Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Blog

Herbaty uspokajające dla dzieci – czy faktycznie działają? Czy są bezpieczne? Od kiedy można je podawać?

Stan niepokoju u dziecka to częste zjawisko. Charakteryzuje się pobudzeniem, zmiennością nastrojów czy zaburzeniami snu. Dla wielu noworodków typowy jest tzw. popołudniowy niepokój. Wynika on ze zmęczenia i z faktu, że organizm mamy karmiącej piersią wytwarza wtedy nieco mniej pokarmu. Inne możliwe przyczyny zaniepokojenia u najmłodszych to kolka, ząbkowanie czy przeziębienie. W jakich sytuacjach pomoże herbata uspokajająca?

Czytaj więcej
Jak działa spirulina? 8 największych zalet jej stosowania

Spirulina jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety na świecie. Tak naprawdę jest to nazwa handlowa cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira maxima i Arthrospira platensis. Ta mikroalga od wieków znajdowała zastosowanie w kuchni, medycynie czy kosmetyce. Dziś nazywa się ją suplementem XXI wieku. Poznaj korzyści wynikające z jej stosowania! 

Czytaj więcej
Co to są karczochy? Jak je przyrządzić i z czym zjeść?

Karczochy to bardzo oryginalne warzywo. Jest to produkt zdrowy, zawierający sporo błonnika. Ceni się je ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, poprawiających funkcjonowanie układu trawiennego i stymulujących procesy metaboliczne. Jest to bardzo dobra wiadomość dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy – zdaniem dietetyków są jednym z lepszych naturalnych preparatów na odchudzanie.

Czytaj więcej
Suszone pomidory - jak zrobić je w domu i do czego wykorzystać?

Jak zrobić suszone pomidory? To jeden z najbardziej znanych produktów z południowych  Włoch, kojarzą się ze słońcem, makaronem i klimatem włoskich kafejek. Produkt powstał zupełnie przypadkowo – rolnicy chcieli delektować się cudownym smakiem pomidorów przez cały rok i wpadli  na doskonały pomysł - ususzyć na gorącym południowym słońcu. Suche, nagrzane powietrze i mocne promienie słońca wysuszyły warzywa, które zyskały przez to zupełnie, nowy smak i aromat. Trafiły do marynaty w oliwie extra virgin i stały się jednym z najbardziej znanych przetworów Półwyspu Apenińskiego. Można zrobić je również w domu! Dowiedz się, jak!

Czytaj więcej
Co to jest rooibos i czy to herbata dla mnie? Poznaj niezwykłe działanie czerwonokrzewu 

Zobacz garść najważniejszych informacji: co to jest rooibos, jak smakuje i jak działa. Napar z czerwonokrzewu afrykańskiego, czyli czerwona herbata, o której mowa, ma wiele niezwykłych właściwości zdrowotnych. Zachwyca też smakiem. Wybierając ten gatunek, warto wiedzieć, jak wpływa na nasze zmysły i organizm. Przygotowaliśmy zestawienie kluczowych wiadomości na ten temat. Odkrywaj z nami nowe aromaty!

Czytaj więcej
Jakie (nieoczywiste) przyprawy dodać do bigosu?

Jakie przyprawy dodajemy do bigosu według tradycji, a co może być jego ciekawym urozmaiceniem? 

To kapuściane danie to w wielu domach klasyka kuchni polskiej. Niezastąpione na przyjęciu czy balu karnawałowym. Powstaje na bazie kapusty i mięsa oraz sekretnych dodatków, które dobiera do swojego gustu osoba przyrządzająca potrawę. Jest to danie jednogarnkowe wymagające długiego gotowania wszystkich składników. Nie ma jednego przepisu – jedni wolą, kiedy dominuje kwaśny smak, inni lubią słodszy posmak. Są też osoby preferujące pikantne nuty. 

Czytaj więcej
pixel