Otręby zbożowe to stały element diet oraz bogate źródła błonnika, witamin i składników mineralnych - jak je jeść, żeby schudnąć lub poprawić swoje zdrowie?
Stan niepokoju u dziecka to częste zjawisko. Charakteryzuje się pobudzeniem, zmiennością nastrojów czy zaburzeniami snu. Dla wielu noworodków typowy jest tzw. popołudniowy niepokój. Wynika on ze zmęczenia i z faktu, że organizm mamy karmiącej piersią wytwarza wtedy nieco mniej pokarmu. Inne możliwe przyczyny zaniepokojenia u najmłodszych to kolka, ząbkowanie czy przeziębienie. W jakich sytuacjach pomoże herbata uspokajająca?
Spirulina jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety na świecie. Tak naprawdę jest to nazwa handlowa cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira maxima i Arthrospira platensis. Ta mikroalga od wieków znajdowała zastosowanie w kuchni, medycynie czy kosmetyce. Dziś nazywa się ją suplementem XXI wieku. Poznaj korzyści wynikające z jej stosowania!
Karczochy to bardzo oryginalne warzywo. Jest to produkt zdrowy, zawierający sporo błonnika. Ceni się je ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, poprawiających funkcjonowanie układu trawiennego i stymulujących procesy metaboliczne. Jest to bardzo dobra wiadomość dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy – zdaniem dietetyków są jednym z lepszych naturalnych preparatów na odchudzanie.
Na pytanie - kiedy pić zielone koktajle - odpowiedź jest jedna: jak najczęściej! Ich właściwości zdrowotne sprawiają, że powinny one na stałe zagościć w Twojej diecie. Oto najciekawsze przepisy na smaczne i oczyszczające organizm napoje.
Jak zrobić suszone pomidory? To jeden z najbardziej znanych produktów z południowych Włoch, kojarzą się ze słońcem, makaronem i klimatem włoskich kafejek. Produkt powstał zupełnie przypadkowo – rolnicy chcieli delektować się cudownym smakiem pomidorów przez cały rok i wpadli na doskonały pomysł - ususzyć na gorącym południowym słońcu. Suche, nagrzane powietrze i mocne promienie słońca wysuszyły warzywa, które zyskały przez to zupełnie, nowy smak i aromat. Trafiły do marynaty w oliwie extra virgin i stały się jednym z najbardziej znanych przetworów Półwyspu Apenińskiego. Można zrobić je również w domu! Dowiedz się, jak!