Kawa bezkofeinowa
( ilość produktów: 2 )Ekologiczna kawa bezkofeinowa do ekspresu, tzw. sypana, a może smakowa? U nas kupisz to, czego szukasz!
Wśród asortymentu kaw bezkofeinowych można wyróżnić takie, z których kofeina została usunięta w specjalnym procesie oraz te niezawierające jej naturalnie. Produkty tego typu są często poszukiwane przez osoby unikające pobudzającego składnika, które nie chcą rezygnować z czarnego napoju, ponieważ lubią jej niezastąpiony smak.
W naszym sklepie oferujemy więc ekologiczną kawę bezkofeinową: kawy ziarniste, mielone, rozpuszczalne, a także smakowe. Znajdziesz tu wiele różnorodnych propozycji, które z pewnością przypadną Ci do gustu.
Kawa bezkofeinowa w Arkanach Smaku
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą kaw bezkofeinowych BIO - są to kawy palone tradycyjnymi metodami z ekologicznych ziaren i dekofeinizowane w naturalnych procesach. Ponieważ nie wykazują efektu pobudzającego, mogą być bezpieczne spożywane przez kobiety w ciąży, chorych na serce, a niektóre nawet przez dzieci. Oferujemy kawę:
- mieloną i ziarnistą,
- z topinamburu,
- z korzenia mniszka lekarskiego,
- z korzenia cykorii,
- z nasion konopi,
- z żołędzi,
- i inne.
Kofeina w kawie - działanie
Za pobudzający efekt kawy odpowiada kofeina. Skutkiem jej działań jest stymulacja ośrodkowego układu nerwowego oraz rozszerzenie naczyń krwionośnych, co z kolei prowadzi do szybszego bicia serca i zwiększenia odczuwanej energii. Część badań wskazuje ponadto, że kofeina pozytywnie wpływa na sprawność umysłową (w tym poprawę koncentracji) oraz fizyczną.
Kawa bezkofeinowa - dla kogo?
Okazuje się jednak, że to, co dla jednych jest pożądane, dla innych stanowi przeszkodę. Nadmierne spożycie kofeiny może powodować arytmię, bezsenność, nadpobudliwość czy problemy żołądkowe. Przy niektórych dolegliwościach i schorzeniach wypita kawa może być niebezpieczna. Do grupy tej zaliczają się przede wszystkim osoby z chorym sercem i nadciśnieniem tętniczym, jak również kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.
Kofeina działa pobudzająco także na wydzielanie soku żołądkowego, przez co chorzy na refluks, wrzody i kamicę dróg żółciowych mogą odczuwać nieprzyjemne objawy po jej przyjęciu. Dla wszystkich tych, którym, pomimo przeciwwskazań, trudno jest zrezygnować z picia ulubionego napoju, najlepsza będzie kawa bezkofeinowa.
Jak powstaje kawa bezkofeinowa?
Ziarna kawy bezkofeinowej są tymi samymi ziarnami, które wykorzystuje się do parzenia standardowej kawy (arabica i robusta). W procesie produkcji jeszcze przed paleniem, z surowca po prostu usuwa się niepożądany składnik, czyli kofeinę. W rezultacie powstaje kawa jednakowo aromatyczna i niemal identyczna w smaku. Proces zwany dekofeinizacją można przeprowadzić na trzy różne sposoby:
- Proces chemiczny, do którego wykorzystuje się całkowicie bezpieczne dla zdrowia rozpuszczalniki organiczne.
- Metoda wodna, określana jako najbardziej naturalna. W trakcie dochodzi do długiego moczenia ziaren, co czasem niekorzystnie wpływa na jej finalny smak.
- Technika z zastosowaniem dwutlenku węgla jest najdroższa, ale i najskuteczniejsza. Cały proces cechuje się wysoką efektywnością, a ostateczny smak i aromat kawy pozostają niezmienione.
Najlepsza kawa bezkofeinowa specjalnie dla Ciebie
Wybierając kawę bezkofeinową w naszym sklepie, koniecznie zwróć uwagę również na pozostałe odmiany. Powstały one z surowców roślinnych innych niż ziarna kawowca i które naturalnie nie zawierają kofeiny. Wymienić tu można m.in.: kłącze topinamburu, korzeń cykorii, nasiona konopi czy ziarna zbóż.
W połączeniu z aromatycznymi przyprawami i innymi dodatkami (np. kurkuma, wanilia), tworzą niepowtarzalne w smaku mieszanki. Tego rodzaju kawy bezkofeinowe są łatwo rozpuszczalne w gorącej wodzie, dzięki czemu ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę.