Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Zakwasy

( ilość produktów: 37 )

Naturalne i ekologiczne zakwasy to samo zdrowie. Sprawdź naszą bogatą ofertę BIO produktów! Naturalne zakwasy to prawdziwe bomby witaminowe. Mogą być spożywane na surowo lub wykorzystywane jako baza do przygotowywania zup i pieczenia chlebów. Prezentujemy szeroki wybór wśród ekologicznego asortymentu najwyższej jakości. Produkty są niepasteryzowane i nie zawierają sztucznych dodatków. Kupisz tu zarówno zakwas na barszcz biały lub chleb, jak i zakwas buraczany w formie pysznego napoju z dodatkami.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

 

Zdrowy zakwas

Zakwas to napój, który jest produktem naturalnej fermentacji surowców. Surowcem tym najczęściej są warzywa. Otrzymuje się z nich m.in. zakwas na barszcz czerwony. Poddając fermentacji mąkę, przygotowuje się zaś zakwas na chleb, barszcz biały i żurek. Kiszone warzywa nabierają dodatkowych właściwości leczniczych, dlatego warto wprowadzić te produkty do swojej codziennego diety.

W naszej ofercie znajdziesz zakwasy różnego typu, w tym:

  • zakwas z buraków czerwonych (klasyczny lub z dodatkami),
  • z białej kapusty,
  • z czerwonej kapusty,
  • z ogórków,
  • z kimchi,
  • zakwas żytni do chleba,
  • barszcz biały na zakwasie,
  • żur na zakwasie.

Zakwas z buraków

Buraki czerwone to jedne z najzdrowszych warzyw ? są źródłem m.in. kwasu foliowego, magnezu, potasu, żelaza, kobaltu, witaminy A, C i z grupy B. Dzięki zawartości mnóstwa minerałów i witamin warzywo wspiera proces tworzenia czerwonych krwinek, pracę serca, wątroby oraz układu odpornościowego, obniża ciśnienie krwi czy działa przeciwzapalnie. Ogromną popularność ostatnimi czasy zyskały zaś kiszone buraki w formie zakwasu. Okazuje się bowiem, że warzywa te poddane procesom fermentacji oddziałują na organizm jeszcze skuteczniej.   

Baza zupy i naturalny probiotyk

Zakwas buraczany jest bardzo dobrze znany już od wieków, gdyż stanowi podstawę barszczu czerwonego. Wielu nie wyobraża sobie przygotowywania ten popularnej wigilijnej potrawy bez niego. Nie jest to jednak jedyny sposób na wykorzystanie płynu z fermentowanych buraków. Warto wiedzieć, że zakwas z buraków to napój probiotyczny, który nadaje się do picia na surowo. Koniecznie trzeba też wspomnieć o jego wyjątkowym, lekko kwaskowym smaku. Z pewnością przypadnie Ci do gustu, jeżeli lubisz kiszonki.

Zakwas z buraków ? właściwości

Lecznicze właściwości zakwasu buraczanego są bardzo liczne. To nie tylko te oferowane przez buraka surowego, ale także zalety fermentacji i obecności kwasu mlekowego. Działanie wszelkich kiszonek skupia się w jelitach, gdzie wspierana jest naturalna flora bakteryjna. Jej prawidłowe funkcjonowanie jest niezbędne do utrzymania odporności organizmu, a także dobrego samopoczucia.

Zakwas z buraków do picia jest szczególnie polecany do regularnego spożywania w okresie jesienno-zimowy. Ten ciemnofioletowy płyn będzie naturalnym wzmocnieniem bariery ochronnej organizmu przed wszelkimi wirusami i bakteriami wywołującymi infekcje. Ponieważ zakwas jest naturalnym probiotykiem, wprowadź go również do diety w trakcie oraz po antybiotykoterapii.

pixel