Makarony
( ilość produktów: 334 )Ekologiczne makarony od sprawdzonych producentów – proste składy i domowy smak. Zrób wygodne zakupy online!
Najlepszy makaron do rosołu, bezpieczny makaron bezglutenowy, orientalny makaron udon – w naszym sklepie na pewno znajdziesz to, czego szukasz! Poznaj bogatą ofertę produktów, które są podstawą wielu dań z całego świata, m.in. włoskich past, mięsnych i warzywnych zapiekanek, sałatek, zup czy potraw azjatyckich z woka. Oferujemy niezwykle szeroki asortyment bio makaronów różnego typu – od pszennego durum po konjac.
W naszym sklepie kupisz certyfikowane artykuły pochodzące od uznanych, ekologicznych producentów.

Makaron (semolinowy razowy) spaghetti bio 500 g

Makaron (orkiszowy) gniazda bio 250 g

Makaron ryżowy 5mm 375 g

Makaron (ryżowy z ryżu tajskiego) bezglutenowy bio 250 g

Makaron (kukurydziano - ryżowy) fusilli bezglutenowy bio 250 g

Makaron (kukurydziano - ryżowy) spaghetti bezglutenowy bio 250 g

Makaron (semolinowy razowy) penne bio 500 g

Makaron (semolinowy razowy) fusilli bio 500 g

Makaron (orkiszowy razowy) spaghetti bio 500 g

Makaron (orkiszowy razowy) fusilli bio 500 g

Makaron konjac noodle bezglutenowy bio 385 g

Makaron (orkiszowy) gniazda tagliatelle bio 250 g

Makaron (semolinowy) dla dzieci dinozaury bio 300 g (kid's pasta)

Makaron (kukurydziano - ryżowy) spaghetti bezglutenowy bio 500 g

Makaron (semolinowy) orzo bio 400 g

Makaron (2-jajeczny) wstążka bio 250 g

Makaron (gryczany) spaghetti bezglutenowy bio 250 g

Makaron (z czerwoną fasolą adzuki) spaghetti bezglutenowy bio 200 g

MAKARON PROTEINOWY (Z SOI ZIELONEJ) FETTUCCINE BEZGLUTENOWY BIO 200 g - MAXSPORT

Makaron konjac angel hair bezglutenowy bio 385 g

Makaron tagiatelle jajeczny bio 250 g

Makaron (gryczany) gniazda wstążki bio 250 g

Makaron (kukurydziano - ryżowy) świderki bezglutenowy bio 250 g
Dlaczego makaron?
Co sprawia, że makaron jest tak popularnym produktem? Na pewno spora w tym zasługa prostoty - do jego produkcji wystarczy jedynie mąka i woda. Nie jest wymagający pod względem przechowywania i można trzymać go w zapasie, ponieważ nie psuje się tak łatwo.
Jednak przede wszystkim - nie ma nic szybszego, a jednocześnie tak smacznego, jak makaron na obiad! Wystarczy przygotować odpowiedni sos (a sprawdzi się tu cała lista składników, na czele z warzywami), przeznaczyć kilka minut na gotowanie i już! Nawet największe dziecięce niejadki skuszą się na makaron z sosem pomidorowym!
Jakie są rodzaje makaronu?
Makarony rozróżnia się przede wszystkim ze względu na ich kształt - a jest ich naprawdę sporo. Najpopularniejsze formy są zarazem najbardziej uniwersalne, np. świderki (fusilli) wykorzystuje się zarówno do zup, jak i past czy zapiekanek. Większość nazw nie ma polskich odpowiedników, więc nazywane są tak samo, jak we Włoszech, często oznaczając jednocześnie typ dania - tak jak w przypadku makaronu spaghetti czy tagliatelle.
Zazwyczaj mniejsze bądź najcieńsze formy wybierane są do zup, np. makaron wstążki do rosołu. Ciekawe kształty świetnie sprawdzają się w sałatkach i zapiekankach (jak kokardki), ale również w daniach dla dzieci - tu na pomoc przychodzą kształty zaprojektowane specjalnie z myślą o najmłodszych, m.in. literki, cyferki czy zwierzątka.
Makaron cannelloni to typ przeznaczony do samodzielnego faszerowania, tortellini zaś wypełniany jest nadzieniem już na etapie produkcji, tworząc w ten sposób makaronowe pierożki.
Oczywiście makarony można sklasyfikować także według innych kryteriów jak choćby rodzaju zboża (gryczany, orkiszowy, ryżowy), stopnia zmielenia ziarna (razowy), dodatku jaj czy zawartości glutenu. Coraz popularniejsze stają się makarony ze strączków (np. z soczewicy lub groszku) oraz azjatyckie - np. niemal bezkaloryczny konjac.
Makaron - kalorie i indeks glikemiczny
Wartość odżywcza makaronu jest uzależniona od jego rodzaju. Te wytworzone z mąk zbożowych będą miały zbliżoną ilość podstawowych składników odżywczych, lecz zmieni się to zupełnie w przypadku wykorzystania innego surowca, choćby roślin strączkowych. I tak np. 100 g klasycznego makaronu pszennego rurki dostarcza 4 g białka, ale już ta sama ilość makaronu z ciecierzycy - ponad dwukrotnie więcej (8,7 g).
Odmienna ilość poszczególnych składników odżywczych przekłada się na różną kaloryczność. 100 g ugotowanego makaronu pszennego to 140 kcal, kukurydzianego - 180 kcal, a razowego orkiszowego aż 250 kcal. Warto jednak zaznaczyć, że makarony razowe, choć dostarczają więcej energii, to zawierają także cenny błonnik pokarmowy, który spowalnia wzrost cukru we krwi, wydłuża czas odczuwania sytości, a ponadto wspiera pracę trawienną jelit.
Podobnie jest w przypadku indeksu glikemicznego - różni się on w zależności od typu makaronu. Co więcej, diabetycy muszą mieć świadomość, że na jego wysokość wpływa również np. gotowanie - rozgotowany makaron będzie mieć wyższy IG niż al dente.