Nasiona na kiełki
( ilość produktów: 10 )Ekologiczne nasiona na kiełki do własnej hodowli. Kup je i miej pyszną bombę witamin zawsze pod ręką!
Kiełki to najmłodsza forma rośliny, która dopiero co wybiła się z nasionka. Dlaczego warto je jeść? Odpowiedź jest prosta – ponieważ są zdrowe! To skoncentrowane źródło ogromnych ilości witamin, minerałów i innych związków bioaktywnych. Zalet kiełki mają więcej. Trzeba tu koniecznie wspomnieć o tym, że niezwykle łatwo wkomponować je w posiłek, na przykład dodając do sałatki, kanapek, zapiekanek, warzywnych, twarogowych oraz jajecznych farszów i past.
W naszym sklepie kupisz BIO nasiona na kiełki różnych gatunków, które pochodzą od certyfikowanych ekologicznych dostawców.
Pyszne i zdrowe
Warto jeść kiełki nie tylko ze względu na bogactwo witamin i minerałów, ale także ich wyjątkowy smak. Jest on różny w zależności od rodzaju nasion użytych do otrzymania kiełków. Niektóre, jak kiełki brokuła, cebuli czy rzodkiewki są ostre i wyraziste, inne mają wyczuwalny posmak, na przykład orzechowy w przypadku kiełków słonecznika. Kiełki fasoli mung i pszenicy są lekko słodkie, a soczewicy oraz lucerny bardzo łagodne, przez co pasują do wszystkiego.
Kup certyfikowane BIO nasiona na kiełki
Co jeszcze przemawia na korzyść kiełków? Możesz je w prosty oraz szybki sposób wyhodować w swoim domu i dzięki temu mieć dostęp do świeżego produktu, kiedy tylko chcesz, przez cały rok! Spożywanie kiełków zaraz po wykiełkowaniu i na surowo gwarantuje dostarczenie maksymalnej ilości wszystkich cennych składników odżywczych.
Gdzie kupić nasiona na kiełki? Znajdziesz je oczywiście w naszym sklepie internetowym. Oferujemy niezwykle szeroki wybór ekologicznych, certyfikowanych nasion różnych roślin, między innymi:
- soczewicy,
- brokuła,
- fasoli mung,
- rukoli,
- rzeżuchy,
- lucerny,
- rzodkiewki,
- słonecznika,
- wiesiołka
- czy buraka.
Jakie nasiona na kiełki wybrać?
Do własnej hodowli możesz wybrać nasiona, jakie tylko chcesz. Wszystkie cechują się wysoką zawartością niezbędnych witamin oraz mikro i makroelementów, między innymi żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, wit. C, A i z grupy B. Jeżeli wciąż zastanawiasz się, jakie nasiona do kiełkowania wybrać, to spójrz na nasze propozycje:
- Nasiona brokuła - to jedne z najczęściej wybieranych. Kiełki brokuła charakteryzują się pikantnym smakiem, więc fantastycznie pasują do kanapek. W swoim składzie zawierają sulforafan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
- Nasiona rzodkiewki - również bardzo popularne, smak kiełków jest podobny do dojrzałej formy warzywa, ale zdecydowanie ostrzejszy. Posiadają charakterystyczne różowe pędy. Są pomocne w obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi.
- Nasiona fasoli mung - kiełki, które wyrosną z tych nasion, wyróżniają się chrupkością i świetnie pasują do potraw azjatyckich. Wspomagają wątrobę w procesach detoksykacji.
- Nasiona buraka - te kiełki są mało popularne, ale zdecydowanie warto ich spróbować. Wyróżniają się swoim wyglądem - mają głęboki, czerwony kolor, przez co nadają się fantastycznie do dekoracji potraw. Dostarczają rzadkich mikroelementów: rubidu, cezu oraz kobaltu.
Domowa hodowla nasion na kiełki
Samodzielne wyhodowanie kiełków jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu:
- Możesz w tym celu wykorzystać specjalną kiełkownicę lub przygotować inne płaskie naczynie (na przykład talerz).
- Dno wyłóż gazą, watą bądź innym materiałem, które wchłonie wodę.
- Na przygotowane podłoże wsyp warstwę nasion, a następnie podlej je wodą w taki sposób, aby materiał był mokry.
- Teraz pozostaje umieścić naczynie w ciepłym i zacienionym miejscu, dbając o to stałe nawilżenie gazy.
- Do wypuszczenia kiełków nasiona potrzebują kilku dni, wtedy są gotowe do spożycia. W poniższej tabeli znajdziesz przykładowe nasiona oraz czas, który potrzebują do wykiełkowania.
Rodzaj nasion |
Czas kiełkowania (w dniach) |
Nasiona brokuła |
4 - 6 |
Nasiona rzeżuchy |
5 - 7 |
Nasiona rzodkiewki |
5 - 6 |
Nasiona buraka |
6 - 8 |
Nasiona słonecznika |
2 - 3 |
Nasiona soczewicy |
4 - 5 |
Nasiona soi |
4 - 6 |
Nasiona lucerny |
5 - 7 |
Nasiona fasoli mung |
2 - 4 |
Musisz pamiętać jeszcze o jednej rzeczy - w zależności od rodzaju rośliny nasiona mogą być zdatne do spożycia lub nie. Niektóre z nich posiadają twardą niestrawną łupinę (słonecznik, dynia, burak), a więc kiełki należy ścinać. W przypadku drobnych nasion (cieciorka, groch, rzeżucha) możesz je spożywać razem z kiełkami.