Warzywa
( ilość produktów: 95 )Ekologiczne, świeże warzywa z dostawą do domu. Zrób zdrowe zakupy szybko i wygodnie w naszym warzywniaku online!
Warzywa to naturalne źródło wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Mogą stanowić pyszną przekąskę lub niezastąpiony dodatek do większości dań, w tym nawet słodkich wypieków. W naszym sklepie internetowym znajdziesz szeroki asortyment BIO warzyw pochodzących z certyfikowanych, ekologicznych upraw. Zamówienie wyślemy najszybciej, jak się da, tak, abyś mógł cieszyć się ich najwyższą jakością. Zamów świeże warzywa z dostawą do domu – postaw na wygodę i oszczędność czasu!
Świeże warzywa online w sklepie internetowym Arkana Smaku
Chciałbyś kupić świeże warzywa przez internet bez wychodzenia z domu? Trafiłeś idealnie, ponieważ w naszym sklepie znajdziesz bogatą ofertę produktów, które z pewnością spełnią Twoje wymagania. Dokonując zakupów online, zyskujesz pewność, że otrzymasz produkty pochodzące z ekologicznych upraw, które po zebraniu przechowywane były w warunkach pozwalających na zachowanie świeżości.
Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia warzywa powinny stanowić główny element codziennej diety. Regularne spożywanie różnorodnych warzyw to klucz do zachowania zdrowia przez długie lata. Na ich ostateczną jakość i wartość odżywczą wpływ ma kilka czynników, w tym miejsce i sposób uprawy, stosowanie pestycydów, przechowywanie, a finalnie również obróbka termiczna. To właśnie dlatego świeże warzywa prosto od rolnika są cenione dużo bardziej niż te kupowane w supermarketach.
Samo zdrowie
Warzywa stanowią główne źródło błonnika pokarmowego w diecie, który reguluję pracę jelit oraz zapobiega powstawaniu zaparć. To także składnik bardzo istotny w diecie cukrzyków oraz osób odchudzających się. Ponadto warzywa dostarczają wielu witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych, które zapobiegają rozwojowi chorób, na przykład:
- potas, który jest niezbędny do prawidłowej pracy serca,
- witaminy antyoksydacyjne (A,C,E oraz ?-karoten) wykazujące działanie przeciwnowotworowe i opóźniające starzenie,
- związki, zmniejszające ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, cukrzycę, otyłość, zawał serca czy udar mózgu.
Jak jeść warzywa?
Warzywa spożywane na surowo dostarczają najwięcej wartości odżywczych. Niestety każda obróbka cieplna, a także długie lub nieprawidłowe przechowywanie prowadzi do utraty części cennych składników. W celu zachowania jak największej ich ilości warzywa gotuj na parze, gotując zaś w wodzie, pamiętaj, by robić to jak najkrócej. Świetnym sposobem na przygotowanie warzyw jest ich krótkie podsmażanie z małą ilością tłuszczu, najlepiej w woku ? takie azjatyckie przyrządzanie warzyw na chrupko pozwala zachować większość witamin i minerałów.
Warzywa świeże, a może suszone?
W naszym warzywniaku internetowym znajdziesz także szeroką ofertę warzyw suszonych!