Musztardy
( ilość produktów: 18 )Ekologiczna musztarda to tylko niezbędne składniki, bez dodatku sztucznych ulepszaczy. Znajdź swoją ulubioną!
Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi jest chętnie stosowana jako dodatek do sosów, dressingów, marynat oraz dań mięsnych. W naszym sklepie znajdziesz atrakcyjny wybór bio musztard, między innymi delikatesowe, dijon, o różnym poziomie ostrości, niesłodzone a także produkty bezglutenowe. Oferowane produkty powstały z wykorzystaniem certyfikowanych ekologicznych składników i bez dodatku sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.
Musztarda bio - duży wybór w Arkanach Smaku
Oferujemy różnorodne rodzaje musztard, produkowanych z użyciem ekologicznych surowców, w tym:
- delikatesowe,
- dijon,
- z całymi ziarnami,
- łagodne i ostre,
- miodowe,
- bezglutenowe,
- wegańskie,
- dla dzieci,
- bez dodatku cukru.
Czym się różnią?
Musztarda to żółtobrązowa przyprawa produkowana na bazie nasion gorczycy i octu wraz z dodatkiem soli i cukru. Rozróżnia się wielorakie odmiany produktu, w zależności od rodzaju nasion użytych do ich powstania. Każdy z nich charakteryzuje się nieco innym smakiem i konsystencją. Najpopularniejsze to:
- stołowa - o jasnym odcieniu i łagodnym smaku;
- sarepska - widoczne jest połączenie jasnych i ciemnych ziaren, średniej ostrości;
- dijon - bardzo ostra, w miejsce octu używane jest wino;
- francuska - nasiona gorczycy pozostają w całości, przeważnie łagodna;
- rosyjska - z dodatkiem czarnej i ostrej gorczycy.
Cukier w musztardzie
Cukier i sól to składniki używane w produkcji musztardy w celu nadania jej pożądanego aromatu. Czy wiesz, że na rynku dostępne są jednak produkty, których głównym składnikiem nie jest gorczyca czy woda, ale? cukier? W tym samym składzie znajduje się również kolejna substancja słodząca - miód, a także karmel zastosowany jako barwnik. To ogromna dawka cukrów prostych, które w sposób niekorzystny wpływają na zdrowie. Nadmierne spożycie cukrów dodanych może prowadzić do rozwinięcia cukrzycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów.
Tylko prosty skład
W ofercie naszego sklepu znajdziesz produkty zawierające minimalną ilość substancji słodzących, która potrzebna jest do nadania odpowiedniego smaku, a także takie, które nie zawierają jej wcale. Ponadto, ich składy są wolne również od barwników, sztucznych aromatów i konserwantów.
Porównanie składów przykładowych musztard bio i zwykłych
Musztarda BIO | woda, nasiona gorczycy*, ocet jabłkowy*, sól, goździki*, imbir*, kurkuma* |
Musztarda BIO 2 | woda, gorczyca*, ocet zbożowy*, cukier trzcinowy*, sól morska, przyprawy*, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy |
Musztarda zwykła | cukier, woda, ocet, ziarna gorczycy, miód 8%, sól, przyprawy, barwnik: karmel, regulator, kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: pirosiarczyn potasu |
*certyfikowany składnik ekologiczny |