Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Suszone pomidory - jak zrobić je w domu i do czego wykorzystać?

2021-03-26
kategoriaPrzepisy
Suszone pomidory - jak zrobić je w domu i do czego wykorzystać?

Jak zrobić suszone pomidory? To jeden z najbardziej znanych produktów z południowych  Włoch, kojarzą się ze słońcem, makaronem i klimatem włoskich kafejek. Produkt powstał zupełnie przypadkowo – rolnicy chcieli delektować się cudownym smakiem pomidorów przez cały rok i wpadli  na doskonały pomysł - ususzyć na gorącym południowym słońcu. Suche, nagrzane powietrze i mocne promienie słońca wysuszyły warzywa, które zyskały przez to zupełnie, nowy smak i aromat. Trafiły do marynaty w oliwie extra virgin i stały się jednym z najbardziej znanych przetworów Półwyspu Apenińskiego. Można zrobić je również w domu! Dowiedz się, jak!

Przepis na pomidory suszone

Makarony, pizza, ryby, mięso to produkty, z którymi świetnie się komponują. Dobrą wiadomością dla miłośników tego produktu jest fakt, że istnieje kilka prostych porad, jak suszone pomidory zrobić samodzielnie w domu. Do ich wytworzenia należy wybierać odmiany mięsiste oraz duże egzemplarze, np.: pomidor śliwkowy, który zawiera niewiele wody

Przeczytaj także: Jaka mąka do pizzy jest najlepsza? Czy musi zawierać gluten? Poznaj sekret prawdziwej włoskiej pizzy

Przepis na pomidory suszone na słońcu:

    1. Pomidory należy pokroić wzdłuż na pół i skórką do góry ułożyć na ruszcie. 
    2. Posypać solą i przykryć siatką, żeby nie wzbudziły zainteresowania owadów. 
    3. Proces suszenia pomidorów na słońcu trwa 10 dni. 
    4. W przypadku deszczu trzeba zabrać pomidory do domu.  
    5. Kiedy są wysuszone, można je umieścić w marynacie. 

Najlepsze suszone pomidory w zalewie w naszej ofercie:

Jak zrobić pomidory suszone w oliwie - zdradza kucharz z Sycylii:

  1. Należy zagotować wodę z octem na chwilę zanurzyć w niej pomidory. 
  2. Po wyjęciu z wrzątku pomidory osusza się ścierką i wkłada pojedynczo do uprzednio wysterylizowanego słoika. 
  3. Tak przygotowane pomidory należy zalać oliwą extra virgin - poziom oliwy ma przykryć pomidory w całości. 
  4. Smak można wzbogacić bazylią, miętą lub chili. 

Łatwo przygotujemy również pomidory w oleju. W jaki sposób? Gotowe wysuszone pomidory wkładamy się do słoika i zalewamy gorącym olejem roślinnym.

Suszenie pomidorów w domu

Osoby, które nie posiadają balkonu ani ogrodu, również mogą cieszyć się własnymi przetworami. Można je suszyć w piekarniku lub w suszarce do warzyw. 

Jak ususzyć pomidory w piekarniku? 

  1. Świeże warzywa trzeba pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika w temperaturze 100 stopni. 
  2. Drzwiczki powinny być uchylone. Suszenie trwa kilka godzin. 
  3. Pomidory są gotowe, kiedy zmniejszą się, mają pomarszczone skórki, a cała wewnętrzna połówka jest sucha. 
  4. Już na etapie suszenia można posypać pomidory solą, pieprzem lub ulubionymi ziołami, np.: bazylią, tymiankiem, oregano lub rozmarynem. Wtedy będą aromatyczne i idealne do przygotowania dan z kuchni włoskiej. 

Suszenie pomidorów w suszarce elektrycznej zajmuje ok. 6-8 godzin. W trakcie suszenia należy je przewracać, aby suszyły się równomiernie. 

Suszone pomidory przechowuje się w słoikach przez 6-9 miesięcy.

Suszone pomidory wybrane dla Ciebie:

Wykorzystanie w kuchni

Trzeba przyznać, że Włosi mają rację, twierdząc, że takie pomidory to produkt uniwersalny, ponieważ nadają oryginalny i wyrazisty smak każdej potrawie. Nadają się do pesto, sałatek, farszy, makaronów, pizzy, kotletów jajecznych i rolad. 

Pasta z suszonych pomidorów

Do wyrazistej warzywnej pasty potrzebujemy:

  • oczywiście pomidorów suszonych w domu lub kupionych w sklepie, 
  • garści bazylii, 
  • ziaren słonecznika, 
  • dużego ząbek czosnku, 
  • soli i pieprzu, 
  • jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki, może dodać płatki chili. 

Wszystkie składniki mieszamy i blendujemy. Pastę należy przechować w lodówce. 

Propozycja sałatki

Przepisów na sałatki  z suszonymi pomidorami jest bardzo dużo. W wersji z owocami można wykorzystać truskawki, ser feta, różne rodzaje sałat oraz orzechy lub migdały. Sałatkę można polać dressingiem wykonanym ze 100 g dojrzałych pomidorów, 60 ml octu jabłkowego, 40 ml musztardy Dijon, 60 ml oliwy extra virgin. Dressing warto przyprawić miodem, sproszkowanym czosnkiem, suszoną cebulą i oregano.

Suszone pomidory to świetny dodatek do wielu potraw i bez wątpienia źródło cennych witamin zimową porą. Warto je wykonać w domu, aby mieć pewność, że nie zawierają żadnych niepotrzebnych konserwantów i polepszaczy smaku. Można postawić także na produkt BIO i oszczędzić czas na przygotowanie przetworu.

Przeczytaj także: Passata pomidorowa - do czego ją wykorzystać?

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

pixel