Kombucha
( ilość produktów: 80 )Azjatycki słodki napój orzeźwiający, czyli kombucha. Spróbuj wersji powstającej zgodnie z tradycyjną recepturą.
W Azji znana już od wielu pokoleń, teraz zyskuje popularność także w Polsce. To słodka herbata poddana fermentacji, która, oprócz orzeźwienia, niesie także korzyści zdrowotne. W naszym sklepie znajdziesz bogaty wybór wśród tych bio napojów w różnorakich wersjach smakowych. Kupisz u nas produkty zawierające w swym składzie ekologiczne surowce oraz tylko naturalne dodatki. Znajdź swój ulubiony smak tego azjatyckiego specjału!
Kombucha grapevine bio 750 ml - Kombucha By Laurent (premium)
Kombucha blanc floral bio 750 ml - Kombucha By Laurent (premium)
Kombucha szampańska na płatkach dębu o smaku białych winogron bio 750 ml - Kombucha By Laurent
Kombucha koktajlowa mojito miętowa o smaku grejpfruta bio 270 ml - Zakwasownia
- Opakowanie:
Kombucha o smaku kwiatów pomarańczy (miquel de cervantes) BIO 750 ml - Kombucha By Laurent (platinium)
Kombucha o smaku truskawki i kiwi zero % cukru 700 ml - delikatna (Zakwasownia)
Kombucha szampańska na płatkach dębu o smaku kwiatów czarnego bzu bio 750 ml - Kombucha By Laurent
Kombucha kurkuma + imbir bio 330 ml
Kombucha mango + marakuja bio 330 ml - vigo
Ciekawe smaki - kombucha w naszym sklepie
Oferujemy niezwykle szeroki wybór różnorodnych smaków, w tym kombuchy:
- z zielonej herbaty,
- z czarnej herbaty,
- wiśnia-mięta,
- limonka-imbir,
- marakuja-konopia,
- imbir-acerola,
- ogórek-kolendra,
- malina z cytryną,
- mango,
- z aloe vera,
- z hibiskusem,
- wiśniowa,
- różana,
- ananasowa,
- kombucha acai,
- bezglutenowe,
- i inne.
Co to jest kombucha? Specjał prosto z Azji
Kombucha (lub kombucza) to azjatycki napój, powstający na bazie słodkiej herbaty. Herbata czarna lub zielona wraz z dodatkiem cukru poddawana zostaje procesowi fermentacji (przy użyciu tzw. grzybka herbacianego), w wyniku którego wytwarzany zostaje etanol i dwutlenek węgla.
Napój ten charakteryzuje się słodko-kwaskowatym smakiem, jest lekko musujący i bardzo orzeźwiający. W butelce mogą występować zawiesiny, co jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa to na jego jakość.
Skład i dodatki
Skład kombuchy jest całkiem bogaty, zawiera bowiem kwasy organiczne (np. glukonorowy, jabłkowy, mlekowy), niezbędne aminokwasy i witaminy z grupy B. Równocześnie jest to napój bardzo słodki i może zawierać etanol (zawartość alkoholu dochodzi nawet do 2%).
Producenci wzbogacają napoje sokami i ekstraktami owocowymi, ziołami oraz przyprawami. Zapewnia to nie tylko różnorodność aromatów i smaków, ale także dodatkowe walory odżywcze (np.: witaminę C z soku z aronii, czy antyoksydanty z kurkumy)
Czy kombucha jest zdrowa?
Wiele mówi się o dobroczynnym działaniu tego fermentowanego napoju. Wstępne badania wskazują na właściwości antyoksydacyjne (przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe) oraz obniżające stężenie glukozy we krwi. Wykazuje on także pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową, która to odgrywa kluczową rolę zarówno w procesie trawienia, jak i w odporności całego organizmu.
Właściwości odtruwające
Obecność kwasu glukoronowego w składzie kombuchy odpowiada za działanie detoksykacyjne. Kwas ten, za pomocą odpowiednich enzymów, łączy się z toksycznymi substancjami i przekształca je w formy nadające się do wydalenia przez nerki. ?Skutkiem ubocznym? jego działalności jest zapewnienie odpowiedniego nawilżenia i ujędrnienia skóry.
Dla kogo?
Jeżeli zastanawiasz się nad spożyciem kombuchy, przede wszystkim pamiętaj o wysokiej zawartości cukru oraz możliwej obecności alkoholu. Napój nie będzie zatem wskazany do spożywania przez dzieci, osoby chorujące na cukrzycę oraz kobiety w ciąży.