Makaron ryżowy
( ilość produktów: 26 )Makaron ryżowy to makaron bezglutenowy, ceniony także przez wegan. Charakteryzuje się białym zabarwieniem i delikatnym smakiem.
To podstawa kuchni azjatyckiej zyskująca popularność również i na polskich stołach. W bogatej ofercie naszego sklepu znajdziesz makaron ryżowy klasyczny lub razowy pod różnymi postaciami - świderków, penne, wstążek, spaghetti, a także szczególnie dedykowanych daniom azjatyckim, jak ramen czy nitki 1 mm lub 5 mm. Oferujemy produkty powstałe przy użyciu certyfikowanych składników ekologicznych.
Makaron (ryżowy razowy) spaghetti bezglutenowy bio 250 g
Makaron (ryżowy trójkolorowy) dla dzieci dinozaury bezglutenowy bio 250 g - Pasta Natura
- 1
- 2
Właściwości makaronów ryżowych
Bezglutenowy, wegański, łatwostrawny
Jedną z najważniejszych zalet makaronu ryżowego jest to, że nie zawiera glutenu. Ten produkt bezglutenowy stał się więc nieocenionym produktem w kuchni osób przebywających na diecie bezglutenowej. Do przygotowania tego makaronu nie używa się jajek, mogą go zatem bez obaw spożywać osoby na diecie wegańskiej. Ponadto makaron ryżowy, podobnie jak sam ryż, cechuje się lekkostrawnością, polecany jest więc w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych.
Makaron razowy
Makaron ryżowy razowy powstaje z ryżu brązowego, posiada więc analogiczne zalety. Główną jest większa ilość błonnika, który w sposób korzystny wpływa na pracę układu trawiennego oraz spowalnia opróżnianie żołądka (dłużej będziemy odczuwać sytość). Sprawdzi się przy problemach z zaparciami. Co więcej makaron ten zawiera większą ilość potasu, magnezu, witaminy E oraz witamin z grupy B.
Makaron ryżowy i indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (określający poposiłkową szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi) makaronu ryżowego zależy od stopnia jego ugotowania. Ponieważ jest to produkt bardzo podatny na rozgotowanie, jego IG może być naprawdę wysokie i sięgnąć wartości równej aż 92. Nie jest to produkt zalecany do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę dietozależną lub insulinooporność.
Porównanie IG przykładowych makaronów (wartości mogą się wahać w zależności od dokładnego składu oraz stopnia ugotowania)
Indeks glikemiczny | |
makaron ryżowy | 50 - 92 |
makaron ryżowy razowy | 55 - 75 |
makaron pszenny | 43 - 70 |
makaron kukurydziany | 68 - 78 |
makaron strączkowy | 30 |
Makaron ryżowy w kuchni
Jak gotować makaron z ryżu?
Jest niezwykle szybki w przygotowaniu. W zależności od typu i producenta, wystarczy gotować go kilka minut. Niektóre z makaronów ryżowych nie wymagają gotowanie wcale - wystarczy zamoczyć go w gorącej wodzie na około 5-6 minut. Dokładne wskazówki przygotowania zawsze znajdziesz na opakowaniu.
Pad Thai - pyszne danie na bazie makaronu ryżowego
Pad Thai to popularne smażone danie kuchni tajskiej, którego podstawą są makaron ryżowy, jajko oraz warzywa. W zależności od regionu występuje wiele wariacji na temat tego dania, można więc spotkać pad thai z tofu, krewetkami, kurczakiem, ośmiornicą lub innym mięsem. Za sprawą krótkiego, intensywnego smażenia w woku, większa część witamin i składników mineralnych pochodzących z warzyw zostaje zachowana. Czyni to pad thai potrawą o korzystnej wartościowości odżywczej.