Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Pestki dyni

( ilość produktów: 19 )

Świeże BIO pestki dyni od certyfikowanych dostawców. Są chrupiące i smaczne, a do tego bardzo zdrowe!

Pestki dyni to fantastyczny produkt, który warto mieć zawsze w swojej kuchni! Może stanowić pyszną i zdrową przekąskę lub wartościowy element wielu dań – zup kremów, sałatek, zapiekanek, musli, granoli czy past kanapkowych. To także świetny dodatek do chleba lub fit batonów.

Nasiona nadają się do spożywania w postaci świeżej, oferują też ciekawy smak po ususzeniu. Popularną formą są ponadto prażone pestki dyni, które zyskują chrupkość – spróbuj dodać je w takiej postaci na przykład do jogurtu. W naszym sklepie kupisz ekologiczne pestki dyni w atrakcyjnej cenie. Oferujemy produkty w opakowaniach o różnych pojemnościach i wyłącznie posiadające certyfikaty BIO, w tym pochodzące z upraw europejskich.

MarkaMarka
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

Dlaczego warto jeść pestki dyni?

Pestki dyni to przede wszystkim prawdziwa bomba witaminowa! Zresztą nie tylko witaminowa, ponieważ cennych składników znajdziesz w nich więcej. W pierwszej kolejności wyróżnić tu trzeba wartościowe tłuszcze, a konkretnie tak zwane niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, potocznie zwane jako omega-3 i omega-6. Nasiona dyni zawierają dużo tłuszczu, dlatego wykorzystuje się je również do otrzymywania oleju.

Co jeszcze oferuje skład pestek dyni?

  • Spore ilości białka, co może być szczególnie przydatne dla wegan i wegetarian.
  • Błonnik pokarmowy, który usprawnia procesy trawienne w jelitach i zapobiega zaparciom. To także ważny składnik diet odchudzających.
  • Liczne mikro i makroelementy (składniki mineralne), w tym sporą dawkę cynku, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pozytywnie wpływa na płodność, a także wygląd skóry, włosów i paznokci.
  • Sterole roślinne (fitosterole), mające udowodnione działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi. Według badań regularne dostarczanie fitosteroli może hamować rozwój komórek raka prostaty, piersi oraz jelita grubego.
  • Kwasy fenolowe, które również wykazują aktywność przeciwnowotworową, a także spowalniają procesy starzenia.

Właściwości prozdrowotne

Tak bogaty skład pestek dyni przekłada się na korzystne oddziaływanie na zdrowie. Regularne spożycie tego produktu ma ogromne znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, czyli cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, chorób serca, hiperlipidemii, miażdżycy, otyłości oraz nowotworów.

Co więcej, pestki dyni dostarczają kwas foliowy, którego niedobór może powodować anemię. Jest to także niezbędny składnik dla przyszłych mam, gdyż odpowiada on za prawidłowy rozwój cewy nerwowej u płodu.

Pestki z dyni - kalorie

Trzeba pamiętać o tym, że pestki dyni, z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu, są produktem bardzo kalorycznym. Garść (około 15 g) dostarcza 88 kcal, w tym niemal 7 g tłuszczu. To mniej więcej podobnie, co 3-4 kostki czekolady mlecznej. Osoby odchudzające się i stosujące dietę niskokaloryczną powinny stosować pestki jedynie w formie dodatku. Z kolei dla tych, którzy potrzebują wzmocnić kaloryczność posiłków, pestki z dyni będą świetną opcją - można na przykład dodać je do smoothie.

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni najczęściej pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno - jest to metoda, która pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych. W rezultacie produkt zachowuje większość składników występujących w świeżych pestkach. Olej ten wyróżnia się ciemnym zabarwieniem oraz przyjemnym aromatem i smakiem, który jest łagodny i lekko owocowy bądź orzechowy.

Przepis na domową granolę z pestkami dyni

Aby przygotować samodzielnie pyszną i zdrową granolę, przygotuj:

  • płatki owsiane lub płatki jęczmienne (250 g),
  • pestki dyni (30 g),
  • pestki słonecznika (30 g),
  • rodzynki (50 g),
  • dwie garście ulubionych orzechów, na przykład włoskich,
  • małe jabłko pokrojone w kostkę lub starte na tarce,
  • cynamon,
  • 4 łyżki miodu.

Wymieszaj składniki (oprócz rodzynek) w miseczce. Możesz wykorzystać do tego dłoń, aby upewnić się, że wszystkie pestki i ziarna oblepią się miodem. Rozłóż mieszankę na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika na około 100 minut (w 120 st. C). Pamiętaj, aby co jakiś czas przemieszać całość podczas pieczenia. Rodzynki lub inne suszone owoce dodaj po wystygnięciu. Gotowe!

Tak przygotowaną granolę możesz przechowywać w słoiku lub puszce przez kilkanaście dni.

pixel