Drożdże
( ilość produktów: 14 )BIO drożdże – świeże, suszone oraz instant. Oferujemy starannie wyselekcjonowany asortyment najlepszych produktów.
Drożdże są niezbędnym elementem większości wypieków – m.in. chlebów, bułek, ciasta drożdżowego i ciasta na pizzę – odpowiadają za osiągnięcie odpowiedniej puszystości. Ponadto drożdże dostarczają wszystkich podstawowych składników odżywczych (białko, tłuszcz i węglowodany), a także sporo witamin z grupy B, wapń, potas, magnez, cynk i antyoksydanty. W naszym sklepie internetowym znajdziesz BIO drożdże świeże w postaci miękkiej kostki, suszone oraz drożdże instant (suche) w formie granulek – w tym również certyfikowane produkty bezglutenowe.

Płatki drożdżowe nieaktywne 250 g - Tola

Płatki drożdżowe nieaktywne 500 g - Tola

Płatki drożdżowe nieaktywne 1 kg - Tola

Płatki drożdżowe nieaktywne 2 kg - Tola

Płatki drożdżowe nieaktywne 5 kg - Tola

Płatki drożdżowe nieaktywne 10 kg - Tola

ZESTAW 24 x Drożdże suszone bezglutenowe bio (3 x 7 g) 21 g - Biovegan
Drożdże spożywcze
Drożdże, których używa się w celach spożywczych, to grzyby z gatunku Saccharomyces cerevisiae. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się szczepy różnego typu: piekarniane, gorzelnicze, winiarskie czy górnej fermentacji. Są cenione za swoje zdolności do przeprowadzania fermentacji alkoholowej, w wyniku czego możliwe jest spulchnianie ciasta, produkcja piw, win i alkoholu wysokoprocentowego. Właściwości te wykorzystywane były już w starożytności.
Które drożdże wybrać?
W sprzedaży dostępne są także dwa mniej popularne warianty produktu - drożdże suszone oraz nieaktywne. Te pierwsze, tak samo, jak świeże, zawierają żywe organizmy, które pozbawione zostały wody. Dzięki temu można przechowywać je w temperaturze pokojowej. Przed dodaniem ich do wyrabianego ciasta, należy najpierw przygotować zaczyn.
Drożdże nieaktywne najczęściej przybierają postać płatków, stąd też ich popularna nazwa - płatki drożdżowe. Ponieważ nie ma tu do czynienia z żywymi organizmami, można spożywać je na surowo; nie nadają się zaś do typowych wypieków. Stosuje się je zazwyczaj jako dodatek pełen wartości odżywczych. Jest to produkt bardzo ceniony w dietach wegańskich, gdyż z uwagi na swój charakterystyczny smak, świetnie zastępuje np. parmezan.
Jak przygotować zaczyn z drożdży?
Wykorzystując drożdże świeże, w pierwszej kolejności musisz przygotować zaczyn, który powinien zawierać cukier. To w wyniku jego trawienia przez grzyby powstają duże ilości dwutlenku węgla, co popularnie nazywa się "rośnięciem" zaczynu, a następnie wyrobionego ciasta.
Drożdże instant, jak sama nazwa wskazuje, pozwalają na skrócenie tego procesu - wystarczy dodać je do mąki i reszty składników. Po upieczeniu produkty drożdżowe charakteryzują się dużą puszystością.
Przygotowując rozczyn z drożdży aktywnych, musisz zapewnić grzybom pożywkę - w tym wypadku najlepiej sprawdza się cukier lub miód oraz dodatek mąki. Dodaj 25 g świeżych drożdży, a następnie zalej całość lekko ciepłym mlekiem lub wodą. Wymieszaj wszystko na gładką masę, a następnie pozostaw pod przykryciem (np. pod bawełnianą ścierką) w temperaturze pokojowej, aż zaczyn podwoi swoją objętość (ok. 15-20 min).
Jak przechowywać drożdże?
Sposób przechowywania produktu jest zależny od jego rodzaju. Suche drożdże instant pakowane są porcjami w wygodne w użyciu, małe opakowania i można przechowywać je w temperaturze pokojowej tak samo, jak inne sypkie produkty, np. proszek do pieczenia. Świeże drożdże przechowuj w lodówce - ponieważ jest to forma żywych organizmów.
Często pojawiającym się pytaniem jest to, czy drożdże świeże można mrozić. Jak najbardziej tak! Najlepiej uprzednio podzielić kostkę na mniejsze porcje i rozmrażać tylko tyle, ile będzie potrzebne do wypieku.
Drożdże - przelicznik
Przelicznik drożdży pozwala na wymienne stosowanie wszystkich trzech typów produktów przeznaczonych do wypieków. Dzięki jego znajomości, bez problemu wykorzystasz drożdże instant, pomimo przepisu zawierającego gramaturę dla drożdży świeżych. W poniższej tabeli znajdziesz przeliczenie tej samej ilości drożdży na poszczególne rodzaje:
Drożdże świeże |
ok. 25 g (1/4 kostki) |
Drożdże suszone |
ok. 10 g |
Drożdże instant |
ok. 7 - 8 g (jedno opakowanie) |