Kawa rozpuszczalna
( ilość produktów: 13 )Ekologiczna kawa rozpuszczalna najwyższej jakości bez dodatku sztucznych wypełniaczy i ulepszaczy!
To maksymalna wygoda i oszczędność czasu bez rezygnowania z właściwości pobudzających i niezastąpionych walorów smakowych. W naszej ofercie znajdziesz ją w różnych postaciach: klasyczne kawy z arabiki i robusty, ale także z żołędzi, zbóż oraz bezkofeinową, w słoikach lub saszetkach. Kupisz tu produkty pochodzące z ekologicznych upraw i w 100% oparte na naturalnych, najwyższej jakości ziarnach.
KAWA ROZPUSZCZALNA LIOFILIZOWANA ARABICA/ROBUSTA ESPRESSO FAIR TRADE BIO 50 g - MOUNT HAGEN
KAWA ROZPUSZCZALNA Z KORZENIA MNISZKA LEKARSKIEGO BIO 100 g - DARY NATURY
Kawa rozpuszczalna czy sypana - którą wybrać?
Nie da się jednoznacznie wskazać, która kawa jest lepsza, ponieważ ściśle zależy to od osobistych preferencji. Przewagą kawy rozpuszczalnej jest na pewno forma instant, która pozwala na bardzo szybkie i wygodne przygotowanie napoju bez obecności fusów. Jest jednak wielu zwolenników formy sypanej, którzy uważają, że jej smak jest zdecydowanie bogatszy.
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
Istnieją trzy sposoby produkcji takiej kawy. Podstawą każdej z nich jest zaparzenie palonych ziaren, a następnie przygotowanie ekstraktu, który poddaje się zagęszczeniu i suszy poprzez:
- liofilizację - tu powstaje najbardziej popularna forma kryształków, kamyczków;
- suszenie rozpyłowe - tą metodą uzyskuje się drobny proszek;
- aglomeryzację - tworzącą postać granulatu.
Właściwości
Wbrew często powielanym opiniom napój instant wcale nie jest ?substytutem prawdziwej kawy?. Proces przygotowywania tej formy nie powoduje drastycznych zmian właściwości chemicznych, uzyskuje się zaś swego rodzaju koncentrat.
Wobec tego ten rodzaj kawy może cechować się nawet wyższym stężeniem substancji prozdrowotnych i, tak samo jak każda inne, wspomagać odchudzanie (poprzez przyspieszenie metabolizmu), pobudzać pasaż jelit, polepszać pamięć oraz zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona, Alzheimera i niektóre nowotwory.
Ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna?
Na zawartość kofeiny w kawie wpływa wiele czynników. Zazwyczaj kawa rozpuszczalna zawiera nieco mniej kofeiny niż sypana, co wynika ze sposobu jej wytwarzania. W rzeczywistości wiele zależy od każdego z etapów powstawania, zaczynając od gatunków i warunków uprawy, poprzez proces palenia ziaren, aż po sposób mielenia i parzenia.
W rezultacie produkt jednej marki może mieć zupełnie inną zawartość kofeiny niż innej. Nadal jednak zachowa swoje właściwości pobudzające (oraz podnoszące ciśnienie!) i eliminujące zmęczenie oraz senność.
Idealna do przygotowania kawy mrożonej!
Jaki zrobić kawę mrożoną z kawy rozpuszczalnej? Najprostszym i najszybszym sposobem będzie rozpuszczenie jej w zimnym mleku lub napoju roślinnym! Możesz dodać kostki lodu oraz odrobinę bitej śmietany i pyszny, zimny deser gotowy.
Możesz również przygotować mrożony napój bez mleka. Zaparz kawę tak, jak zwykle, a gdy ostygnie, po prostu dodaj do niej kostki lodu.