Kapusta kiszona - sklep internetowy
( ilość produktów: 26 )Prawdziwa BIO kapusta kiszona biała oraz czerwona; z marchewką, burakiem lub innymi dodatkami.Kup online!
Kapusta kiszona jest powszechnie wykorzystywana w kuchni polskiej i doceniana nie tylko za wyjątkowy smak, ale i mnóstwo cennych wartości odżywczych oraz prozdrowotnych. Możesz spożywać ją na surowo w formie przekąski czy dodatku do obiadu, jak również wykorzystać do przygotowania takich tradycyjnych dań, jak bigos, zupa kapuśniak, kapusta z grochem, farsz do pierogów, pasztecików i krokietów. Popularna jest także kapusta zasmażana. W ofercie naszego sklepu znajdziesz zarówno BIO kapustę kiszoną z marchewką w słoiku oraz kompozycje wzbogacone dodatkami (na przykład jarmużem, burakiem, grzybami), jak i czysty sok.
Sątyski sok z kiszonej kapusty z marchewką BIO 300 ml
- Opakowanie:
KAPUSTA KISZONA BIO 1 kg - CHARSZNICKIE POLA NATURY (PRODUKT SEZONOWY)
- Opakowanie:
- 1
- 2
Kiszenie kapusty
Co oznacza, że kapusta jest kiszona? Proces kiszenia (kwaszenia) polega na odpowiednim zasoleniu i poddaniu produktu fermentacji z udziałem bakterii kwasu mlekowego. W wyniku ich działań cukry przekształcane są w kwas mlekowy. Jest to sposób konserwacji ? warzywa zaprawione w ten sposób znacznie wydłużają swoją zdatność do spożycia. Kapusta kiszona (czerwona bądź biała) cechuje się silnie kwaśnym smakiem.
Niektórzy producenci oszukują konsumentów i chcąc przyspieszyć proces, dodają do kapusty ocet. Niestety wiąże się to nie tylko z obniżeniem jej walorów smakowych, ale przede wszystkim ? zdrowotnych.
Naturalny probiotyk
Sporo mówi się o tym, że kapusta kiszona jest zdrowa. Co to właściwie oznacza? Tym, co przede wszystkim ją wyróżnia, jest obecność bakterii kwasu mlekowego oraz samego kwasu mlekowego. Ich rolą jest wspieranie pracy przewodu pokarmowego, zwłaszcza jelit, poprzez wzbogacanie i odżywianie mikroflory bakteryjnej (tak zwanych dobrych bakterii). Kapusta kiszona, wraz z wszystkimi produktami kiszonymi, stanowi więc naturalny probiotyk.
Szczególnie warto sięgać po nią w trakcie i po antybiotykoterapii.
Czym jeszcze może zaskoczyć Cię kiszona kapusta? Naprawdę sporą zawartością witaminy C! Uwzględnij ją w swoim jadłospisie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?
Regularne spożywanie kapusty kiszonej oraz innych kiszonek przynosi szereg korzyści zdrowotnych, takich jak:
- wzrost ?dobrej? mikroflory jelitowej oraz zmniejszenie ilości bakterii ?złych? (wywołujących choroby);
- łagodzenie przebiegu biegunek oraz zmniejszenie ryzyka ich wystąpienia przy antybiotykoterapii;
- wzmacnianie działania układu odpornościowego;
- działanie przeciwzapalne;
- obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszenie ryzyka zachorowania na miażdżycę oraz choroby serca;
- regulacja prawidłowego stężenia cukru we krwi;
- zmniejszenie ryzyka powstawania nowotworów;
- zapobieganie wystąpienia anemii;
- lepszy wygląd skóry (redukcja przebarwień, ujędrnienie, opóźnienie procesów starzenia).
Kapusta kiszona ? ile ma kcal?
Niemałą zaletą kapusty kiszonej jest także jej bardzo niska kaloryczność. 100 g dostarcza zaledwie 16 kcal! W szklance produktu dostajesz więc niezwykle bogate źródło cennych substancji prozdrowotnych i jednocześnie nie dostarczasz prawie w ogóle kalorii. Kapusta kiszona jest więc świetną propozycją dla osób odchudzających się. Co więcej, jest to produkt bezglutenowy i wegański!
Nie dla wszystkich
Trzeba pamiętać o tym, że jedzenie kiszonej kapusty nie jest polecane wszystkim. Z uwagi na bardzo niskie pH, może działać ona drażniąco na żołądek osób zmagających się z jego chorobami, na przykład refluksem lub wrzodami. Z umiarem spożywać powinni ją chorzy z nadciśnieniem tętniczym lub schorzeniami nerek, ponieważ ukwaszona kapusta zawiera duże ilości soli (sodu).