Mango suszone
( ilość produktów: 9 )Mango suszone bio to idealna słodka przekąska na górskim szlaku, przy wieczornym seansie, po niedzielnym obiedzie, w pracy i w szkole. Skosztuj i pokochaj!
Wszystko o suszonym mango
Owoc pochodzi z Azji. Obecnie najwięksi producenci tego przysmaku to Indie, Chiny, Tajlandia, Meksyk, Indonezja oraz Filipiny. Nasze organiczne suszone mango Bio Planet pochodzi z Burkina Faso.
Istnieje bardzo wiele odmian tego owocu. Jedna sztuka może mieć zarówno 200 gramów, jak i 2 kilogramy. Jak wyglądają świeże, jeszcze na drzewie? Większość jest podłużna i spłaszczona. Ciemnozielona skórka w procesie dojrzewania zmienia się w złoto-czerwoną. Jest cienka i gładka, ale przez swoją twardość nie nadaje się do spożycia. Owoc zawsze obieramy przed jedzeniem czy obróbką.
Miąższ jest pomarańczowy, soczysty i pachnący. Smak jest głównie słodki, czasem słodko-kwaśny. Cały ten aromat znajdziemy w suszonym mango bio!
Proces suszenia
Świeży organiczny owoc przechowuje się do pełnej dojrzałości. Potem jest sortowane, obierane i krojone. W takiej formie przechodzi do etapu suszenia w specjalnych suszarniach. Po wysuszeniu nadal jest naturalnie słodkie, dlatego nie wymaga dodawania żadnych polepszaczy smaku ani dosładzania.
Przechowywanie
Ekologiczne suszone mango, podobnie jak inne suszone owoce, przechowujemy w suchym, chłodnym, najlepiej zaciemnionym miejscu. Najlepiej ukryć je także przed domowymi łasuchami, bo jest spore ryzyko, że cały zapas zniknie od razu!
Mango suszone bio ? witaminy i minerały
Suszoną przekąskę warto chrupać nie tylko ze względu na niesamowity, tropikalny smak. Owoc ma wspaniałe wartości odżywcze!
Zawiera glikozyd, który walczy z drobnoustrojami i wirusami w naszym organizmie, działa przeciwzapalanie i przeciwwirusowo, chroni przed rozwojem cukrzycy i miażdżycy.
W mango znajdziemy cały zestaw witamin i minerałów niezbędnych do właściwego funkcjonowania: A, C, E, B, miedź, żelazo, potas, kwas glutaminowy, błonnik.
Takie połączenie pozwala skutecznie dbać o nasze oczy i mózg. A lepsza kondycja tych narządów to przecież recepta na długowieczność! Odporność i zdrowe jelita też zawsze idą w parze ? z tą przekąską dobrze o nie zadbamy. Jedząc suszone mango, otulamy się ochronnym płaszczem, zapewniamy sobie zastrzyk pozytywnej energii i odsuwamy od siebie stres. Czy to nie brzmi zachęcająco?
Zastosowanie
To nie tylko świetna przekąska! Do czego dodamy suszone mango bez cukru? To składnik typowy dla kuchni dalekowschodniej oraz indyjskiej. Znajdziemy je więc w tradycyjnym curry, orientalnych sałatkach, makaronach oraz zupach.
Owoc sprawdzi się też przy faszerowaniu ryb czy mięs, nadając im wyrazistego, zupełnie nowego smaku.
Nie zapominajmy o pysznych i zdrowych deserach. Owocowe wypieki, batony, musy, owsianki kaszki czy musli z mango to prawdziwe szaleństwo kubków smakowych.
Ciekawostka
Do wyprodukowania 1 kg suszonego mango zużywa się od 15 do 25 kilogramów świeżych owoców.