Kimchi
( ilość produktów: 33 )Ekologiczne kimchi w przeróżnych wersjach smakowych. Przekonaj się, jakie jest pyszne i zdrowe!
Wyjątkowy smak i samo zdrowie zamknięte w słoiku – tak w skrócie można opisać kim chi. Sklep arkanasmaku.pl oferuje bogaty wybór wśród produktów opartych na bazie tego popularnego koreańskiego przepisu. Kupisz tu BIO kimchi z kapusty różnego rodzaju, a także z marchwi i buraka lub wzbogacone ciekawymi dodatkami, takimi jak przyprawy korzenne. Produkty znajdujące się w asortymencie naszego sklepu pochodzą od starannie wyselekcjonowanych producentów.
- 1
- 2
Kimchi ofercie sklepu Arkana Smaku
Koreańskie kimchi w kraju, z którego pochodzi, jest powszechnie spożywane w roli przystawki oraz stanowi istotny element niejednego dania, jak choćby zupy kimchi czy smażonego ryżu (kimchi bokkeumbap). W naszym sklepie znajdziesz największy wybór kimchi w najlepszych cenach, gotowe do spożycia produkty, przygotowane według oryginalnej receptury oraz na bazie jedynie ekologicznych składników. Kupisz tu:
- kimchi klasyczne - tradycyjne,
- z dodatkami (np. z przyprawami korzennymi, z borowikami),
- kimchi polskie (z białej kapusty oraz z borowikami),
- włoskie (z kapusty włoskiej),
- z marchwi,
- z buraka,
- a także w wersji łagodnej dla dzieci.
Polecamy także shot probiotyczny kimchi - ekologiczny ekstrakt z kimchi bogaty w bakterie probiotyczne
Prosto z Korei
Kimchi ? co to właściwie jest? Przysmak ten przybył do Europy wraz z potrawami kuchni koreańskiej, choć tak naprawdę znany jest w Polsce już od wieków. Powstaje poprzez poddanie warzyw procesowi fermentacji, zatem jest to popularna polska ? kiszonka. Różnica w smaku pomiędzy kimchi a klasyczną kapustą kiszoną jest znaczna i wynika to z przebiegu samego procesu oraz doboru składników.
Kapusta kim chi to przede wszystkim dodatki. Oprócz soli dodaje się chili, imbir, cebulę i czosnek, a czasem także sos sojowy lub rybny (dla nadania smaku umami). Najczęściej podstawą jest kapusta pekińska, ale w tym celu wykorzystuje się również białą rzepę i ogórki kiszone. Smak jest wyjątkowy ? ostry i kwaśny.
Czy kimchi jest zdrowe?
Produkty kiszone, a więc i kimchi, wykazują mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Słyną głównie z tego, że stanowią naturalny probiotyk, ponieważ zawarte w nich bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus wzbogacają mikroflorę jelitową. W rezultacie kiszonki nie tylko regulują pracę układu trawiennego, ale ponadto także wzmacniają odporność czy łagodzą alergie.
Kimchi obfituje w błonnik, witaminy A, C i z grupy B, a także w żelazo, wapń i fosfor. Jest to produkt niskokaloryczny, którego 100 g dostarcza około 30 kcal. Może być spożywany przez osoby znajdujące się na diecie wegańskiej i bezglutenowej.
Kimchi w codziennym jadłospisie
Kimchi ? z czym jeść ten koreański przysmak? Możesz spożywać je jako samodzielną przekąskę lub warzywne uzupełnienie obiadu. Kimchi jest bardzo wdzięcznym produktem i jako dodatek pasuje do wielu potraw, na przykład do zup, mięs, dań z ryżem, azjatyckich makaronów, sałatek, a nawet kanapek. Eksperymentuj i wprowadź je do swojej codziennej diety. Przyniesie to nie tylko mnóstwo przyjemnych doznań smakowych, ale również wiele korzyści zdrowotnych.