Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Migdały ekologiczne, blanszowane, łuskane

( ilość produktów: 22 )

Bio migdały blanszowane, łuskane, w łupinie, prażone, solone lub w czekoladzie… Odkrywaj swoje ulubione przekąski!

Proponujemy szeroki wybór wśród ekologicznych produktów uznanych producentów, między innymi Bio Planet, Bio Raj czy Pięć Przemian. Orzechy to grupa produktów spożywczych niosących wiele korzyści prozdrowotnych. Migdały są bardzo cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Warto włączyć je na stałe do swojej codziennej diety.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

 

Dlaczego warto jeść migdały?

Właściwości tych niezwykłych orzechów

Według zaleceń tłuszcz dostarczany wraz z pożywieniem powinien stanowić 20 - 35% całkowitej energetyczności diety. Ważne jest, aby zwracać uwagę, jakie tłuszcze spożywamy. W jak najmniejszej ilości powinny to być niekorzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe, w jak największej zaś - jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (znane jako kwasy omega-3 i omega-6).

Swoistym zastrzykiem ?dobrych tłuszczów? są orzechy, a wśród nich migdały. Dodatkowo są one także źródłem białka, co może mieć istotne znaczenia dla wegan i wegetarian. Migdały są również bogate w sterole roślinne, kwas foliowy, magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan, witaminę E oraz witaminy z grupy B.

Migdały najlepiej spożywać w postaci surowej, gdyż po obróbce termicznej (gotowanie, prażenie czy pieczenie) tracą swoje cenne właściwości zdrowotne.

Korzyści zdrowotne

Regularne spożywanie migdałów niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Wśród nich przede wszystkim wymienia się:

  • zapobieganie powstawania nadciśnienia tętniczego i arytmii serca,
  • działanie przeciwmiażdżycowe,
  • obniżenie stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi,
  • podwyższenie stężenia cholesterolu HDL we krwi,
  • działanie przeciwnowotworowe.

Czy można jeść migdały w ciąży?

Migdały są cennym źródłem zdrowych tłuszczów, witamin i składników mineralnych i nie ma przeciwwskazań, aby spożywać je w ciąży. Co więcej, dzięki zawartości kwasu foliowego będą dobrym produktem do spożywania zwłaszcza w okresie starań oraz pierwszym trymestrze, kiedy prawidłowe stężenie tego związku jest niezbędne do poprawnego rozwoju płodu.

Wykorzystanie migdałów w kuchni

Słodkie i gorzkie

Wyróżnia się dwa rodzaje nasion uprawianych migdałowców. Te popularnie spożywane to migdały słodkie, jadalne w stanie surowym. Występują również migdały gorzkie, które zawierają w swym składzie amigdalinę i są trujące. Po poddaniu odpowiednim procesom oddzielającym są one jednak wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym, a także do produkcji esencji zapachowych w przemyśle spożywczym.

Jak zrobić mleko migdałowe?

Napój migdałowy (zwany potocznie mlekiem migdałowym) to bardzo popularny zamiennik krowiego mleka w diecie wegańskiej oraz osób z nietolerancją laktozy. Przygotowanie własnego napoju z migdałów jest bardzo proste.

  1. Porcję migdałów (ok. 2 szklanki) moczymy w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin.
  2. Po tym czasie odcedzamy je, dodajemy ok. 4 szklanki zimnej wody i całość blendujemy.
  3. Otrzymany napój przecedzamy przez sitko wyłożone gazą i schładzamy w lodówce.

Jak zrobić mąkę migdałową?

Mąka migdałowa jest chętnie wykorzystywana do wszelkiego rodzaju wypieków, zwłaszcza bezglutenowych i wegańskich. Taka mąka to nic innego jak drobno zmielone migdały. Do zmielenia wykorzystaj młynek do kawy lub blender (użyj trybu pulsującego) i rób co chwilę przerwę, aby zapobiec nadmiernemu wydzielaniu tłuszczu.

pixel