Która mąka jest najzdrowsza? Ranking najlepszych mąk
Jeden z podstawowych produktów znajdujących się w kuchni, mąka, stanowi bazę wszelkich wypieków (pieczywa, ciast, ciasteczek), naleśników, gofrów, placków, pierogów czy makaronów. Stosowana także do zagęszczania zup i sosów.
Okazuje się, że ta najpopularniejsza, czyli biała mąka pszenna, jest coraz rzadziej wybierana przez zwolenników zdrowego odżywiania. Stąd wzrost zainteresowania innymi odmianami. Czym zastąpić białą mąkę? Jaka mąka jest najzdrowsza? Jeżeli szukasz produktu najlepszego dla siebie, koniecznie sprawdź nasz ranking!
Mąka pszenna pełnoziarnista
Coraz więcej mówi się o tym, że oczyszczona mąka pszenna nie jest zdrowa. Wykazuje najwyższy potencjał alergizujący, dostarcza niewiele błonnika pokarmowego oraz jest uboga w witaminy i minerały. Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie z niej rezygnować. W przypadku mąki pszennej mamy do czynienia z najlepszymi walorami wypiekowymi.
Jeśli zależy Ci na zdrowszym wyborze, postaw na mąkę pszenną pełnoziarnistą. Charakteryzuje się ciemniejszym zabarwieniem oraz nieco wyrazistszym smakiem. Dostarcza ponad dwukrotnie więcej błonnika pokarmowego i jest mniej kaloryczna.
Zdrowa mąka – rodzaje i typy mąk
Na szczęście w sklepach dostępnych jest mnóstwo ciekawych alternatyw dla pszenicy. Poszczególne produkty różnią się surowcem, z którego są wytwarzane, a także typem. Typ mąki określa stopień rozdrobnienia ziarna, jego przemiału oraz oczyszczenia. Najprościej mówiąc, im wyższe oznaczenie liczbowe, tym wyższa zawartość składników mineralnych.
Odpowiadając krótko na pytanie „która mąka jest najzdrowsza?” – możemy zapewnić, że zdecydowanie pełnoziarnista i razowa (typy powyżej 1000). Mało oczyszczone mąki stanowią prawdziwą skarbnicę cennych substancji. Poszczególne gatunki zbóż różnią się między sobą rodzajem oraz ilością dostarczanych składników.
Mąka pszenna wybrana dla Ciebie:
Jaka mąka jest najzdrowsza?
Do przygotowania naleśników czy własnego chleba warto wybrać zdrową mąkę, która nie tylko dostarczy energii, ale wpłynie pozytywnie na cały organizm, np. regulując rytm wypróżnień czy obniżając poziom glukozy we krwi.
Najzdrowsze mąki są bogate w błonnik pokarmowy, zdrowe kwasy tłuszczowe, wartościowe białko, związki bioaktywne oraz witaminy i minerały. Dzięki obecności cennych składników oddziałują pozytywnie na zdrowie – m.in.:
- Dostarczają niezbędnej energii oraz podstawowych składników odżywczych (białko, tłuszcze i węglowodany).
- Działają przeciwnowotworowo i opóźniają starzenie komórek (antyoksydanty, np. polifenole).
- Regulują pracę układu pokarmowego, wspomagają trawienie i zapobiegają zaparciom (błonnik pokarmowy).
- Oddziałują pozytywnie na stężenie glukozy i cholesterolu we krwi, a także regulują ciśnienie tętnicze (np. witamina B3, B6, błonnik).
- Wzmacniają działanie układu odpornościowego (np. cynk, witamina B6).
- Usprawniają pracę mózgu i całego układu nerwowego (np. nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina B2, kwas foliowy).
- Wspomagają produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, zapobiegając wystąpieniu anemii (np. żelazo, miedź).
- Wspierają pracę serca i mięśni (np. potas, magnez, miedź).
- Wpływają na dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci (np. cynk, witamina B3).
Najlepsze mąki – do chleba, dietetyczne i bez glutenu
Poznaj najzdrowsze produkty do wypieków i nie tylko, w tym mąki, które nie zawierają glutenu oraz są lekkostrawne.
Mąka żytnia
Mąka pozyskiwana z żyta wyróżnia się znacznie ciemniejszą barwą w porównaniu do mąki z pszenicy. To nie jedyna różnica – ma także charakterystyczny, lekko orzechowy i kwaśny smak, który nadaje specyficzny aromat także wypiekom. Same wyroby powstające z jej udziałem cechują się niską elastycznością, są ciężkie i przypominają zakalec. Do wypieku chleba wykorzystuje się zakwas z mąki żytniej.
Razowa mąka żytnia (typ 2000) ma niski indeks glikemiczny, przez co nie powoduje gwałtownych wahań w stężeniu glukozy we krwi. Ponadto obniża poziom cholesterolu. Jest zasobna w witaminy B1, B2, B6 i kwas foliowy, a także magnez, fosfor i żelazo. Stanowi również bogate źródło mikroelementów – miedzi, cynku i manganu.
Mąka żytnia razowa jest często określana jako „mąka fit”, ponieważ należy do najmniej kalorycznych i ma niski IG. Doskonale sprawdza się przy odchudzaniu. Wykorzystuje się ją jako składnik dietetycznych wyrobów, w tym pieczywa i zdrowych wypieków.
Najczęściej wybierana mąka żytnia:
Mąka orkiszowa
Orkisz to pradawna odmiana pszenicy. Jest określana jako naturalna i ekologiczna, ponieważ cechuje się wysoką odpornością wobec chorób, a stosowanie nawozów może zniszczyć plony. W porównaniu z klasyczną mąką pszenną mąka z orkiszu wypada zdecydowanie lepiej – dostarcza więcej białka, błonnika, a także witamin i mikroelementów (przede wszystkim witaminy A i E, miedzi, cynku i selenu). Ponadto wykazano jej wyższą aktywność przeciwutleniającą oraz niższy potencjał alergizujący.
Pełnoziarnista mąka orkiszowa zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe, w tym omega-3. To także źródło magnezu, żelaza i witamin z grupy B.
Wybrana dla Ciebie mąka orkiszowa:
Mąka jaglana
Pozyskiwana z ziaren prosa – mąka jaglana. Wciąż jeszcze dość mało popularna, choć to najzdrowsza mąka bezglutenowa Wyróżnia się wyjątkowym składem aminokwasowym, dostarczając m.in. tryptofan i leucynę. Jest jedną z najbardziej kalorycznych mąk. Stanowi bardzo bogate źródło witamin B1, B2, B3, B6, folianów, magnezu, manganu, żelaza, fosforu, miedzi i selenu.
Mąka jaglana jest lekkostrawna, więc sprawdzi się w postaci kleiku przy problemach żołądkowo-jelitowych. Działa przeciwzapalnie oraz jest wolna od potencjalnie alergizujących składników.
Mąka jaglana w naszej ofercie:
Mąka owsiana
Mąka produkowana z owsa stanowi doskonałe źródło błonnika, białka i zdrowych tłuszczów. Ma najmniej węglowodanów, co nie znaczy, że jest także najmniej kaloryczna.
Dostarcza także witaminy E, z grupy B, cynk, żelazo i wapń. Choć nie cieszy się zbyt dużą popularnością, warto po nią sięgać. Świetnie sprawdzi się we wszelkich fit przepisach, np. ciastkach owsianych. To także dobra alternatywa dla owsianki, jeśli nie jesteś jej fanem!
Mąka owsiana dla Ciebie:
Mąka gryczana
Z ziaren gryki uzyskuje się ciemnobrązową mąkę gryczaną, która nadaje wypiekom charakterystycznego smaku (podobnego do kaszy gryczanej). Jest naturalnie bezglutenowa. Dostarcza więcej białka niż mąka żytnia. Stanowi dobre źródło magnezu, fosforu, potasu, żelaza oraz witamin B1 i B3. Zawiera także spore ilości naturalnych przeciwutleniaczy.
Najczęściej wybierana mąka gryczana:
Mąka z amarantusa
Amarantus zaliczany jest do grupy superfoods, ponieważ wykazuje wyjątkowe właściwości. Zawdzięcza to składowi, w którym poza podstawowymi składnikami odżywczymi znajdują się także antyoksydanty, skwalen, duże ilości żelaza, magnezu, wapnia, fosforu oraz potasu.
Mąka amarantusowa jest naturalnie bezglutenowa. Na tle pozostałych mąk wyróżnia się wysoką zawartością dobrze przyswajalnego białka, co może mieć szczególne znaczenie dla wegan i wegetarian czy osób trenujących. Ponadto produkt ten jest źródłem błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Mąka ryżowa
Mąka wytwarzana ze zmielonych ziaren ryżu nie zawiera glutenu, dzięki czemu zdobyła uznanie wśród osób stosujących diety ograniczające lub całkowicie eliminujące gluten. Znajduje się w niej wyraźnie mniej witamin i minerałów w porównaniu do innych mąk. Dostarcza jednak pewnych ilości witamin B3 i B6 oraz nieznacznych B1 i B2, kwasu foliowego, fosforu, magnezu, miedzi, cynku i manganu.
Ponieważ zawiera niewiele błonnika pokarmowego, jest lekkostrawna. Może być dzięki temu spożywana przez osoby zmagające się z problemami żołądkowo-jelitowymi.
Najlepsza mąka ryżowa:
Mąka kukurydziana
Kolejna całkowicie bezpieczna mąka dla m.in. chorujących na celiakię to mąka kukurydziana. Wyróżnia się żółtym zabarwieniem. Dostarcza witamin B1 i B2, a także niewielkie ilości kwasu foliowego, fosforu i magnezu. Jest lekkostrawna i sprawdza się jako składnik lekkich wypieków m.in. dla dzieci, osób starszych czy podczas rekonwalescencji.
Lekkostrawna mąka kukurydziana dla Ciebie:
Najzdrowsza mąka do wypieku chleba
Chleb upieczony z mąki pełnoziarnistej będzie cechował się wysoką wartością odżywczą. Jeśli dobrze tolerujesz gluten, wybierz produkt zawierający to białko. Dzięki temu mąka nada wypiekowi pożądaną sprężystość i elastyczność. Świetnym zamiennikiem mąki pszennej może być np. mąka orkiszowa. Wiele osób docenia także wyjątkowy smak chleba na zakwasie żytnim.
Mąki bezglutenowe również nadają się do wypieków, jednak trzeba mieć na uwadze, że te nie będą tak samo jędrne i puszyste. Najlepiej sprawdzi się tu mieszanie mąk różnego rodzaju.
Porównanie wartości odżywczych
W ramach podsumowania przedstawiamy zestawienie wszystkich wymienionych mąk. W poniższej tabeli znajdziesz wartości odżywcze poszczególnych rodzajów podane na 100 g produktu.
Rodzaj mąki
|
Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
Błonnik
|
Pszenna typ 750
|
342 kcal |
12,7 g | 1,8 g | 68,4 g | 2,9 g |
Pszenna pełnoziarnista
|
339 kcal | 14,1 g | 2,3 g | 65,4 g | 2,9 g |
Żytnia typ 720
|
336 kcal | 6,3 g | 1,7 g | 71,0 g | 6,4 g |
Żytnia razowa
|
323 kcal | 8,7 g | 2,2 g | 61,2 g | 12,8 g |
Orkiszowa pełnoziarnista
|
335 kcal | 14,9 g | 2,1 g | 59,4 g | 9,2 g |
Owsiana
|
350 kcal | 14,0 g | 6,7 g | 56,0 g | 11,0 g |
Gryczana
|
351 kcal | 11,7 g | 2,7 g | 70,7 g | 2,0 g |
Jaglana
|
373 kcal | 11,0 g | 4,0 g | 73,0 g | 4,0 g |
Ryżowa
|
348 kcal | 6,0 g | 1,0 g | 78,0 g | 1,4 g |
Kukurydziana | 339 kcal | 7,0 g | 1,8 g | 73,7 g | 7,5 g |
Amarantusowa
|
409 kcal | 16,2 g | 7,2 g | 61,7 g | 13,6 g |