Kasza kuskus
( ilość produktów: 13 )Naturalna, certyfikowana BIO kasza kuskus – sprawdź, jak łatwo przygotować z niej pyszne potrawy!
Kasza kuskus to niezwykle ciekawy produkt, który przygotujesz w błyskawiczny sposób. Smakuje fantastycznie zarówno na słono, jak i na słodko. Wykorzystasz go do dań mięsnych, sałatek, zapiekanek, faszerowanych warzyw, a także ciastek i placuszków. Świetnie komponuje się z orzechami, owocami suszonymi i miodem. Jest równie pyszna na ciepło, jak i na zimno. W naszym sklepie kupisz BIO kaszę kuskus perłową, razową, kukurydzianą czy gotowe dania instant. Wszystkie oferowane przez nas produkty pochodzą od ekologicznych dostawców, dzięki czemu otrzymujesz najwyższe jakościowo, naturalne wyroby.
Kasza kuskus 1 kg - Tola
Kasza kuskus 2 kg - Tola
Kasza kuskus 5 kg - Tola
Kasza kuskus 500 g - Tola
Kasza kuskus 10 kg - Tola
Kasza kuskus 25 kg - Tola
Właściwości kaszy kuskus
Choć kuskus nazywany jest kaszą, to technologicznie bliżej mu do makaronu. Uzyskuje się go z mąki durum (pochodzącej z pszenicy durum, tzw. twardej) oraz wody i przyjmuje postać drobnych kuleczek. Niektórzy producenci formują go również z mąki kukurydzianej lub razowej. Charakteryzuje się neutralnym smakiem, ale bardzo łatwo chłonie inne smaki, dlatego najlepiej przygotowywać ją z aromatycznymi dodatkami.
Kuskus to także nazwa tradycyjnego dania wywodzącego się z terenów północnej Afryki. Jest to potrawa na bazie kaszy gotowana na parze w specjalnym naczyniu wraz z dużą ilością dodatków ? bulionem, mięsem, warzywami i przyprawami.
Wartość odżywcza
Kasza kuskus jest niskokaloryczna. Łyżka ugotowanej kaszy dostarcza 20 kcal (to zaledwie około 130 kcal na 100 g produktu). W porównaniu do innych kasz zawiera mało błonnika pokarmowego, jest więc lekkostrawna, ale za to nie syci tak dobrze. Energia pochodzi głównie z węglowodanów, choć kuskus jest także źródłem białka. Ponadto zawiera w swoim składzie takie składniki jak: żelazo, sód, magnez, fosfor, potas oraz kwas foliowy. Ponieważ kasza ta wytwarzana jest z pszenicy ? zawiera gluten. Osoby przebywające na diecie bezglutenowej mogą spożywać tylko kuskus zrobiony z mąki kukurydzianej.
Jak gotować kaszę kuskus?
Gotowanie kaszy kuskus jest niezwykle proste i szybkie. Najlepiej ugotować go w sposób tradycyjny, czyli na parze, jednak można zrobić to również o wiele łatwiej. W tym celu wystarczy, że wsypiesz kaszę do miseczki i zalejesz wrzątkiem, mniej więcej na 1 cm powyżej jej powierzchni. Następnie przykryj naczynie i pozostaw do napęcznienia na około 5 minut. Gotowy produkt zwiększy swoją objętość 3-krotnie. Dla uzyskania lepszego smaku możesz zalać kuskus gorącym bulionem lub mlekiem (także roślinnym).