Kimchi - sklep internetowy
( ilość produktów: 25 )Ekologiczne kimchi w przeróżnych wersjach smakowych. Przekonaj się, jakie jest pyszne i zdrowe!
Wyjątkowy smak i samo zdrowie zamknięte w słoiku – tak w skrócie można opisać kim chi. Sklep arkanasmaku.pl oferuje bogaty wybór wśród produktów opartych na bazie tego popularnego koreańskiego przepisu. Kupisz tu BIO kimchi z kapusty różnego rodzaju, a także z marchwi i buraka lub wzbogacone ciekawymi dodatkami, takimi jak przyprawy korzenne. Produkty znajdujące się w asortymencie naszego sklepu pochodzą od starannie wyselekcjonowanych producentów.
- 1
- 2
Co to jest kimchi?
To nieodłączny, narodowy element kuchni koreańskiej, stanowiący dodatek do wielu popularnych wśród Koreańczyków potraw. W kulinarnej tradycji tego regionu jest on tak ważny i ceniony, że został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, a nawet posiada własne muzeum! Obecnie zainteresowanie tym dalekowschodnim przysmakiem wyszło daleko poza granice Azji. Również Polacy coraz częściej próbują tego pysznego specjału, chcąc równocześnie dowiedzieć się o nim nieco więcej. A zatem ? czym dokładnie jest koreańskie kimchi, co musi zawierać?
Kimchi ofercie sklepu Arkana Smaku
Koreańskie kimchi w kraju, z którego pochodzi, jest powszechnie spożywane w roli przystawki oraz stanowi istotny element niejednego dania, jak choćby zupy kimchi czy smażonego ryżu (kimchi bokkeumbap). W naszym sklepie znajdziesz największy wybór kimchi w najlepszych cenach, gotowe do spożycia produkty, przygotowane według oryginalnej receptury oraz na bazie jedynie ekologicznych składników. Kupisz tu:
- kimchi klasyczne - tradycyjne,
- z dodatkami (np. z przyprawami korzennymi, z borowikami),
- kimchi polskie (z białej kapusty oraz kimch z borowikami),
- włoskie (z kapusty włoskiej),
- z marchwi,
- z buraka,
- a także w wersji łagodnej dla dzieci.
Prosto z Korei
Kimchi ? co to właściwie jest? Przysmak ten przybył do Europy wraz z potrawami kuchni koreańskiej, choć tak naprawdę znany jest w Polsce już od wieków. Powstaje poprzez poddanie warzyw procesowi fermentacji, zatem jest to popularna polska ? kiszonka. Różnica w smaku pomiędzy kimchi a klasyczną kapustą kiszoną jest znaczna i wynika to z przebiegu samego procesu oraz doboru składników.
Kapusta kim chi to przede wszystkim dodatki. Oprócz soli dodaje się chili, imbir, cebulę i czosnek, a czasem także sos sojowy lub rybny (dla nadania smaku umami). Najczęściej podstawą jest kapusta pekińska, ale w tym celu wykorzystuje się również białą rzepę i ogórki kiszone. Smak jest wyjątkowy ? ostry i kwaśny.
Składniki
Potrawa kimchi to nic innego, jak kompozycja kiszonych warzyw: kapusty pekińskiej, marchewki, pora, cebuli, czosnku czy rzodkiewki (opcjonalnie dodaje się niekiedy rzepę, ogórka, owoce, a nawet orzechy). Mimo że również w naszej części świata kiszonki warzywne stanowią ważną część tradycyjnej kuchni, to jednak różnią się one w smaku od ich koreańskiego odpowiednika. Niezwykle ważne w przyrządzaniu tych warzyw są bowiem wyraziste przyprawy: sól, suszone papryczki chili, imbir oraz fermentowany sos z ryb i owoców morza (gotowy sos do kimchi można kupić w sklepach z tradycyjną kuchnią azjatycką). Nadają one całości wyjątkowego smaku i aromatu, który jest nie do podrobienia.
Jak smakuje kimchi?
Smak zależy od konkretnej receptury i dobranych składników (podobno istnieje ponad 100 wariantów tej potrawy!). Tradycyjna wersja, popularna przede wszystkim w południowokoreańskiej stolicy ? Seulu ? charakteryzuje się słono-kwaśnym, pikantnym smakiem i intensywnym aromatem. Przypadnie on zatem do gustu szczególnie osobom lubiącym wyrazistość i pikanterię kuchni azjatyckiej.
Czy kimchi jest zdrowe?
Produkty kiszone, a więc i kimchi, wykazują mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Słyną głównie z tego, że stanowią naturalny probiotyk, ponieważ zawarte w nich bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus wzbogacają mikroflorę jelitową. W rezultacie kiszonki nie tylko regulują pracę układu trawiennego, ale ponadto także wzmacniają odporność czy łagodzą alergie.
Kimchi obfituje w błonnik, witaminy A, C i z grupy B, a także w żelazo, wapń i fosfor. Jest to produkt niskokaloryczny, którego 100 g dostarcza około 30 kcal. Może być spożywany przez osoby znajdujące się na diecie wegańskiej i bezglutenowej.
Właściwości zdrowotne
Czy kimchi jest zdrowe? Nie ma wątpliwości, że jest ono nie tylko bardzo smaczne, ale zawiera również bogactwo substancji odżywczych mających bardzo dobry wpływ na kondycję organizmu. Należą do nich witaminy (A, C, B), minerały (żelazo, wapń, magnez) oraz duże ilości błonnika. Potrawa jest również mało kaloryczna. Regularne spożywanie ulubionego specjału Koreańczyków przyczynia się między innymi do:
- wzmocnienia odporności
- przeciwdziałania stanom zapalnym w organizmie
- przyspieszenia przemiany materii (co ma również korzystny wpływ na proces odchudzania)
- oczyszczania z organizmu szkodliwych toksyn
- poprawy funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego
Kimchi w codziennym jadłospisie
Kimchi ? z czym jeść ten koreański przysmak? Możesz spożywać je jako samodzielną przekąskę lub warzywne uzupełnienie obiadu. Kimchi jest bardzo wdzięcznym produktem i jako dodatek pasuje do wielu potraw, na przykład do zup, mięs, dań z ryżem, azjatyckich makaronów, sałatek, a nawet kanapek. Eksperymentuj i wprowadź je do swojej codziennej diety. Przyniesie to nie tylko mnóstwo przyjemnych doznań smakowych, ale również wiele korzyści zdrowotnych.
Jak jeść kimchi?
Swoje narodowe dobro kulinarne Koreańczycy podają do bardzo wielu potraw. Można spożywać je jako przystawkę przed głównym daniem lub jako dodatek do niego. Doskonale sprawdza się w połączeniu z mięsem, rybami i owocami morza oraz jajkami. Na bazie kimchi przygotowuje się również pyszne sałatki i zupy.
Gdzie kupić kimchi?
Kimchi staje się w Polsce coraz bardziej popularne, dlatego bez problemu można je nabyć w odpowiednich sklepach stacjonarnych lub internetowych. Smakosze kuchni dalekowschodniej mają do wyboru zaopatrywać się w nie w specjalnych sklepach z kuchnią koreańską (i szerzej ? azjatycką) lub tych mających w swej ofercie zdrową żywność ekologiczną.