Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Musztardy

( ilość produktów: 19 )

Ekologiczna musztarda to tylko niezbędne składniki, bez dodatku sztucznych ulepszaczy. Znajdź swoją ulubioną!

Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi jest chętnie stosowana jako dodatek do sosów, dressingów, marynat oraz dań mięsnych. W naszym sklepie znajdziesz atrakcyjny wybór bio musztard, między innymi delikatesowe, dijon, o różnym poziomie ostrości, niesłodzone a także produkty bezglutenowe. Oferowane produkty powstały z wykorzystaniem certyfikowanych ekologicznych składników i bez dodatku sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

 

Musztarda bio - duży wybór w Arkanach Smaku

Oferujemy różnorodne rodzaje musztard, produkowanych z użyciem ekologicznych surowców, w tym:

  • delikatesowe,
  • dijon,
  • z całymi ziarnami,
  • łagodne i ostre,
  • miodowe,
  • bezglutenowe,
  • wegańskie,
  • dla dzieci,
  • bez dodatku cukru.

Czym się różnią?

Musztarda to żółtobrązowa przyprawa produkowana na bazie nasion gorczycy i octu wraz z dodatkiem soli i cukru. Rozróżnia się wielorakie odmiany produktu, w zależności od rodzaju nasion użytych do ich powstania. Każdy z nich charakteryzuje się nieco innym smakiem i konsystencją. Najpopularniejsze to:

  • stołowa - o jasnym odcieniu i łagodnym smaku;
  • sarepska - widoczne jest połączenie jasnych i ciemnych ziaren, średniej ostrości;
  • dijon - bardzo ostra, w miejsce octu używane jest wino;
  • francuska - nasiona gorczycy pozostają w całości, przeważnie łagodna;
  • rosyjska - z dodatkiem czarnej i ostrej gorczycy.

Cukier w musztardzie

Cukier i sól to składniki używane w produkcji musztardy w celu nadania jej pożądanego aromatu. Czy wiesz, że na rynku dostępne są jednak produkty, których głównym składnikiem nie jest gorczyca czy woda, ale? cukier? W tym samym składzie znajduje się również kolejna substancja słodząca - miód, a także karmel zastosowany jako barwnik. To ogromna dawka cukrów prostych, które w sposób niekorzystny wpływają na zdrowie. Nadmierne spożycie cukrów dodanych może prowadzić do rozwinięcia cukrzycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów.

Tylko prosty skład

W ofercie naszego sklepu znajdziesz produkty zawierające minimalną ilość substancji słodzących, która potrzebna jest do nadania odpowiedniego smaku, a także takie, które nie zawierają jej wcale. Ponadto, ich składy są wolne również od barwników, sztucznych aromatów i konserwantów.

Porównanie składów przykładowych musztard bio i zwykłych

Musztarda BIO woda, nasiona gorczycy*, ocet jabłkowy*, sól, goździki*, imbir*, kurkuma*
Musztarda BIO 2 woda, gorczyca*, ocet zbożowy*, cukier trzcinowy*, sól morska, przyprawy*, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy
Musztarda zwykła cukier, woda, ocet, ziarna gorczycy, miód 8%, sól, przyprawy, barwnik: karmel, regulator, kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: pirosiarczyn potasu
*certyfikowany składnik ekologiczny

 

pixel