Mąka kukurydziana
( ilość produktów: 11 )Oferujemy ekologiczną mąkę kukurydzianą jako idealną propozycję dla osób z nietolerancją glutenu. Mąka kukurydziana jest smaczna i zdrowa. Zwiększa odporność organizmu, przeciwdziała chorobom i opóźnia proces starzenia. Jest stałą pozycją w kuchniach wielu krajów, między innymi Włoch i Meksyku.
Nasze mąki są w 100% naturalne i ekologiczne, wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe i posiadające certyfikat BIO.
Mąka kukurydziana 2 kg - TOLA
Mąka kukurydziana 5 kg - TOLA
Mąka kukurydziana 10 kg - TOLA
Mąka kukurydziana 1 kg - TOLA
Mąka kukurydziana 25 kg - TOLA
Bezglutenowy wspomagacz, czyli mąka kukurydziana - skład
Mąka kukurydziana powstaje ze zmielonych, uprzednio wysuszonych ziaren kukurydzy. Jest pozbawiona glutenu, zatem chętnie sięgają po nią osoby uczulone na ten składnik. Jest antyoksydantem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami i opóźnia proces starzenia. Mąka kukurydziana zawiera, między innymi:
- błonnik
- witaminy
- magnez
- żelazo
- cynk
Mąka kukurydziana - wartości odżywcze i kcal
Mąka kukurydziana ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Między innymi: wspomaga odporność organizmu, obniża szkodliwy cholesterol, poprawia insulino-wrażliwość tkanek, reguluje enzymy. Wartości odżywcze i kalorie w 100 gramach mąki kukurydzianej:
- wartość kaloryczna - 361 kcal
- białko - 6,9 g
- węglowodany - 76,9 g
- błonnik - 7,3 g
- tłuszcze - 3.9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,54 g, jednonienasycone - 1,02 g, wielonienasycone - 1,76 g
Mąka kukurydziana zawiera wiele minerałów, takich jak: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk i selen. Jest także źródłem witamin, między innymi witaminy C, B1, B2, B5, B12, A, E, K oraz luteiny, folianów, kwasu pantotenowego i innych.
Produkty z mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana jest doskonałym zamiennikiem dla mąk z zawartością glutenu. Świetnie sprawdzi się do wypieku chleba, tortilli, naleśników, spodów do pizzy. Dzięki niej powstają pyszne ciasta, ciasteczka, herbatniki, biszkopty, muffinki i wiele innych przekąsek.
Przydaje się też jako zagęszczacz do sosu, zupy, kremu albo w charakterze zasmażki do naleśników, omletów, racuchów itp. Mąka kukurydziana nadaje wyrobom lekko słodkawy smak, jest też lekkostrawna i chrupka, więc może być stosowana jako panierka do mięs lub warzyw.
Prosty przepis na babkę z mąki kukurydzianej
Babka, zarówno drożdżowa jak i piaskowa jest takim ciastem, które pasuje do każdej sytuacji. Można ją przekąsić przy kawie lub herbacie, a także potraktować jako śniadanie na słodko. Z mąki kukurydzianej można upiec na przykład pyszną babkę piaskową z lukrem.
Składniki:
- 3 jaja
- 180 g jogurtu naturalnego
- około pół szklanki cukru trzcinowego
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Po zmiksowaniu składników, przełożyć ciasto do keksówki i piec około 45 minut, w temperaturze 180 c, z funkcją termoobiegu.
Smacznego!
Mąka kukurydziana a dieta zdrowotna i odchudzająca
Mąka kukurydziana jest produktem polecanym w dietach bezglutenowych. Nie jest szkodliwa dla zdrowia i można ją na stałe włączyć do jadłospisu. Najlepiej uzupełnić ją wartościowym białkiem i tłuszczem. Mąka kukurydziana ma jednak wysoki indeks glikemiczny, czyli zbyt dużą zawartość węglowodanów przy niewielkiej zawartości białka. Taka dysproporcja może spowodować nagłe podniesienie się cukru we krwi, w związku z czym nie powinny jej stosować osoby chore na cukrzycę.
Mąka kukurydziana jest lekkostrawna i dietetyczna, z drugiej strony pobudza apetyt, a więc niekoniecznie sprawdzi się w diecie odchudzającej.
Skrobia kukurydziana a mąką kukurydziana - rozwiewamy wątpliwości
Te dwa produkty często są ze sobą mylone, chociaż znacznie różnią się od siebie. Mąkę kukurydzianą pozyskuje się z dojrzałych zmielonych ziaren kukurydzy, podczas gdy skrobia powstaje z białych pręcików kukurydzy. Ta pierwsza ma żółtawy kolor, druga natomiast jest biała.
Różne jest także zastosowanie obu produktów. Mąka kukurydziana jest szeroko wykorzystywana w gastronomii, natomiast skrobia kukurydziana sprawdza się jedynie przy zagęszczaniu potraw.
Kalorie i wartości odżywcze w 100 g dla mąki i skrobi kukurydzianej
|
Wartość energetyczna |
białko |
tłuszcz |
węglowodany |
błonnik |
Mąka kukurydziana |
361 kcal |
6,9 g |
3,9g/kwasy nasycone 0,54 g |
76,9 g |
7,3 g |
Skrobia kukurydziana |
350 kcal |
6,4 g |
3,0/kwasy nasycone 0,38 g |
70, 5 g |
7,5 g |
Mąka kukurydziana - jaka jest cena i gdzie kupić mąkę kukurydzianą
Cena mąki kukurydzianej mieści się w przedziale od ok. 4 do ok. 10 złotych. Cena jest zależna od rodzaju mąki, jej wagi, a przede wszystkim jakości. Najbardziej wartościowe mąki kukurydziane posiadają certyfikat BIO lub oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa, co daje gwarancję braku glutenu.
Mąkę kukurydzianą można bez problemu kupić w większości sklepów spożywczych. W ofercie naszego sklepu posiadamy mąkę kukurydzianą wysokiej jakości, w mniejszych i większych opakowaniach. Mąkę kukurydzianą można też zrobić samemu. W tym celu wystarczy bardzo dokładnie zmielić kaszę kukurydzianą, a następnie dodatkowo przesiać ją przez sito.