Makaron orkiszowy
( ilość produktów: 24 )Makaron orkiszowy charakteryzuje się złocistym kolorem i przyjemnym smakiem. W naszej ofercie znajdziesz bio makarony klasyczne, makarony razowe, kolorowe z dodatkiem warzyw i przypraw (np. ze szpinakiem, z kurkumą), jajeczne i bezjajeczne (odpowiednie dla wegan).
Są to produkty powstałe na bazie certyfikowanych składników ekologicznych, polskich lub zagranicznych producentów, nie zawierają zbędnych, sztucznych dodatków. Sprawdzą się świetnie w każdym daniu, a w naszym sklepie kupisz zarówno popularną formę nitek, jak również makaron do spaghetti i lasagne.
Właściwości makaronu orkiszowego
Czy zawiera gluten?
Orkisz to stara odmiana pszenicy, szczególnie popularna w średniowieczu, w obecnych czasach uprawiana dużo rzadziej. Gluten to białko zapasowe występujące w niektórych zbożach, w tym w pszenicy. Zatem tak - makaron orkiszowy zawiera gluten i nie będzie wskazany dla osób przebywających na diecie bezglutenowej.
Makaron klasyczny i pełnoziarnisty - indeks glikemiczny (IG)
Jeżeli zależy ci na makaronie z niższym indeksem glikemicznym (IG określa poposiłkową szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi), wybierz makaron orkiszowy pełnoziarnisty lub inny makaron bezglutenowy. Dzięki obecności w składzie błonnika opróżnianie żołądka i wchłanianie glukozy będzie wolniejsze. Co więcej, włókno roślinne będzie korzystnie regulować pracę jelit (pomoże na przykład przy zaparciach). Należy pamiętać, że rozgotowywanie makaronu zwiększa jego indeks glikemiczny.
Porównanie IG przykładowych makaronów (wartości mogą się wahać w zależności od dokładnego składu oraz stopnia ugotowania)
Indeks glikemiczny | |
makaron orkiszowy pełnoziarnisty | 34 - 45 |
makaron pszenny | 43 - 70 |
makaron kukurydziany | 68 - 78 |
makaron ryżowy | 50 - 92 |
makaron strączkowy | 30 |
Zalety spożywania makaronu orkiszowego
Jako stara i aktualnie mało popularna odmiana pszenicy, jest ona równocześnie mniej modyfikowana przez lata. W porównaniu do klasycznego makaronu pszennego - makaron orkiszowy charakteryzuje się większą zawartością białka (o korzystniejszym składzie aminokwasowym), witamin oraz składników mineralnych. Niektóre badania wskazują, że regularne spożycie produktów orkiszowych wykazuje pozytywny wpływ na układ krążenia oraz układ nerwowy. Zawartość błonnika (która będzie jeszcze wyższa w wersji razowej) i fitosteroli obniża poziom cholesterolu LDL.
Makarony orkiszowe jako zdrowsza alternatywa
Kolorowe i zdrowe urozmaicenie
Poprzez dodatek do składu makaronu orkiszowego warzyw lub przypraw, producenci uzyskują ciekawy efekt zabarwienia. Co jednak bardziej istotne, zabieg ten wzbogaca wartość odżywczą tych produktów, poprzez zwiększenie zawartości błonnika oraz cennych witamin i składników mineralnych. Nieco niższa jest także ich kaloryczność.
W naszej ofercie znajdziesz między innymi makaron orkiszowy ze szpinakiem czy z kurkumą. Będzie to fantastyczny pomysł na makaron dla dzieci - wizualne uatrakcyjnienie wraz z jednoczesnym polepszeniem korzyści zdrowotnych posiłku dla dziecka.
Jak gotować makaron orkiszowy?
Sposób przygotowania makaronu z mąki orkiszowej w niczym nie różni się od tego zwykłego; czas gotowania jest podobny i w zależności od jego rodzaju i producenta, wynosi około 7-10 minut.