Kawa zbożowa
( ilość produktów: 5 )Kawa zbożowa to doskonała alternatywa dla wszystkich miłośników naparu z ziaren kawowca. Z figami, cykorią, orkiszowa i wiele więcej!
Jeżeli z różnych względów musisz zrezygnować z tradycyjnej esencji z kofeiną lub po prostu chcesz rozpieścić kubki smakowe, kawa Inka, a także inne kawy wytworzone na bazie naturalnych zbóż urozmaiconych dodatkami roślinnymi i rozmaitymi przyprawami, są idealnym wyborem.
Choć zbożowy napój nie ma substancji uzależniających, na jednej filiżance z pewnością się nie skończy!
Czy kawa zbożowa jest zdrowa - co kryje się w aromatycznym trunku?
Swoim kuszącym, przyjemnych zapachem przywodzi na myśl smak dzieciństwa. Nic dziwnego ? jej delikatny, naturalny skład jest odpowiedni dla dzieci, osób zmagających się z różnymi dolegliwościami oraz kobiet w ciąży. Jakie ma właściwości i jak wpływa na organizm, że cieszyć się jej walorami może praktycznie każdy?
Właściwości kawy zbożowej
- Wpływa na układ trawienny, posiada dużą ilość błonnika pokarmowego, dzięki niej można uniknąć zaparć, usprawnić procesy trawienne i wydzielanie żółci, złagodzić lub całkowicie wykluczyć zgagę i refluks. Napój pity nawet w dużych ilościach nie powoduje nadkwasoty, wiec mogą sięgać po niego osoby borykające się z tym schorzeniem.
- Kawa zbożowa - tak jak i tradycyjna parzona kofeinowa - jest naturalnym źródłem antyoksydantów, minerałów i witamin. W jej składzie znajdziemy potas, magnez, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B i inne przydatne dla organizmu związki, zależnie od użytych do skomponowania trunku dodatków.
- Kawa Inka i inne esencje od polskich producentów wytwarzane są z żyta, orkiszu lub jęczmienia. Zdrowe zboża pomagają dbać o układ nerwowy i obniżyć poziom złego cholesterolu.
Czy taka kawa ma kofeinę?
Ten rodzaj napoju nie zawiera substancji pobudzających. Kawa zbożowa nie ma w swoim składzie kofeiny, dlatego mogą się nią raczyć dzieci już od trzeciego roku życia. Można wypić ją wieczorem bez obaw o bezsenną noc. Zbożowa kawa bezkofeinowa jest łagodna dla osób starszych i wszystkich, którzy nie mogą spożywać kawy tradycyjnej. Osoby z wysokim ciśnieniem nie muszą uważać na to, ile jej wypiją, nie podnosi tętna, za to przyczynia się do odczuwania przyjemności, wywołanego rozpieszczaniem zmysłów.
Jak jeszcze można ją wykorzystać?
W asortymencie naszego sklepu znajdziesz szeroki wybór kaw zbożowych, które doskonale smakują w formie gorącego napoju, który można podawać z mlekiem krowim lub roślinnym, by zwiększyć przyswajalność magnezu i białka. Można też poeksperymentować ? wypróbuj przepis na deser z Inką! Lista składników:
- Śmietanka 36%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 dojrzały banan,
- pół serka mascarpone,
- pół szklanki zaparzonej kawy Inki,
- garść płatków orkiszowych,
- garść malin lub truskawek,
- 2 łyżki cukru,
- odrobina płatków migdałów lub startej gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
Serek mascarpone z bananem i płatkami orkiszowymi podlewamy przestudzoną kawą w ilości według preferencji i wszystko razem blendujemy, by osiągnąć gęstą masę. Krem można dosłodzić. Zmiksowane z cukrem maliny wylewamy jako drugą warstwę. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, by uzupełnić górę naczynia i przyozdobić migdałami lub startą czekoladą. Smacznego!