Mąki
Oferujemy ekologiczne mąki od najlepszych producentów. Znajdziesz tu ponad 30 różnych rodzajów mąk!
Mąka to jeden z podstawowych produktów w większości kuchennych spiżarni oraz niezastąpiony składnik wszelkich wypieków – pieczywa, ciast, makaronów, naleśników czy pierogów. W naszym sklepie kupisz BIO mąki ze standardowych zbóż (pszenna czy żytnia) i pseudozbóż (np. z amarantusa), nasion roślin strączkowych, orzechów, warzyw i owoców (np. ziemniaczana, bananowa), a także mąki pełnoziarniste i bezglutenowe. Oferujemy produkty wysokiej jakości, pochodzące od sprawdzonych producentów oraz posiadające ekologiczne certyfikaty. Poznaj nasz bogaty asortyment!
Rodzaje mąk
Tradycyjna mąka powstaje w wyniku rozdrobnienia ziaren zbóż. W przypadku tej najpopularniejszej ? białej ? są to ziarna pszenicy. Inne powszechnie wykorzystywane ziarna to żyto, orkisz, kukurydza czy gryka. Jednak produkt ten uzyskuje się również z innych surowców, takich jak nasiona roślin strączkowych, nasiona oleiste, a także suszone warzywa i owoce.
W Arkanach Smaku prezentujemy niezwykle szeroką ofertę wśród mąk zarówno tych standardowych, jak i mniej popularnych, w tym mąkę:
- pszenną,
- orkiszową,
- żytnią,
- gryczaną,
- owsianą,
- ziemniaczaną,
- jaglaną,
- kukurydzianą,
- ryżową,
- kokosową,
- migdałową,
- do pizzy,
- bezglutenową,
- z amarantusa,
- tapioki,
- i inne (np. z manioku, łubinową czy bananową).
Mąka bezglutenowa
Osoby chorujące na celiakię lub zmagające się z nadwrażliwością na gluten muszą bezwzględnie przestrzegać diety bezglutenowej. Niestety głównym jego źródłem jest mąka pszenna, powszechnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym.
Zbożami, które również zawierają to białko są żyto i jęczmień. Do tej grupy zalicza się także owies - choć naturalnie nie zawiera w swoim składzie glutenu, to w przeważającej części jest nim zanieczyszczony (głównie na etapie przetwórstwa). U nas kupisz bezpieczną mąkę owsianą, pozbawioną tego białka.
Najpopularniejszymi, a zatem i najłatwiej dostępnymi mąkami bezglutenowymi są kukurydziana i ryżowa. Ostatnie lata przyniosły wzrost popularności diet ograniczających oraz eliminujących gluten, dzięki czemu znacząco poszerzył się również asortyment bezpiecznych mąk. W naszym sklepie znajdziesz mnóstwo pozycji z tej kategorii, m.in.: mąkę jaglaną, kokosową, migdałową, kasztanową czy z czerwonej soczewicy.
Typy mąki - jak rozróżniać?
Poszczególne produkty różnią się między sobą nie tylko rodzajem surowca, ale także zawartością składników mineralnych, co z kolei przekłada się na ich ciężar. Właśnie o tym informują typy mąki. Im jest on wyższy, tym mniejszy był stopień zmielenia i tym więcej części ziarna pozostało (można też powiedzieć, że taka mąka jest mniej oczyszczona). Bynajmniej nie oznacza to jednak, że mąki wyższego typu są gorsze. Wręcz przeciwnie ? zawierają większe ilości witamin i składników mineralnych, co oznacza, że są zdrowsze.
Mąki niższego typu (od 450 do 650) są najlepsze do lekkich i puszystych wypieków, takich jak biszkopty, naleśniki oraz bułki. Typ 750 to tzw. mąka chlebowa, typ 1850 to graham, typ 2000 to zaś mąka pełnoziarnista. Szczególnym typem jest mąka 00, czyli najlżejsza ze wszystkich. Piecze się z niej pizzę.
Wartość odżywcza mąki
Szklanka mąki pszennej (chlebowej, ok. 150 g) ma mniej więcej 500 kcal, a energia ta pochodzi głównie z węglowodanów oraz białka. Taka porcja dostarczy ponadto niewielkie ilości tłuszczu oraz błonnika pokarmowego. Więcej błonnika dostarczają mąki pełnoziarniste czy z lnu. Najbardziej kaloryczne będą mąki z orzechów (wysoka zawartość tłuszczu i białka), należy więc stosować je z umiarem.
W poniższej tabeli znajdziesz porównanie wartości odżywczych kilku przykładowych mąk (w przeliczeniu na 100 g produktu).
Rodzaj |
Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
Mąka pszenna typ 500 |
343 | 11,2 | 1,2 | 71,7 | 2,3 |
Mąka żytnia |
336 | 6,3 | 1,7 | 71,0 | 6,4 |
Mąka jaglana |
373 | 11,0 | 4,0 | 73,0 | 4,0 |
Mąka orkiszowa pełnoziarnista |
335 | 14,9 | 2,1 | 59,4 | 9,2 |
Mąka z lnu |
253 | 40,0 | 9,0 | 3,0 | 36,0 |
Mąka z orzechów laskowych |
599 | 15,0 | 61,0 | 16,7 | 9,4 |