Zdrowe oleje roślinne
( ilość produktów: 174 )Oleje BIO to najlepszy wybór do twojej kuchni! Nie tylko nadadzą wyjątkowego smaku, ale i zapewnią zdrowie.
Oleje roślinne to bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, przeciwutleniaczy i wielu innych, korzystnych dla zdrowia, substancji. Oferujemy niezwykle szeroki wybór wśród bio olejów roślinnych, w tym także tłoczonych na zimno i nierafinowanych, na przykład rzepakowy, kokosowy, lniany, z czarnuszki czy z awokado. Wszystkie produkty wyprodukowano z certyfikowanych ekologicznie surowców. Znajdziesz tu najlepszy tłuszcz do obróbki termicznej oraz te najzdrowsze, idealne do sałatek.

Olej kokosowy bezwonny bio 670 ml

Olej konopny tłoczony na zimno 250 ml

Olej kokosowy virgin bio 950 ml - Bio Planete

Olej słonecznikowy bezwonny bio 5 l

Olej kokosowy bezwonny bio 950 ml - Bio Planete

Olej rzepakowy do smażenia bio 500 ml

Olej z awokado tłoczony na zimno bio 250 ml

Olej słonecznikowy do smażenia bio 1 l

Olej z krokoszu tłoczony na zimno bio 500 ml
Ekologiczne oleje na co dzień
Nieprzeciętny asortyment
W naszym sklepie możesz dokonać wyboru spośród ponad dwudziestu różnych olejów roślinnych, w tym tych najzdrowszych - tłoczonych na zimno. Prezentujemy ekologiczne produkty uznanych producentów.
Oferujemy olej:
- rzepakowy,
- słonecznikowy,
- kokosowy,
- lniany,
- ryżowy,
- z pestek dyni,
- z czarnuszki,
- sezamowy,
- arganowy,
- kakaowy,
- konopny,
- sojowy,
- z orzechów włoskich,
- z nasion ostropestu plamistego,
- z awokado,
- z orzeszków ziemnych,
- migdałowy,
- z nasion marchwi,
- z Acai,
- z pestek moreli,
- z pokrzywy,
- z krokoszu
- i inne.
Olej lniany - czy to ten najzdrowszy?
Tłoczony na zimno olej lniany, nie bez powodu, zyskał przydomek jednego z najzdrowszych olejów. Znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetologii.</>
Przede wszystkim jest to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki którym obniża poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Co więcej, udowodnione zostało działanie wspomagające trawienie oraz przyspieszające gojenie ran.
Zalecana porcja spożycia to około 1 łyżki dziennie. Olej ten charakteryzuje się dość specyficznym smakiem. Najłatwiejszy sposób spożycia to dodanie go do sałatki, twarożku czy polanie kanapki.
Wspaniały olej z czarnuszki i jego właściwości
Wiele dobrego mówi się także o oleju z czarnuszki - wspomaganiu odporności organizmu i działaniu przeciwzapalnym, leczeniu alergii (w tym przewlekłych nieżytów nosa i zatok), problemów żołądkowo-jelitowych czy przynoszeniu ulgi w reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Zwany jest także ?naturalnym antybiotykiem?, dlatego może stanowić świetne uzupełnienie podstawowego leczenia infekcji. Charakteryzuje się gorzkawym smakiem i intensywnym zapachem.
Jaki wybrać najlepszy olej BIO?
Na zimno
Oleje tłoczone na zimno są otrzymane wyłącznie metodami mechanicznymi, przy zachowaniu temperatury, która nie wprowadzi zmian w ich właściwościach. Produkty te cechuje intensywne zabarwienie i smak oraz typowy zapach. Zachowane zostają wszystkie cenne zdrowotnie składniki, jak tokoferole, sterole, fosfolipidy, karotenoidy czy polifenole.
Do smażenia
Najlepszy olej do smażenia to taki, który jest stabilny i zawiera głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pod wpływem wysokiej temperatury nie ulegają niekorzystnym przemianom. Będą to, przede wszystkim oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin), olej rzepakowy, a także olej z awokado; użyteczny będzie również tłuszcz kokosowy i olej ryżowy.
Na surowo
Najlepszym sposobem na przyswojenie drogocennych składników zawartych w ekologicznych olejach roślinnych będzie spożywanie ich na zimno. Wiele z odmian jest niestabilnych przy wysokiej temperaturze i w trakcie obróbki termicznej mogą wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje.
Aby w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości, używaj ich jako dodatek do gotowych dań. Wybór wśród produktów jest tak bardzo zróżnicowany, że znajdziesz odpowiedni smak do każdej potrawy!