Mąka z amarantusa
( ilość produktów: 6 )Ekologiczna mąka z amarantusa – superfood do codziennego zastosowania. Sprawdź asortyment naszego sklepu!
Amarantus jest przez wielu uważany za najlepsze i najzdrowsze zboże. Stanowi bardzo uniwersalny surowiec, który sprawdza się nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i np. kosmetycznym czy farmaceutycznym. Pozyskiwana z niego jest naturalnie mąka bezglutenowa, bogata w cenne minerały, a do tego ma wyjątkowy, lekko orzechowy smak. W naszym sklepie kupisz ekologiczną mąkę z amarantusa o najwyższych wartościach odżywczych. Wykorzystasz ją np. do wypieków, naleśników czy jako zagęstnik do sosu.
Mąka z amarantusa 500 g - TOLA
Mąka z amarantusa 1 kg - TOLA
Mąka z amarantusa 2 kg - TOLA
Mąka z amarantusa 10 kg - TOLA
Mąka z amarantusa 25 kg - TOLA
Mąka z amarantusa - wartość odżywcza nasion szarłatu
Mąkę pozyskuje się z mielenia ziaren amarantusa, czyli rośliny o nazwie szarłat wyniosły. Może ona rosnąć w Polsce, na terenie całego kraju. Produkt ten robi prawdziwą furorę wśród zwolenników zdrowej żywności, ponieważ wykazuje ponadprzeciętne właściwości prozdrowotne. Amarantus określa się więc jako superfood. Naturalnie nie zawiera glutenu, jest więc odpowiedni dla osób z celiakią. Ma też niski indeks glikemiczny (35), jest odpowiedni dla diabetyków, wegetarian i wegan.
Mąka amarantusowa przede wszystkim jest źródłem wysoko przyswajalnego białka - w 100 g znajduje się ponad 16 g tego składnika. Dostarcza dwa razy więcej błonnika pokarmowego niż standardowa mąka pszenna, przez co pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe oraz ważne aminokwasy. Cechuje się również wyższą wartością energetyczną. 100 gramów amarantusa to 371 kcal.
Zdrowa mąka amarantusowa bio
Amarantus wyróżnia się na tle innych zbóż obecnością niezwykle cennych składników bioaktywnych, spośród których wymienia się przede wszystkim:
- skwalen - pełni wiele funkcji w organizmie, m.in. chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi, pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, bierze udział w syntezie hormonów. To szczególnie wyjątkowy związek, ponieważ jego źródło stanowią głównie ryby i niektóre oleje roślinne;
- antyoksydanty - wykazują działanie przeciwnowotworowe i opóźniające procesy starzenia;
- żelazo - bierze udział w transporcie tlenu i zapobiega anemii. Wpływa także na nastrój. Co ciekawe, nasiona amarantusa zawierają więcej żelaza niż szpinak! Dzięki temu polecany jest zwłaszcza kobietom w ciąży i karmiącym piersią;
- wapń - spożywając 100 g nasion, zapewnisz sobie ? dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Może to być szczególnie istotne dla wegan, którzy nie dostarczają wapnia wraz z produktami mlecznymi.
- magnez, fosfor i potas - pozostałe minerały, które znajdują się w dużych ilościach w amarantusie i pełnią wiele funkcji, takich jak wzmacnianie kości, wsparcie koncentracji czy prawidłowa praca serca.
Zastosowanie mąki z amarantusa 500g lub 1 kg
Mąka amarantusowa pojawiła się w sklepach stosunkowo niedawno, przez co dopiero zdobywa popularność. Wiele osób być może zniechęca fakt, że jej nie znają i przez to rezygnują z zakupu. Tymczasem warto poznać ten wyjątkowy produkt, ponieważ jest równie uniwersalny, jak inne mąki, a przewyższa je swoją wartością odżywczą.
Mąka z nasion amarantusa sprawdza się świetnie we wszelkich wypiekach, ponieważ nadaje im orzechowego aromatu. Należy jednak pamiętać, że, podobnie jak inne mąki - produkty bezglutenowe, nie zawiera ona składników wiążących oraz odpowiadających za dodanie pulchności. Wykorzystując ją więc do wypieku ciast, ciasteczek, naleśników, racuchów czy pieczywa, trzeba wymieszać ją z produktami innego rodzaju. Możesz także przygotować z niej makaron bezglutenowy, gofry czy zagęścić zupę lub sos.