omega-6) oraz sporą zawartością błonnika pokarmowego. Ponadto w jej składzie znajduje się żelazo, magnez i witaminy z grupy B.

Czy zatem mąka orkiszowa jest zdrowa? Z uwagi na cenny skład, spożywanie produktów z takiej pełnoziarnistej mąki będzie skutkowało:

  • poprawą perystaltyki jelit i zapobieganiem zaparciom,
  • spowolnieniem opróżniania żołądka, a zatem dłuższym odczuwaniem sytości,
  • obniżeniem stężenia glukozy i cholesterolu we krwi,
  • działaniem antyoksydacyjnym, czyli przeciwnowotworowym oraz spowalniającym procesy starzenia,
  • wspomaganiem funkcjonowania układu nerwowego.

Mąka orkiszowa - do czego ją wykorzystać?

Jaki typ mąki wybrać?

Wybór typu mąki zależy od twoich preferencji smakowych oraz walorów zdrowotnych, które chcesz uzyskać. Najzdrowszym produktem będzie mąka orkiszowa pełnoziarnista, która sprawdzi się doskonale przy wypieku chleba, ale może być gorzej tolerowana w innych wypiekach, do których lepiej sprawdzą się typy o wyższym przemiale. 

  • mąka pełnoziarnista - Najlepsza do wypieku wysokobłonnikowego chleba razowego.
  • mąka orkiszowa typ 1050 - Bardzo dobra do wypieku pieczywa, które będzie nieco delikatniejsze niż z mąki pełnoziarnistej, a także do wszelkich produktów mącznych w zdrowszej wersji.
  • mąka orkiszowa typ 650 - Sprawdzi się do każdego rodzaju wypieków, w tym naleśników, placuszków, ciast, ciasteczek, bułek, klusek. Otrzymane produkty będą sprężyste i delikatne, ale o zdecydowanie niższej wartości odżywczej.
  • mąka typ 405 - Typ mąki najbardziej oczyszczony i najdelikatniejszy. Będzie idealny do przygotowania biszkoptu.

Mąka orkiszowa - do czego jej użyć zamiast mąki pszennej zwyczajnej

Mąka orkiszowa będzie idealna do wszelkiego rodzaju wypieków, w tym pieczywa, naleśników i ciast - czyli wszędzie tam, gdzie sprawdza się standardowa mąka pszenna. Z uwagi na wspomniane wyżej właściwości, warto zastąpić popularną białą mąkę tą otrzymywaną z orkiszu. 

W Arkanach Smaku znajdziesz również makarony orkiszowe, które zostały dodatkowo wzbogacone warzywami i przyprawami, dzięki czemu podwyższa się ich wartość odżywczą, a także uzyskuje ciekawe zabarwienie. To fantastyczny pomysł na posiłek dla dziecka - wizualnie staje się on atrakcyjny dla malucha, a ty zyskujesz pewność, że podajesz mu zdrowy produkt. 

Historia orkiszu

Orkisz to jedno z najstarszych zbóż uprawianych powszechnie w Europie już w starożytności. Ze względu na większe wymagania i niższe plony niż w przypadku pszenicy zwyczajnej uprawy orkiszu zdecydowanie zmalały. Jednak ostatnio wzrasta zainteresowanie pradawnym zbożem. Orkisz nie wymaga stosowania pestycydów oraz nawożenia. Jest niskonakładowy i rośnie w surowych warunkach, które spełniają normy produkcji żywności ekologicznej. Nie poddano go żadnym modyfikacjom genetycznym, stąd ma tylu zwolenników wśród żywieniowców oraz osób prowadzących zdrowy styl życia i preferujących spożywanie ?czystej żywności?.

Mąka orkiszowa a pszenna

Mąka orkiszowa jest bogatsza w składniki odżywcze od mąki pszennej. Zawiera więcej białka i tłuszczu. Ma lepszy skład aminokwasowy oraz więcej składników mineralnych i witamin takich jak niacyna (B3), tiamina (B1), kwas foliowy (B9), a także witaminy K i A. Obie mąki zawierają gluten, jednak w mące orkiszowej jest go mniej.

Wartość odżywcza mąki orkiszowej

Skład: mąka orkiszowa razowa* BIO typ 2000

Wartość odżywcza 100g
Wartość energetyczna 1400 kJ / 330 kcal
Tłuszcz 2,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
Węglowodany 63,6 g
w tym cukry 1,3 g
Białko 13,3 g
Sól 0,03 g

 

Korzystny wpływ błonnika na zdrowie człowieka

Zawartość błonnika pokarmowego w mące orkiszowej pełnoziarnistej wynosi ok. 9 g na 100 g mąki. Przyczynia się on do zmniejszenia ryzyka zachorowalności na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, choroby układy krążenia, choroba niedokrwienna serca. Dodatkowo błonnik obniża poziom cholesterolu w organizmie i przeciwdziała przekształcaniu kwasów żółciowych w związki kancerogenne. Korzystnie działa na perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, biegunkom i zgadze.

Błonnik odgrywa znaczną rolę w leczeniu cukrzycy. Większa zawartość błonnika w diecie powoduje spadek wahań stężenia glukozy we krwi i odpowiedzi glikemicznej w organizmie. Produkty z mąką orkiszową mogą być spożywane przez cukrzyków.

Indeks glikemiczny mąki orkiszowej wynosi 45, a chleba wypieczonego z tejże mąki ? ok. 50. Jest niemal dwutonie niższy niż IG mąki pszennej. Włókno pokarmowe ogranicza zużycie energii, co w konsekwencji powoduje spadek masy ciała.

Zastosowanie mąki orkiszowej

Mąka orkiszowa ma bardzo szerokie zastosowanie. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, który podkreśla wiele wyrobów. Może być stosowana jako zamiennik mąki pszennej do:

  • wypieku pieczywa;
  • pierogów, spodów do tart;
  • domowego makaronu;
  • zagęszczania zup i sosów;
  • ciast i ciasteczek;
  • tortilla orkiszowa

Warto zwrócić uwagę na to, że ciasto przygotowane z mąki orkiszowe wychodzi bardziej kruche niż z tradycyjnej mąki pszennej.

Ile kosztuje mąka orkiszowa?

Cena za kilogram przewyższa cenę mąki pszennej. Wrasta ona wraz z typem mąki. W naszym sklepie dostępna jest mąka najwyższej jakości, certyfikowana, 100-procentowo ekologiczna i można ją kupić już od kilkunastu złotych za 1 kilogram w przypadku mąki orkiszowej razowej typu 2000 BIO.

pixel