Mrożenie, kiszenie, pasteryzacja – to tylko niektóre sposoby konserwacji żywności. Jakie metody najlepiej wybierać, aby powstrzymać rozwój bakterii, grzybów i drożdży, które odpowiadają za rozkład jedzenia?
Żywienie małych dzieci to nie lada wyzwanie dla rodziców. Posiłek dla dziecka powinien być zdrowy, zbilansowany w taki sposób, aby dostarczał wszystkich niezbędnych składników. Zupa sprawdzi się tu idealnie!
Okazuje się, że ta najpopularniejsza, czyli biała mąka pszenna, jest coraz rzadziej wybierana przez zwolenników zdrowego odżywiania. Stąd wzrost zainteresowania innymi odmianami. Czym zastąpić białą mąkę? Jaka mąka jest najzdrowsza?
Nasza dieta zmienia się wraz z porami roku. Pomimo tego, że wiele artykułów spożywczych dostępnych jest w sklepach przez cały rok, zimą nie smakują one tak samo dobrze jak w sezonie. Jak wybrać najzdrowsze owoce dostępne zimą?