
Otręby zbożowe to stały element diet oraz bogate źródła błonnika, witamin i składników mineralnych - jak je jeść, żeby schudnąć lub poprawić swoje zdrowie?
Otręby zbożowe to stały element diet oraz bogate źródła błonnika, witamin i składników mineralnych - jak je jeść, żeby schudnąć lub poprawić swoje zdrowie?
Stan niepokoju u dziecka to częste zjawisko. Charakteryzuje się pobudzeniem, zmiennością nastrojów czy zaburzeniami snu. Dla wielu noworodków typowy jest tzw. popołudniowy niepokój. Wynika on ze zmęczenia i z faktu, że organizm mamy karmiącej piersią wytwarza wtedy nieco mniej pokarmu. Inne możliwe przyczyny zaniepokojenia u najmłodszych to kolka, ząbkowanie czy przeziębienie. W jakich sytuacjach pomoże herbata uspokajająca?
Spirulina jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety na świecie. Tak naprawdę jest to nazwa handlowa cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira maxima i Arthrospira platensis. Ta mikroalga od wieków znajdowała zastosowanie w kuchni, medycynie czy kosmetyce. Dziś nazywa się ją suplementem XXI wieku. Poznaj korzyści wynikające z jej stosowania!
Karczochy to bardzo oryginalne warzywo. Jest to produkt zdrowy, zawierający sporo błonnika. Ceni się je ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, poprawiających funkcjonowanie układu trawiennego i stymulujących procesy metaboliczne. Jest to bardzo dobra wiadomość dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy – zdaniem dietetyków są jednym z lepszych naturalnych preparatów na odchudzanie.
Na pytanie - kiedy pić zielone koktajle - odpowiedź jest jedna: jak najczęściej! Ich właściwości zdrowotne sprawiają, że powinny one na stałe zagościć w Twojej diecie. Oto najciekawsze przepisy na smaczne i oczyszczające organizm napoje.
Jak zrobić suszone pomidory? To jeden z najbardziej znanych produktów z południowych Włoch, kojarzą się ze słońcem, makaronem i klimatem włoskich kafejek. Produkt powstał zupełnie przypadkowo – rolnicy chcieli delektować się cudownym smakiem pomidorów przez cały rok i wpadli na doskonały pomysł - ususzyć na gorącym południowym słońcu. Suche, nagrzane powietrze i mocne promienie słońca wysuszyły warzywa, które zyskały przez to zupełnie, nowy smak i aromat. Trafiły do marynaty w oliwie extra virgin i stały się jednym z najbardziej znanych przetworów Półwyspu Apenińskiego. Można zrobić je również w domu! Dowiedz się, jak!
Musli na pożywne śniadanie dodaje energii na cały dzień. Powinno być smaczne, bogate w składniki odżywcze oraz łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Zobacz garść najważniejszych informacji: co to jest rooibos, jak smakuje i jak działa. Napar z czerwonokrzewu afrykańskiego, czyli czerwona herbata, o której mowa, ma wiele niezwykłych właściwości zdrowotnych. Zachwyca też smakiem. Wybierając ten gatunek, warto wiedzieć, jak wpływa na nasze zmysły i organizm. Przygotowaliśmy zestawienie kluczowych wiadomości na ten temat. Odkrywaj z nami nowe aromaty!
Charakteryzuje się on ciemnobrązową barwą, charakterystycznym zapachem i gorzkawym smakiem. Choć nie należy do najsmaczniejszych, jest coraz chętniej spożywany nie tylko przez dorosłych, ale również przez dzieci. Sprawdź, dlaczego wybiera go coraz więcej rodziców!
Jakie przyprawy dodajemy do bigosu według tradycji, a co może być jego ciekawym urozmaiceniem?
To kapuściane danie to w wielu domach klasyka kuchni polskiej. Niezastąpione na przyjęciu czy balu karnawałowym. Powstaje na bazie kapusty i mięsa oraz sekretnych dodatków, które dobiera do swojego gustu osoba przyrządzająca potrawę. Jest to danie jednogarnkowe wymagające długiego gotowania wszystkich składników. Nie ma jednego przepisu – jedni wolą, kiedy dominuje kwaśny smak, inni lubią słodszy posmak. Są też osoby preferujące pikantne nuty.