Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Ogórki kiszone - sklep internetowy

( ilość produktów: 18 )

Pyszne i zdrowe ekologiczne ogórki kiszone – kiszone naturalnie, bez zbędnych dodatków. Kup online!

Śmiało można je nazwać prawdziwymi królami kiszonek, ponieważ to właśnie ogórki, obok kapusty, są najchętniej kiszonymi warzywami. Ten jeden z najpopularniejszych w Polsce przetworów zachwyca nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale i prozdrowotnymi właściwościami. W naszym sklepie kupisz pyszne bio ogórki kiszone, które powstawały przy zastosowaniu tradycyjnych metod kwaszenia. Smakują zupełnie jak te domowe, dzięki czemu z powodzeniem wykorzystasz je w swojej kuchni!

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

Ogórki kiszone na zimę i nie tylko

Lato to czas, który obfituje w świeże owoce i warzywa. Aby cieszyć się ich smakiem i dobroczynnymi właściwościami również przez resztę roku, przygotowuje się z nich przetwory. Kiszone ogórki to bez wątpienia najchętniej przyrządzane zaprawy.

Powstają one w wyniku procesu fermentacji mlekowej, której poddawany jest świeży ogórek zalany słoną wodą i zamknięty w szczelnym naczyniu wraz z dodatkami - czosnkiem, korzeniami chrzanu i koprem.

W wyniku fermentacji (czyli kiszenia) cukry naturalnie zawarte w warzywie zostają przekształcone do kwasu mlekowego. To on odpowiada za dwa podstawowe aspekty kwaszenia - konserwację oraz charakterystyczny smak. Ogórki, które spędziły w zalewie kilka dni to równie popularne ogórki małosolne.

Ogórki kwaszone a kiszone

Czym zatem różni się ogórek kiszony od kwaszonego? Dość powszechny jest mit, że kwaszenie nie jest naturalnym procesem fermentacji, ale pewnym oszustwem. Rzeczywiście, zdarzają się nieuczciwi producenci, którzy w celu przyspieszenia produkcji oraz zmniejszenia kosztów zamiast stosowania tradycyjnej zalewy, do zakwaszenia wykorzystują kwas octowy.

Nie ma tu jednak znaczenia ostateczne nazewnictwo - zarówno "kiszenie", jak i "kwaszenie" to wymienne nazwy tego samego procesu. Nie rezygnuj więc z wybierania ogórków kwaszonych. Jeśli masz obawy co do jakości produktu, po prostu sprawdź listę składników. Obecność kwasu octowego powinna skutecznie zniechęcić do zakupu takiego produktu.

Najlepsze ogórki kiszone

Choć samodzielne przygotowywanie przetworów nie jest już tak popularne, jak jeszcze kilkanaście lat temu, to nadal mnóstwo osób szykuje własne ogórki kiszone na zimę. Nie zawsze jednak jest na to czas czy chociażby miejsce do przechowywania słoików. Dlatego zachęcamy do zakupów w naszym sklepie - oferujemy produkty wysokiej jakości, pochodzące z ekologicznych produkcji.

Kupisz tu pyszne ogórki kiszone - w całości lub starte, a także przecier ogórkowy, z którym błyskawicznie przygotujesz np. zupę ogórkową.

Ile kalorii ma kiszony ogórek?

Kiszone ogórki są niskokaloryczne. Średniej wielkości produkt (ok. 60 g) dostarcza zaledwie 7 kcal. Trzeba jednak pamiętać, że są one za to źródłem dużej ilości soli - jeden może zawierać nawet ponad 1 g, a tu już 1/5 zalecanej maksymalnej dziennej dawki jej spożycia.

Jedzenie ogórków kiszonych z odpowiednim umiarem może przynieść sporo korzyści zdrowotnych. Powstały podczas fermentacji kwas mlekowy i bakterie probiotyczne sprawiają, że kiszonki nazywane są często naturalnymi probiotykami.

Dbają one o równowagę mikrobiologiczną w jelitach, wspierając wzrost "dobrych" bakterii, a hamując rozwój tych chorobotwórczych. Co więcej - regulują rytm wypróżnień (łagodzą biegunkę), wzmacniają odporność organizmu, a nawet zapobiegają powstawaniu nowotworów.

pixel