Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Jak zrobić naturalną, 100% organiczną i zdrową kawę mrożoną w domu?

2021-03-13
kategoriaPrzepisy
Jak zrobić naturalną, 100% organiczną i zdrową kawę mrożoną w domu?

Jak zrobić kawę mrożoną idealną na upały i nie tylko? Czy ten orzeźwiający napój może być zdrowy?

Fantastyczny pobudzający napój, bez którego spora część społeczeństwa nie może funkcjonować. Pomaga przetrwać poranek po bezsennej nocy czy popołudnie po ciężkiej pracy. Smakosze kawy potwierdzają, że piją ją przede wszystkim dla smaku. Obecnie rynek oferuje szeroki asortyment, nie ogranicza się do popularnej arabiki. Niekoniecznie też trzeba pić ją na gorąco. Nie jest to wskazane zwłaszcza latem, kiedy znacznie lepiej smakuje kawa mrożona.

Przeczytaj także: Czy kawa zbożowa pobudza? Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania

Jak zrobić kawę mrożoną BIO ?

Do jej przygotowania można wykorzystać każdy rodzaj kawy, także kawę bezglutenową, smakową, arabicę, rozpuszczalną, kawę zbożową. Kawa frappe może być przygotowana również z mleka roślinnego

Prosty przepis naturalną mrożoną kawę: 

  1. ulubiona kawa BIO, 
  2. mleko roślinne, do mrożonych deserów polecamy szczególnie
  • ryżowe o słodkawym smaku,
  • orkiszowe o zbożowym, słodkawym aromacie,
  • migdałowe - kremowe, lekko gorzkawe, najlepsze do słodzonej kawy.
  • kokosowe - najlepsze dla miłośników intensywnego kokosowego smaku,
  • owsiano-waniliowe i tym podobne napoje smakowe, które odmienią oblicze każdej kawy
lody - nie jest to pozycja obowiązkowa, ale naturalne, ekologiczne lody mogą uczynić z naszej kawy zdrowy, pyszny, chłodzący deser.

Przeczytaj także: 10 prostych przepisów z mlekiem kokosowym – jak wykorzystać je w kuchni?

Taki napój dodaje energii i orzeźwia. Łasuchy mogą dodatkową urozmaicić mrożoną kawę czekoladą. Osoby, które nie dodają mleka, i tak mogą cieszyć się pianką, która powstaje w wyniku mieszania składników. Wersję rozpuszczalną można zalać od razu zimną wodą, bez konieczności późniejszego schładzania. Do dyspozycji mamy mnóstwo apetycznych kaw, wykraczających poza sklepowy standard, np.: kawa z konopi, orkiszowa, z topinamburu, żołędziówka, itp. Oferowane mieszanki są produktami ekologicznymi, które mogą spożywać wegetarianie i weganie.

Kawa z lodami i jej wariacje

Poprawia nastrój, jest lekarstwem na kaca, ból głowy i bezsenność. Jeżeli dodatkowo  podamy kawę mrożoną z lodami, to poczujemy się błogo, a nasze kubki smakowe bez wątpienia odczują przyjemność. 

Jak zrobić kawę mrożoną ze zdrowymi dodatkami? 

Nasz napój możemy podawać z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, malinami, jagodami, truskawkami, a także z syropem malinowym oraz miętowym. Również zbożówka na zimno smakuje z dodatkiem powyższych składników.  Podajemy krótki przepis na kawę frappe z lodami i owocami leśnymi. To potrzebne składniki: 

  • 100 ml naszego ulubionego, wystudzonego naparu, 
  • zimne mleko, 
  • kostki lodu, 
  • cukier lub stewia
  • mrożone/ świeże owoce leśne, 
  • dwie gałki lodów, ewentualnie można dodać kakao lub tartą czekoladę. 

Przygotowanie:

  1. Kawę, kostki lodu, słodzik i owoce blendujemy do uzyskania pianki.
  2. Delikatnie przekładamy mieszankę do wysokich szklanek.
  3. Ostrożnie dolewamy mleko i uzupełniamy dodatkami (lody, kakao, czekolada wegańska).

Przepis na kawę mrożoną z tonikiem

To pomysł dość oryginalny. Podaje się ją z cytryną lub grejpfrutem. Jak ją przygotować?

  1. Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu i plasterek cytryny lub grejpfruta. 
  2. Następnie szklankę w 2/3 wypełniamy tonikiem.
  3. Teraz wlewamy świeżo zaparzoną kawę. Oba płyny należy zmieszać. 

Taki napój jest fantastyczny w smaku i doskonale  orzeźwia. Może postawić na nogi po imprezie, czy nieprzespanej nocy z powodu gorączkującego dziecka.

Opcja bezglutenowa

Kawa to naturalny wspomagacz umysłu. Wiele osób z powodu nietolerancji glutenu musi ograniczać swoje ulubione dania, przekąski i napoje. Na szczęście oferta mieszanek bezglutenowych, z których można przyrządzić smakowitą mrożoną wersję bezglutenową, jest spora, a bogactwo smaków sprawia, że każdy znajdzie coś, co przypadnie mu do gustu.

Kawa mrożona ma spore grono zwolenników – pobudza jak gorąca wersja i dodatkowo orzeźwia. Odkrywanie jej smaków, wyjście poza standardowe przepisy daje wiele radości i może stanowić niesamowitą podróż kulinarną.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

pixel