Chrupki
( ilość produktów: 70 )Kup chrupki dla dzieci w zdrowszej wersji - kukurydziane, owocowe i strączkowe bez dodatku soli!
W naszej ofercie znajdziesz bogaty wybór chrupek dedykowanych dzieciom: niezawierające soli, cukru i sztucznych wzmacniaczy smaku. Ich składy oparte zostały na ekologicznych składnikach. Wybór bio przekąsek w wersji kukurydzianej, gryczanej, ryżowej, warzywnej czy owocowej to gwarancja dostarczenia energii z dobrego źródła, z udziałem cennego błonnika.
Angelina chrupki kukurydziane truskawka i jabłko, od 10 miesiąca, bezglutenowe bio 30 g
Piramidki proteinowe pomidorowe z bazylią, wegańskie, bezglutenowe 60 g
Chrupki piramidki proteinowe o smaku słodkiej papryki bezglutenowe 60 g - POPCROP
Chrupki jaglane o smaku mango bez dodatku cukrów bezglutenowe od 8 miesiąca BIO 25 g - Holle
Chrupki ryż - soczewica bez dodatku cukrów bezglutenowe od 8 miesiąca bio 25 g - Holle
Chrupki
Zdrowe nawyki
To, jakie preferencje smakowe będzie miało twoje dziecko w przyszłości, w głównej mierze zależy od ciebie. Dlatego tak ważne jest, aby już od najmłodszych lat uczyć je prawidłowych wyborów żywieniowych. Jednym z nich może być wybór zdrowszej alternatywy dla popularnych słonych przekąsek. Pozwól swojemu maluchowi zasmakować w chipsach warzywnych czy chrupkach strączkowych!
Chrupki kukurydziane
Są uwielbiane przez dzieci! Znajdziesz tu ekologiczne, bezglutenowe pieczone chrupki z kukurydzy specjalnie dedykowane maluchom oraz niemowlętom od 7 miesiąca życia. Posiadają zabawne kształty, np. dinozaury, oraz występują w różnorodnych wersjach smakowych (m.in. serowe, ketchupowe, orzechowe, marchewkowe, owocowe), także bez dodatku soli i cukru.
Owocowe chrupki dla dzieci
Dzieciom proponujemy również chipsy jabłkowe. Będzie to wybór maksymalnie zdrowy, niosący korzystne właściwości odżywcze. Zawierają w swoim składzie 100% owocu, bez żadnych dodatków. Dostarczają organizmowi szybkiej porcji energii, która wprawdzie pochodzi głównie z cukrów prostych, ale jednoczesna obecność błonnika zmniejsza ich niekorzystne działanie. Owoce to także bogactwo witamin i minerałów, których część znajdzie się także w tej przekąsce.
Inne zdrowe chrupki
Wybór wśród zdrowszych zamienników jest naprawdę spory. Możesz wybrać dla swojego dziecka także chrupki:
- z groszku i ryżu,
- z soczewicy,
- orkiszowe,
- ryżowe,
- i jaglane.
Każda z odmian oferuje kilka wersji smakowych.
Dlaczego zdrowsze?
Mniej soli
Zdrowsza wersja chipsów i chrupek oraz wybór spośród bio produktów to przede wszystkim mniejsza zawartość soli w porównaniu do standardowych odpowiedników. Nadmierne spożycie soli w wieku dziecięcym może skutkować szybkim rozwojem chorób w późniejszych latach (np. nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych). Ponadto nadmiar sodu niekorzystnie wpływa na rozwój kości oraz obciąża nerki.
Paczka popularnych chrupek serowych (165 g) dostarcza aż 5,4 g soli - to cała łyżeczka! Dla porównania, paczka talarków gryczanych BIO (55 g) zawiera 0,5 g soli, a chrupek kukurydzianych BIO (150 g) nie dostarczy soli wcale.
Porównanie zawartości soli; na 100 g produktu.
Chrupki serowe | Chipsy paprykowe | Chipsy jabłkowe BIO | Chrupki kukurydziane BIO | |
Sól | 3,3 g | 1,7 g | 0,01 g | <0,01 g |
Chrupki dla dzieci bez sztucznych dodatków
Popularne przekąski dostępne na każdym kroku, często zawierają w swoim składzie substancje, których nazwy nawet trudno wymówić. Te sztuczne, chemiczne aromaty, barwniki, ulepszacze i konserwanty mogą mieć bardzo negatywne skutki zdrowotne.
Spożywanie ich nierzadko skutkuje wystąpieniem reakcji alergicznych, np. wysypek. Nadmierne konsumowanie sztucznych dodatków może prowadzić do nadpobudliwości i wahań nastrojów (działanie takie wykazuje np. 5-rybonukleotyd disodowy stosowany przez producentów w celu nadania intensywnego aromatu i smaku).
Dokonując zakupów w naszym sklepie, zyskujesz pewność, że oferowane produkty nie zawierają sztucznych wzmacniaczy smaku i produkowane są z użyciem certyfikowanych ekologicznych składników.