Kasza orkiszowa
( ilość produktów: 8 )Ekologiczna kasza orkiszowa najwyższej jakości. Poznaj jej wyjątkowe właściwości oraz pyszny smak!
Kasza orkiszowa nadzwyczaj zdrowy produkt, który zachwyca także swoim smakiem. Dostarcza wielu witamin i minerałów, wobec czego warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu. Kaszę orkiszową spożywa się po ugotowaniu np. jako dodatek do dań mięsnych.
Spróbuj także orkiszu w formie ekspandowanej, który zyskuje chrupkość i idealnie nadaje się jako zdrowa przekąska lub dodatek do jogurtu czy smoothie. W naszym sklepie kupisz naturalną BIO kaszę orkiszową od ekologicznych dostawców. Starannie selekcjonujemy oferowany przez nas asortyment, aby spełniał on nawet najbardziej wymagających klientów.
Kaszka orkiszowa jasna 500 g - TOLA
Kaszka orkiszowa jasna 1 kg - TOLA
Kaszka orkiszowa jasna 2 kg - TOLA
Kaszka orkiszowa jasna 5 kg - TOLA
Kaszka orkiszowa jasna 10 kg - TOLA
Kaszka orkiszowa jasna 25 kg - TOLA
Dlaczego warto kupić kaszę orkiszową?
Kasza orkiszowa otrzymywana jest z orkiszu, czyli starodawnej odmiany pszenicy, który odzyskał popularność z uwagi na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze. W porównaniu do pszenicy zwyczajnej zawiera więcej białka, witamin i minerałów, błonnika pokarmowego, a także łatwiej strawny gluten.
Skąd takie różnice pomiędzy odmianami tego samego zboża? Przez wiele lat modyfikowano ziarna pszenicy w taki sposób, aby jej hodowla przynosiła jak najbogatsze plony. W rezultacie w składzie pszenicy zaszło wiele niekorzystnych zmian i większość wartości prozdrowotnych uległa zredukowaniu.
Kasza orkiszowa ? indeks glikemiczny i gluten
Indeks glikemiczny kaszy orkiszowej wynosi 45, co oznacza, że nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi i może być bezpiecznie spożywana przez cukrzyków. Unikać jej powinny za to osoby stosujące dietę bezglutenową, ponieważ orkisz, jako odmiana pszenicy, zawiera gluten.
Właściwości prozdrowotne
Regularne spożywanie kaszy orkiszowej korzystnie wpływa na zdrowie. Jest to produkt, który wyróżnia się dużą zawartością cennych składników odżywczych, witamin, minerałów oraz związków bioaktywnych. Już wieki temu orkisz uznawany był za lekarstwo na wiele chorób. Współcześnie przeprowadzane badania potwierdzają jego wyjątkowe właściwości, między innymi:
- oczyszczające organizm, poprzez wspieranie prawidłowego funkcjonowania wątroby i woreczka żółciowego,
- obniżające stężenie we krwi tzw. złego cholesterolu,
- przyspieszające przemianę materii,
- wzmacniające układ odpornościowy i chroniące przed infekcjami; dodatkowo wykazuje działanie ogrzewające i napotne, przez co pomaga podczas przeziębienia.
Kasza orkiszowa ? gotowanie
W pierwszej kolejności wsyp kaszę na sitko i przepłucz ją pod bieżącą wodą. Zagotuj odpowiednią ilość lekko osolonej wody (w proporcji 2:1 w stosunku do kaszy) z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Wrzuć produkt do gotującej się wody i po ponownym jej zabulgotaniu zmniejsz ogień oraz nałóż na garnek przykrywkę.
Kasza orkiszowa potrzebuje około 20-30 minut gotowania ? do momentu zmięknięcia i wchłonięcia całej wody.