Pasztety wegetariańskie
( ilość produktów: 2 )W ofercie znajdziesz szeroki wybór bio pasztetów, zarówno mięsnych, jak i wegańskich, wyprodukowanych na bazie nasion roślin strączkowych.
Dziś hasło “pasztet” nie kojarzy się już tylko z pastą powstałą ze zmielonego mięsa. Coraz większą popularność zyskują wersje warzywne - wegańskie. Oferują tak samo pyszny, wyrazisty smak, a do tego obfitują w składniki odżywcze. Stanowią idealny dodatek do pieczywa, ale sprawdzają się także jako samodzielne danie. Nasze produkty cechuje prosty skład, oparty na certyfikowanych, ekologicznych składnikach. Nie zawierają sztucznych dodatków.
Pasztet warzywny - wegański
Doskonały smak
Wegańskie wersje pasztetów najczęściej powstają na bazie roślin strączkowych, są więc świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także błonnika, witamin i składników mineralnych. Idealnie wykonane będą cechować się dobrą smarownością, zwięzłością i wilgotnością. Dzięki zastosowaniu odpowiednich dodatków oferują nieprzeciętny smak.
Bogaty wybór w naszym sklepie
W naszym asortymencie znajdziesz pasztety wegańskie:
- z cieciorki,
- z soczewicy (zielonej, czerwonej, brązowej),
- z soi,
- z kaszy gryczanej,
- z kaszy jaglanej.
Oferowane produkty różnią się nie tylko zastosowaną bazą roślinną, ale także dobraniem najprzeróżniejszych dodatków, które określają ostateczny smak. Kompozycje tworzone są poprzez dodatek, między innymi:
- warzyw (np. marchwi, pietruszki, selera, papryki, cebuli),
- koncentratu pomidorowego,
- pieczarek,
- oliwek,
- nasion słonecznika,
- przypraw.
Źródło cennych składników
Osoby, które wyeliminowały ze swojej diety mięso i produkty odzwierzęce, muszą przykładać dużą uwagę do sposobu odżywiania, aby nie nabawić się niedoborów. Mięso jest podstawowym źródłem dobrze przyswajalnego białka, dlatego weganie i wegetarianie w jego miejsce wypełniają swój jadłospis nasionami roślin strączkowych.
Świetnym produktem białkowym będą więc pasztety warzywne. Poza białkiem dostarczą także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, żelazo czy magnez.
Także w wersji klasycznej
Pasztety mięsne
W naszym sklepie oferujemy również klasyczne pasztety mięsne, na przykład drobiowo-wieprzowy z dodatkiem żurawiny. Mięso w oferowanych przez nas produktach stanowi ponad 70%, ponadto w składzie nie znajdziesz sztucznych wypełniaczy ani konserwantów.
Jakie dobrać przyprawy?
W tej kwestii ograniczyć może jedynie fantazja. Jeżeli przygotowujesz własny, domowy pasztet, poza solą i pieprzem możesz dodać między innymi: czosnek, majeranek, oregano, ostrą i słodką paprykę, kurkumę, gałkę muszkatołową, tymianek, lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe.
Czy można mrozić?
Pasztety, zarówno w wersji warzywnej, jak i mięsnej, można mrozić. Dzięki temu udogodnieniu na spokojnie przygotujesz to dość pracochłonne danie kilka dni, a nawet tygodni, wcześniej (na przykład przed świętami) lub zamrozisz nadwyżkę.