Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Masło orzechowe

( ilość produktów: 59 )

Ekologiczne masło orzechowe w przeróżnych odmianach. U nas kupisz online pyszne i zdrowe produkty!

W USA stanowi słodki dodatek do kanapek i jest ulubieńcem dzieci, u nas zaś jest częstym elementem zdrowych posiłków. Masło orzechowe jest nie tylko pyszne, ale i całkiem zdrowe. Wykorzystasz je między innymi do deserów, wypieków, naleśników, placków, owsianki, koktajli. W naszym sklepie znajdziesz ekologiczne kremy, które powstały na bazie orzechów różnego rodzaju. Nie musisz obawiać się o ich jakość, ponieważ w składzie nie mają żadnych sztucznych dodatków ani utwardzonych tłuszczów.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

Najlepsze masło orzechowe

W Arkanach Smaku stawiamy na najwyższą jakość oferowanych produktów. W naszej ofercie mamy produkty wyłącznie od sprawdzonych sprzedawców, których składy są proste i czytelne. Kupisz tu certyfikowane ekologiczne masło orzechowe oraz inne kremy; przy ich produkcji nie używa się utwardzonych tłuszczów, syropu glukozowo-fruktozowego, oleju palmowego, sztucznych aromatów i konserwantów. Oferujemy kremy w 100% orzechowe lub kompozycje z innymi naturalnymi dodatkami. Jeśli któreś z nich są dosładzane, to tylko zdrowszymi alternatywami białego cukru.

Możesz wybierać spośród kilkudziesięciu różnorodnych produktów. Polecamy przede wszystkim:

  • masło orzechowe (z orzechów ziemnych, laskowych, włoskich, macadamia, nerkowca i migdałów),
  • krem orzechowo-kakaowy (również w wersji bez cukru),
  • krem orzechowo-bananowy,
  • kremy owocowe z dodatkiem orzechów
  • kremy z dodatkami (np. kokosem, solą, białą czekoladą, pomarańczą),
  • masło orzechowe bezglutenowe, bez laktozy oraz wegańskie.

Skład masła orzechowego

Choć klasyczny krem orzechowy wytwarzany jest z orzeszków ziemnych, to duża popularność tego produktu przełożyła się na rozszerzenie asortymentu. Obecnie do produkcji kremów wykorzystuje się orzechy każdego rodzaju, dzięki czemu bez problemu kupić można np. masło z orzechów laskowych.

Ponadto stosuje się dodatki urozmaicające smak, np. kakao, kokos czy owoce. Dużym uznaniem cieszy się także słone masło orzechowe oraz chrupkie, czyli z kawałkami orzechów.

Masło orzechowe - ile ma kalorii?

Podobnie jak orzechy, wytwarzane z nich masło jest produktem wysokokalorycznym. 100 g dostarcza niemal 700 kcal. Taka ilość odpowiada mniej więcej pięciu łyżkom kremu. Z kolei jedna łyżeczka masła orzechowego to ok. 70 kcal, tyle samo co mniej więcej 3-4 kostki czekolady mlecznej. Większość dostarczanej energii pochodzi z tłuszczów (1 łyżka to ponad 13 g).

Masło orzechowe - indeks glikemiczny

Krem orzechowy dobrej jakości (wyprodukowane w 100% z orzechów, bez dodatku cukru) ma niski indeks glikemiczny (15). Oznacza to, że jego zjedzenie nie skutkuje gwałtownym podwyższeniem stężenia glukozy we krwi.

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Jak pewnie doskonale wiesz, orzechy, choć kaloryczne, są też bardzo zdrowe. Dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych wspomagających pracę mózgu, a także białka, wielu witamin, minerałów i związków bioaktywnych.

Te korzystne składniki można więc znaleźć również w produkcie przygotowanym na ich bazie, jakim jest właśnie masło orzechowe. Tłuszcze mogą stanowić nawet ponad 60% produktu, co przekłada się na wysoką kaloryczność. W głównej mierze są to jednak tzw. zdrowe kwasy tłuszczowe.

Niezwykle ważne jest jednak, aby wybierać produkty z odpowiednim składem. Często do produkcji kremów orzechowych dodaje się uwodornione (utwardzone) tłuszcze roślinne, a te zawierają szkodliwe tłuszcze trans. Ich duże spożycie m.in. zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów i chorób układu krążenia, a także sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.

Ponadto masło orzechowe to bogate źródło białka (ok. 25-30%), przez co chętnie wybierają je weganie i wegetarianie. Dostarcza również błonnika pokarmowego, który wykazuje wiele korzyści prozdrowotnych, np. usprawnia pracę jelit.

Z czym jeść pastę orzechową?

Czy warto uwzględniać masło orzechowe w diecie? Oczywiście! Pamiętaj jednak, aby stanowiło ono jedynie dodatek, a nie główny składnik posiłku (lub co gorsza - samodzielną przekąskę).

Produkt ten możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów. Świetnie komponuje się np. ze smakiem banana - wyjątkowo smacznym pomysłem jest przygotowanie koktajlu mlecznego z tymi składnikami. Jeśli potrzebujesz podnieść kaloryczność swojego śniadania, dodaj łyżkę masła do swojej owsianki czy jaglanki. A może skusisz się na brownie z kremem orzechowym?

pixel