Kwas chlebowy
( ilość produktów: 10 )Naturalny chleb do jedzenia, a kwas chlebowy do picia? Oczywiście, że tak! Oprócz walorów smakowych ten prosty produkt może doskonale wpłynąć na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Przekonaj się dlaczego jego sława rozpoczęła się już 900 lat temu i nieprzerwanie trwa do dziś!
Razowy kwas chlebowy zawdzięcza swoją sławę ukraińskim kronikom, kiedy to został wspomniany po raz pierwszy. Przez wiele lat uważano go za doskonały sposób na ugaszenie pragnienia. To oryginalny produkt ukraiński, napój gazowany, bezalkoholowy na bazie słodu jęczmiennego.
Kwas chlebowy tradycyjny na miodzie bezglutenowy BIO 330 ml - Ekonatura
Właściwości kwasu chlebowego
Obecnie znamy jego właściwości prozdrowotne, z których może korzystać niemal każdy. W składzie jednego produktu znajdziemy wodę, aromat chleba razowego, cukier, słód, olejek kminkowy, naturalny barwnik, dwutlenek węgla, a także konserwator.
Zakwas chlebowy do picia zawiera cenne witaminy z grupy B oraz C, które przyczyniają się do budowy odporności, a także radzenia sobie ze skutkami przewlekłego oraz długotrwałego stresu. Dzięki właściwościom pochodzącym z witaminy C, już jedna szklanka zakwasu doskonale poradzi sobie z uszczelnieniem naczyń krwionośnych w naszym organizmie i z regulacją ciśnienia tętniczego.
Zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego doskonale wspierają nas organizm podczas walki z problemami żołądkowymi, a dodatkowo korzystnie wpływają na układ trawienny. Obserwując korzyści płynące ze spożywania zakwasu, możemy śmiało stwierdzić, że ten produkt to doskonałe rozwiązanie nie tylko dla osób, chcących ugasić swoje pragnienie.
Gdzie kupić dobry kwas chlebowy?
Kwas chlebowy możemy bez trudu dostać niemal w każdym sklepie spożywczym z bogatym asortymentem, jednak w tym przypadku musimy pamiętać, że cena równa się jakości. Sięgając po gotowy zakwas chlebowy, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na krótki i przejrzysty skład, który jest gwarancją skuteczności i poprawnego działania.
Kwas chlebowy - indeks glikemiczny
Ten prosty produkt posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu osoby cierpiące na cukrzycę również mogą po niego sięgać w momencie potrzeby.
Kwasy do picia przeżywają prawdziwy renesans. Ten zdrowy, orzeźwiający napój kupisz w naszym sklepie!
Szukasz naturalnego orzeźwienia oraz napoju, który cechuje się posiadaniem właściwości zdrowotnych? Wypróbuj ekologiczny kwas chlebowy! Ten tradycyjny napój doskonale gasi pragnienie, nie jest dosładzany cukrem, a do tego posiada cechy probiotyczne. W naszej ofercie znajdziesz bio kwasy chlebowe (w tym wileński, starolitewski czy z dodatkiem soku owocowego), które wyprodukowane zostały zgodnie z oryginalną recepturą. Nie zawierają więc dodatku sztucznych konserwantów, barwników ani aromatów.
Średniowieczny kwas do picia
Kwas chlebowy to napój powstały w wyniku fermentacji chleba. Był to niezwykle popularny popitek w czasach średniowiecza, zaś do dziś stanowi napój narodowy Rosji i Ukrainy. Zyskuje uznanie osób interesujących się zdrowym odżywianiem oraz naturalnymi produktami.
Jak go rozpoznać?
Charakteryzuje się brązowym kolorem i naturalnym słodko-kwaśnym zapachem, a w smaku przypomina pieczony chleb. Bardzo dobrze gasi pragnienie. Na dnie butelki może pojawić się osad, co jest w pełni naturalnym zjawiskiem.
Tradycyjna receptura
Co ciekawe, nie da się przygotować kwasu chlebowego z ogólnodostępnych i powszechnie spożywanych chlebów. Do jego produkcji wykorzystuje się bowiem tylko chleb przygotowywany w tradycyjny sposób - na zakwasie z mąki wysokiej jakości.
Dlaczego warto kupić kwas chlebowy w naszym sklepie? Ponieważ znajdziesz tu produkty przygotowane zgodnie z tradycyjną, naturalną recepturą. Na rynku kupić można wiele podrobionych kwasów do picia, które produkowane są z wody, cukru i dodatku barwników oraz sztucznych aromatów i konserwantów. W składzie prawdziwego kwasu chlebowego musi znajdować się słód jęczmienny i żytni oraz drożdże. Najlepiej, aby znajdował się w szklanej butelce. Tylko taki napój zapewni swoje dobroczynne działanie.
Na zdrowie!
Kwas chlebowy przedstawia się często jako napój posiadający wiele właściwości prozdrowotnych, które wynikają z jego ciekawego składu chemicznego.
- Ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego, stanowi naturalny probiotyk. Swym działaniem będzie wzbogacać mikroflorę jelitową i wspierać procesy trawienne oraz odpornościowe, chroniąc organizm przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.
- Wykazuje działanie łagodzące przy objawach nadkwasoty żołądka (zgaga, puste odbijanie) oraz uporczywych wzdęciach.
- Zawartość witaminy C i cynku dodatkowo potęguje działanie wspomagające odporność organizmu.
- Jest także źródłem witamin z grupy B, które m.in. działają korzystnie na pracę układu nerwowego oraz wzmacniają włosy, skórę i paznokcie.
Czy można pić kwas chlebowy w ciąży?
Ponieważ napój ten jest produktem fermentacji, może zawierać śladowe ilości alkoholu, dlatego nie jest zalecany kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.