Makaron konjac
( ilość produktów: 16 )Makaron konjac to tradycyjny azjatycki produkt o niemal zerowej kaloryczności. Jest to produkt bezglutenowy i w 100% wegański.
Być może usłyszałeś niedawno o istnieniu prawie bezkalorycznego makaronu konjac i zastanawiałeś się, gdzie można go kupić? Trafiłeś idealnie! W naszym sklepie oferujemy wybór różnych form tego azjatyckiego przysmaku. Dostarczamy produkty, które produkowane są na bazie certyfikowanych ekologicznych składników, nie zawierają sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku.
Makaron - 100% błonnika
Makaron konjac - co to takiego?
Pod nazwą ?konjac? kryje się roślina pochodząca z regionów południowo-wschodniej Azji. Od setek lat jest wykorzystywana przez tamtejszych mieszkańców w celach leczniczych oraz w kuchni. Korzeń konjacu jest bogatym źródłem błonnika glukomannanu, który potrafi wchłonąć niezwykle duże ilości wody, nawet 200-krotność swojej wagi.
Ponieważ makaron konjac produkowany jest z mąki pozyskiwanej z korzenia wspomnianej rośliny, jest w zasadzie czystym błonnikiem. Jego kaloryczność to zaledwie kilka kcal na 100 g produktu!
Kto może go jeść?
Właściwości makaronu konjac czynią go niezwykle uniwersalnym produktem. Będzie doskonałym uzupełnieniem dla potraw w kuchni osób stosujących dietę bezglutenową oraz wegańską i wegetariańską. Ponieważ nie posiada określonych walorów smakowych, może być również podawany w wersji na słodko. Można włączyć go do diety ketogenicznej.
Czy mogę podać makaron konjac dziecku?
Makaron nie jest zalecany do podawania dzieciom (które mogą nie poradzić sobie z jego trawieniem) oraz osobom z wysoce wrażliwym przewodem pokarmowym (ponieważ może w takim przypadku działać drażniąco).
Uniwersalny konjac
Czy ten makaron jest zdrowy?
Błonnik glukomannan oferuje nam wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki zwiększaniu swojej objętości pod wpływem płynu, na długo zapewnia uczucie sytości, pomimo dostarczenia małej ilości kalorycznej. Będzie więc dobrym wyborem dla osób znajdujących się na diecie redukcyjnej.
Ponadto jako dodatek do potraw, makaron konjac:
- spowalnia wchłanianie glukozy, co jest cechą istotną dla cukrzyków,
- obniża zawartość cholesterolu LDL we krwi,
- usprawnia pracę jelit,
- wspomaga oczyszczenie jelit.
Jak smakuje i gdzie kupić?
Makaron wyprodukowany na bazie korzenia rośliny konjac charakteryzuje się słabo wyczuwalnym smakiem. Świetnie natomiast wchłania aromat, dlatego będzie fantastyczną podstawą wyrazistych, aromatycznych sosów, na przykład na bazie sosu sojowego.
Jak przygotować makaron konjac?
Makaron ten można przygotować na trzy bardzo szybkie sposoby:
- Odsączyć makaron na sitku, przepłukać zimną wodą, a następnie dodać do potrawy.
- Gotować w wodzie przez 2-5 minut (w zależności od producenta), odcedzić.
- Podsmażyć na patelni przez 2-3 minuty.