Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Kasza kuskus

( ilość produktów: 13 )

Naturalna, certyfikowana BIO kasza kuskus – sprawdź, jak łatwo przygotować z niej pyszne potrawy!

Kasza kuskus to niezwykle ciekawy produkt, który przygotujesz w błyskawiczny sposób. Smakuje fantastycznie zarówno na słono, jak i na słodko. Wykorzystasz go do dań mięsnych, sałatek, zapiekanek, faszerowanych warzyw, a także ciastek i placuszków. Świetnie komponuje się z orzechami, owocami suszonymi i miodem. Jest równie pyszna na ciepło, jak i na zimno. W naszym sklepie kupisz BIO kaszę kuskus perłową, razową, kukurydzianą czy gotowe dania instant. Wszystkie oferowane przez nas produkty pochodzą od ekologicznych dostawców, dzięki czemu otrzymujesz najwyższe jakościowo, naturalne wyroby.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

Właściwości kaszy kuskus

Choć kuskus nazywany jest kaszą, to technologicznie bliżej mu do makaronu. Uzyskuje się go z mąki durum (pochodzącej z pszenicy durum, tzw. twardej) oraz wody i przyjmuje postać drobnych kuleczek. Niektórzy producenci formują go również z mąki kukurydzianej lub razowej. Charakteryzuje się neutralnym smakiem, ale bardzo łatwo chłonie inne smaki, dlatego najlepiej przygotowywać ją z aromatycznymi dodatkami.

Kuskus to także nazwa tradycyjnego dania wywodzącego się z terenów północnej Afryki. Jest to potrawa na bazie kaszy gotowana na parze w specjalnym naczyniu wraz z dużą ilością dodatków ? bulionem, mięsem, warzywami i przyprawami.

Wartość odżywcza

Kasza kuskus jest niskokaloryczna. Łyżka ugotowanej kaszy dostarcza 20 kcal (to zaledwie około 130 kcal na 100 g produktu). W porównaniu do innych kasz zawiera mało błonnika pokarmowego, jest więc lekkostrawna, ale za to nie syci tak dobrze. Energia pochodzi głównie z węglowodanów, choć kuskus jest także źródłem białka. Ponadto zawiera w swoim składzie takie składniki jak: żelazo, sód, magnez, fosfor, potas oraz kwas foliowy. Ponieważ kasza ta wytwarzana jest z pszenicy ? zawiera gluten. Osoby przebywające na diecie bezglutenowej mogą spożywać tylko kuskus zrobiony z mąki kukurydzianej.

Jak gotować kaszę kuskus?

Gotowanie kaszy kuskus jest niezwykle proste i szybkie. Najlepiej ugotować go w sposób tradycyjny, czyli na parze, jednak można zrobić to również o wiele łatwiej. W tym celu wystarczy, że wsypiesz kaszę do miseczki i zalejesz wrzątkiem, mniej więcej na 1 cm powyżej jej powierzchni. Następnie przykryj naczynie i pozostaw do napęcznienia na około 5 minut. Gotowy produkt zwiększy swoją objętość 3-krotnie. Dla uzyskania lepszego smaku możesz zalać kuskus gorącym bulionem lub mlekiem (także roślinnym).

pixel