Suszone pomidory - jak zrobić je w domu i do czego wykorzystać?

Jak zrobić suszone pomidory? To jeden z najbardziej znanych produktów z południowych Włoch, kojarzą się ze słońcem, makaronem i klimatem włoskich kafejek. Produkt powstał zupełnie przypadkowo – rolnicy chcieli delektować się cudownym smakiem pomidorów przez cały rok i wpadli na doskonały pomysł - ususzyć na gorącym południowym słońcu. Suche, nagrzane powietrze i mocne promienie słońca wysuszyły warzywa, które zyskały przez to zupełnie, nowy smak i aromat. Trafiły do marynaty w oliwie extra virgin i stały się jednym z najbardziej znanych przetworów Półwyspu Apenińskiego. Można zrobić je również w domu! Dowiedz się, jak!
Przepis na pomidory suszone
Makarony, pizza, ryby, mięso to produkty, z którymi świetnie się komponują. Dobrą wiadomością dla miłośników tego produktu jest fakt, że istnieje kilka prostych porad, jak suszone pomidory zrobić samodzielnie w domu. Do ich wytworzenia należy wybierać odmiany mięsiste oraz duże egzemplarze, np.: pomidor śliwkowy, który zawiera niewiele wody.
Przeczytaj także: Jaka mąka do pizzy jest najlepsza? Czy musi zawierać gluten? Poznaj sekret prawdziwej włoskiej pizzy
Przepis na pomidory suszone na słońcu:
- Pomidory należy pokroić wzdłuż na pół i skórką do góry ułożyć na ruszcie.
- Posypać solą i przykryć siatką, żeby nie wzbudziły zainteresowania owadów.
- Proces suszenia pomidorów na słońcu trwa 10 dni.
- W przypadku deszczu trzeba zabrać pomidory do domu.
- Kiedy są wysuszone, można je umieścić w marynacie.
Najlepsze suszone pomidory w zalewie w naszej ofercie:
Jak zrobić pomidory suszone w oliwie - zdradza kucharz z Sycylii:
- Należy zagotować wodę z octem na chwilę zanurzyć w niej pomidory.
- Po wyjęciu z wrzątku pomidory osusza się ścierką i wkłada pojedynczo do uprzednio wysterylizowanego słoika.
- Tak przygotowane pomidory należy zalać oliwą extra virgin - poziom oliwy ma przykryć pomidory w całości.
- Smak można wzbogacić bazylią, miętą lub chili.
Łatwo przygotujemy również pomidory w oleju. W jaki sposób? Gotowe wysuszone pomidory wkładamy się do słoika i zalewamy gorącym olejem roślinnym.
Suszenie pomidorów w domu
Osoby, które nie posiadają balkonu ani ogrodu, również mogą cieszyć się własnymi przetworami. Można je suszyć w piekarniku lub w suszarce do warzyw.
Jak ususzyć pomidory w piekarniku?
- Świeże warzywa trzeba pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika w temperaturze 100 stopni.
- Drzwiczki powinny być uchylone. Suszenie trwa kilka godzin.
- Pomidory są gotowe, kiedy zmniejszą się, mają pomarszczone skórki, a cała wewnętrzna połówka jest sucha.
- Już na etapie suszenia można posypać pomidory solą, pieprzem lub ulubionymi ziołami, np.: bazylią, tymiankiem, oregano lub rozmarynem. Wtedy będą aromatyczne i idealne do przygotowania dan z kuchni włoskiej.
Suszenie pomidorów w suszarce elektrycznej zajmuje ok. 6-8 godzin. W trakcie suszenia należy je przewracać, aby suszyły się równomiernie.
Suszone pomidory przechowuje się w słoikach przez 6-9 miesięcy.
Suszone pomidory wybrane dla Ciebie:
Wykorzystanie w kuchni
Trzeba przyznać, że Włosi mają rację, twierdząc, że takie pomidory to produkt uniwersalny, ponieważ nadają oryginalny i wyrazisty smak każdej potrawie. Nadają się do pesto, sałatek, farszy, makaronów, pizzy, kotletów jajecznych i rolad.
Pasta z suszonych pomidorów
Do wyrazistej warzywnej pasty potrzebujemy:
- oczywiście pomidorów suszonych w domu lub kupionych w sklepie,
- garści bazylii,
- ziaren słonecznika,
- dużego ząbek czosnku,
- soli i pieprzu,
- jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki, może dodać płatki chili.
Wszystkie składniki mieszamy i blendujemy. Pastę należy przechować w lodówce.
Propozycja sałatki
Przepisów na sałatki z suszonymi pomidorami jest bardzo dużo. W wersji z owocami można wykorzystać truskawki, ser feta, różne rodzaje sałat oraz orzechy lub migdały. Sałatkę można polać dressingiem wykonanym ze 100 g dojrzałych pomidorów, 60 ml octu jabłkowego, 40 ml musztardy Dijon, 60 ml oliwy extra virgin. Dressing warto przyprawić miodem, sproszkowanym czosnkiem, suszoną cebulą i oregano.
Suszone pomidory to świetny dodatek do wielu potraw i bez wątpienia źródło cennych witamin zimową porą. Warto je wykonać w domu, aby mieć pewność, że nie zawierają żadnych niepotrzebnych konserwantów i polepszaczy smaku. Można postawić także na produkt BIO i oszczędzić czas na przygotowanie przetworu.
Przeczytaj także: Passata pomidorowa - do czego ją wykorzystać?