Makaron spaghetti
( ilość produktów: 16 )Ekologiczny makaron spaghetti – bezglutenowy, orkiszowy, konjac i wiele innych! Sprawdź naszą bogatą ofertę.
Gatunek spaghetti to jeden z podstawowych makaronów kuchni włoskiej, który jednak zyskał sobie niemałą sympatię na całym świecie. Jest tani, szybko się gotuje i wspaniale komponuje z wieloma smakami, m.in. sosem pomidorowym, szpinakiem i mięsem. W naszej ofercie znajdziesz go w przeróżnych wersjach – klasyczny pszenny, pełnoziarnisty, orkiszowy, strączkowy, kukurydziany i nie tylko. Kupisz tu bio makaron, z którym przygotujesz pyszne i pożywne spaghetti!
Makaron (ryżowy razowy) spaghetti bezglutenowy bio 250 g
Nasza oferta ? rodzaje makaronu
Zależy nam na tym, aby każdy znalazł w Arkanach Smaku to, czego szuka ? a nawet więcej! Dzięki niezwykle szerokiej ofercie możesz poznać nowe, inspirujące produkty. Równocześnie stawiamy na najwyższą jakość asortymentu, przez co odpowiednio selekcjonujemy naszych dostawców. Kupuj wyłącznie sprawdzone wyroby ? ekologiczne i z prostym składem.
W tej kategorii znajdziesz przeróżne makarony spaghetti, w tym:
- klasyczny makaron pszenny oraz z pszenicy durum,
- wersje pełnoziarniste bogate w błonnik pokarmowy,
- wyrabiane z mniej popularnych mąk, takich jak orkiszowa, gryczana, kukurydziana czy ryżowa,
- spaghetti strączkowe, m.in. z czarnej i czerwonej fasoli, z soczewicy,
- bezpieczny makaron bezglutenowy opatrzony znakiem przekreślonego kłosa,
- a także tzw. szybki makaron, czyli niemal bezkaloryczny i błyskawiczny w przygotowaniu makaron konjac, oczywiście w wersji spaghetti.
Jak gotować makaron spaghetti?
Makaron do spaghetti powinien być ugotowany al dente, czyli na półtwardo. Prawidłowo przygotowany jest sprężysty i lekko twardy. Najlepiej przyrządzić go wcześniej, by na bazie wody z gotowania, przygotować sos.
Gotowanie makaronu nie jest trudne. W pierwszej kolejności sprawdź zalecenia producenta, ponieważ poszczególne typy mogą potrzebować odmiennego czasu spędzonego we wrzątku. Zazwyczaj jest to ok. 8-10 minut.
Gotowanie makaronu do spaghetti krok po kroku
- Przygotuj garnek odpowiedniej wielkości, pamiętając, że makaron zwiększy swoją objętość podczas gotowania. W przypadku długiego spaghetti najlepiej sprawdzają się specjalne, wysokie garnki, jednak z powodzeniem przygotujesz go także w zwykłym.
- Wlej do niego wodę (wzorcowa proporcja to 1 l wody na każde 100 g makaronu) i dodaj sól. Zaczekaj, aż zawartość zacznie bulgotać.
- Makaron wsyp do gotującej się wody, następnie zmniejsz płomień. Odliczaj czas podany na opakowaniu. Pamiętaj o regularnym mieszaniu, aby wstążki się nie skleiły.
- Chwilę przed upływem czasu, posmakuj makaron i oceń jego twardość. Jeśli zamierzasz dodać go do sosu i gotować jeszcze wszystko razem, odlej nitki trochę wcześniej (zmiękną jeszcze później).
- Odcedź ugotowany makaron i od razu dodaj go do sosu. Gotowe!
Ile kalorii ma makaron do spaghetti?
Klasyczny makaron spaghetti pszenny durum dostarcza ok. 350 kcal w porcji 100 g. Warto jednak pamiętać, że poszczególne rodzaje produktu mogą różnić się kalorycznością, która zawsze zależy od składu.
Dla osób stosujących dietę redukcyjną i ograniczających codzienne spożywanie kalorii świetnym wyborem będzie makaron typu konjac. 100 g tego wyrobu dostarcza niespełna 10 kcal! Równocześnie jest on bogatym źródłem błonnika, przez co szybko pęcznieje w żołądku. Dzięki zwiększeniu objętości już po zjedzeniu wpływa na szybkie uczucie sytości. W rezultacie można czuć się najedzonym przy dostarczeniu niewielkiej liczby kalorii.