Len, siemię lniane
( ilość produktów: 44 )Ekologiczne siemię lniane to samo zdrowie! U nas kupisz naturalne BIO ziarna oraz len mielony.
Siemię lniane, z uwagi na swój wyjątkowy skład i wiele cennych właściwości prozdrowotnych, okrzyknięty został prawdziwym superfoods. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi stanowi ono bardzo uniwersalny produkt w kuchni. Wykorzystasz go między innymi do owsianki, musli, jaglanki, koktajli, jogurtów, sałatek, a także słonych i słodkich wypieków.
W naszym sklepie kupisz BIO siemię lniane zarówno w formie ziaren, jak i zmielonych nasion. Dodatek siemienia lnianego nie tylko zadba o dostarczenie cennych składników, ale także zwiększy kaloryczność na przykład warzywnego smoothie lub zagęści sos. Nasiona te są ponadto niezastąpione w kuchni wegańskiej, gdyż z powodzeniem mogą zastępować jajka w ciastach.

Len mielony, odtłuszczony - siemię lniane 500 g

Len złoty bio 1 kg

Len mielony BIO 200 g - Bio Life
- 1
- 2
Siemię lniane - co to?
Siemię lniane to oleiste nasiona lnu zwyczajnego. Charakteryzują się spłaszczonym kształtem i szarobrązowym zabarwieniem, które ciemnieje po zalaniu wodą. Ponadto w wyniku kontaktu z wodą kilkakrotnie zwiększają swoją objętość, a na ich powierzchni pojawia się śluz.
Nasiona lnu najlepiej spożywać na surowo - w formie namoczonej lub świeżo zmielonej. W tej postaci są najzdrowsze. Obok pestek dyni czy pestek słonecznika z powodzeniem dodamy je do domowego chleba czy mlecznego śniadania.
Dlaczego warto jeść siemię lniane?
Czym zatem wyróżnia się siemię lniane i co sprawia, że stało się ono cennym surowcem leczniczym? Zacząć należy od tego, że nasiona te są jednym z najbogatszych źródeł kwasów omega-3. Zarówno kwasy omega-3, jak i omega-6 należą do tak zwanych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, potocznie określanych jako zdrowe tłuszcze. Jak sama nazwa wskazuje, są one bezwzględnie potrzebne organizmowi i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Niestety okazuje się, że przeciętny model żywieniowy krajów zachodnich o ile całkiem dobrze zaopatruje w kwasy omega-6, o tyle kwasów omega-3 nie dostarcza prawie wcale. Wynika to z faktu, że znajduje się on głównie w mięsie tłustych ryb morskich, orzechach włoskich i niektórych olejach.
Jego niedobory znacznie zwiększają ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne (między innymi cukrzycę typu II, nadciśnienie tętnicze czy otyłość) oraz wystąpienia zaburzeń neurologicznych. Kwasy omega-3 są ponadto niezbędne w ciąży dla prawidłowego rozwoju płodu. I tu dochodzimy do sedna, czyli wyjaśnienia, dlaczego siemię lniane jest tak cenne z punktu widzenia żywieniowo-zdrowotnego.
Wartość odżywcza
Kwasy omega-3 to nie jedyne związki bioaktywne obecne w nasionach lnu. Wymienić tu należy ponadto:
- białko o korzystnym składzie aminokwasów,
- błonnik pokarmowy,
- lignany i fitosterole,
- witaminy - między innymi kwas foliowy i wit. E,
- składniki mineralne ? na przykład selen, magnez, wapń, potas i cynk.
Właściwości prozdrowotne nasion lnu
Obecność wymienionych związków przekłada się na korzystne oddziaływanie siemienia lnianego na zdrowie. Jego regularne spożywanie prowadzi do:
- obniżenia stężenia cholesterolu oraz glukozy we krwi,
- obniżenia ciśnienia tętniczego,
- obniżenia ryzyka zachorowania na nowotwory, miażdżycę, cukrzycę typu II, choroby neurodegeneracyjne,
- łagodzenia podrażnień żołądka,
- wspomagania pracy jelit oraz regulacji rytmu wypróżnień (zapobiegania biegunkom i zaparciom),
- poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci.
Len do picia
Z siemienia lnianego możesz także przygotować zdrowy kleik lniany i dostarczać cennych składników poprzez jego codzienne picie. Jak go przygotować? Wystarczy, że 2-3 łyżki całych nasion lub mielonego lnu zalejesz szklanką ciepłej wody, a następnie odstawisz je na 20-30 minut. Tak przygotowana mikstura to także przykład domowego lekarstwa na problemy żołądkowo-jelitowe.