Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Ogórki konserwowe

( ilość produktów: 8 )

Ekologiczne ogórki konserwowe w tradycyjnej zalewie. Wyraziste i chrupiące, smakują jak domowe – sprawdź sam!

Ogórki konserwowe to niezastąpiony przysmak, który sprawdza się w wielu sytuacjach. Dodatek do kanapek, element sałatki czy imprezowa przekąska to tylko część z nich. Mają mocny, lekko słodki smak i są bardzo chrupiące. W naszym sklepie znajdziesz pyszne BIO ogórki konserwowe w słoiku w zalewie tradycyjnej lub z ciekawymi dodatkami (np. curry), a także ogórki konserwowe w plastrach. Oferujemy produkty, które w swoim składzie zawierają wyłącznie niezbędne składniki – w pełni naturalne i pochodzące z ekologicznych upraw.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański

Chrupiące ogórki konserwowe

Najlepszym sposobem na zachowanie walorów sezonowych warzyw są przetwory. Ogórki konserwowe to jedne z najchętniej wybieranych przysmaków. Są cenione za swój wyrazisty smak i chrupiącą formę, dzięki którym fantastycznie pasują do rozmaitych potraw (np. sałatek) oraz sprawdzają się jako samodzielna przekąska.

Ogórki konserwowe powstają w wyniku marynowania świeżych ogórków gruntowych w specjalnej zalewie na bazie octu (głównie spirytusowego). To właśnie ten składnik odpowiada za ostry smak. Do przygotowania zaprawy wykorzystuje się ponadto sól i cukier.

Przyprawy w ogórkach konserwowych

Bardzo ważnym elementem, często decydującym o końcowym smaku, jest użyta w całym procesie przyprawa. Do ogórków konserwowych wykorzystuje się najczęściej liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, gorczycę oraz koper. Domowe receptury są jednak różne, nierzadko przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Niektóre kompozycje mogą powstawać w wyniku poszukiwania nowych, ciekawych smaków lub alternatyw np. dla octu spirytusowego (który jest zastępowany przez inne jego odmiany). W wielu domach przygotowując ogórki konserwowe na zimę, wykorzystuje się więc również i inne dodatki, takie jak czosnek, chrzan, goździki czy majeranek.

Ogórki konserwowe w ciąży

Jeżeli lekarz nie wyda konkretnych zaleceń, nie ma przeciwwskazań do spożywania ogórków konserwowych przez kobiety w ciąży. Warto jednak pamiętać, że w niektórych przypadkach mogą one nasilać problemy refluksowe - m.in. zgagę.

Ile kalorii ma ogórek konserwowy?

Ogórek konserwowy to fantastyczna przekąska, która na dodatek jest niskokaloryczna. Jedna sztuka waży zazwyczaj ok. 10 g i dostarcza zaledwie... 2 kcal. Oznacza to, że produkt ten może być spożywany przez osoby odchudzające się jako smaczny dodatek do posiłków. To także fantastyczna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za surową wersją tego warzywa.

Ogórki konserwowe a kiszone

Ogórki kiszone, jak sama nazwa wskazuje, są produktem kiszonym, czyli powstałym w wyniku naturalnej fermentacji. W przeciwieństwie do konserwowania, w kwaszeniu nie powinien uczestniczyć ocet.

Jeżeli podczas swoich zakupów trafisz na ogórki kiszone, które w składzie zawierają ocet, lepiej z nich zrezygnuj. Niektórzy producenci stosują bowiem nieuczciwe praktyki i wykorzystują kwas octowy do zakwaszania, aby przyspieszyć produkcję.

Ponieważ proces przygotowywania obu przetworów przebiega inaczej, odmienny jest również ich smak. Ogórki konserwowe są ostre i nieco słodkie, kiszone zaś słone oraz kwaśne. Jedne i drugie wyróżniają się jednak charakterystycznym aromatem, dzięki któremu oferują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.

pixel