Sosy sojowe
( ilość produktów: 23 )Dodaj orientalnego charakteru swoim daniom z pomocą naturalnego, ekologicznego sosu sojowego!
Jego intensywny smak to podstawa wielu azjatyckich potraw, zarówno mięsnych, rybnych, jak i warzywnych. Z powodzeniem może zastąpić sól w twojej kuchni. W naszej ofercie znajdziesz bio sos sojowy shoyu i tamari, także w wersji bezglutenowej oraz o obniżonej zawartości soli. Postaw na naturalne i ekologiczne produkty.
![Sos sojowy tamari 25% mniej soli bezglutenowy bio 250 ml](/hpeciai/6f541d9ab170695e6b8390e31baeaf8b/pol_is_Sos-sojowy-tamari-25-mniej-soli-bezglutenowy-bio-250-ml-45272.png)
Sos sojowy tamari 25% mniej soli bezglutenowy bio 250 ml
![Sos sojowy tamari 25% mniej soli bezglutenowy bio 500 ml](/hpeciai/0cc01d1d590e92a47de701c586d47435/pol_is_Sos-sojowy-tamari-25-mniej-soli-bezglutenowy-bio-500-ml-45273.jpg)
Sos sojowy tamari 25% mniej soli bezglutenowy bio 500 ml
![Sos sojowy tamari 50% mniej soli bezglutenowy bio 250 ml](/hpeciai/970ff871ce0dfb66ff3efefdcabe5e59/pol_is_Sos-sojowy-tamari-50-mniej-soli-bezglutenowy-bio-250-ml-48163.jpg)
Sos sojowy tamari 50% mniej soli bezglutenowy bio 250 ml
![Sos sojowy tamari 50% mniej soli bezglutenowy bio 500 ml](/hpeciai/60977cfa7ef2702f46c0cedad985a259/pol_is_Sos-sojowy-tamari-50-mniej-soli-bezglutenowy-bio-500-ml-48188.jpg)
Sos sojowy tamari 50% mniej soli bezglutenowy bio 500 ml
Prawdziwy sos sojowy
Jeden z podstawowych składników kuchni azjatyckiej, szczególnie japońskiej. Swój intensywny zapach i smak uzyskuje w wyniku fermentacji zbóż, z udziałem grzybów Aspergillus oryzae. Rozróżnia się dwa typy:
- shoyu, który powstaje z soi i pszenicy;
- tamari, do którego produkcji wykorzystuje się tylko soję.
Słony, ciemny i klarowny sos sojowy cechuje się posiadaniem zdolności do wydobywania naturalnego smaku potraw i podkreślania go, a nie przyćmiewania. Właśnie dlatego tak doskonale sprawdza się jako dodatek do sushi, marynat, dressingów, dań z ryżu, mięsa i ryb.
Oszukany skład
Dokonując zakupu sosu sojowego, warto zwrócić uwagę na jego skład. Niestety, producenci nierzadko oferują sosy powstałe nie w wyniku naturalnej fermentacji, ale procesów chemicznych sojowego ekstraktu. Dla polepszenia jego smaku i zapachu stosowany jest syrop glukozowy i kukurydziany, melasa i sztuczne barwniki. W wyniku tych działań jego ogólny aromat różni się od oryginału, staje się dominujący i może zepsuć smak całej potrawy.
W ofercie naszego sklepu znajdziesz produkty, które powstały według oryginalnej receptury na bazie sfermentowanych nasion zbóż, bez dodatku sztucznych aromatów, barwników, konserwantów i substancji słodzących. Są ekologiczne i naturalne, a ich skład to zaledwie kilka składników.
Porównanie składów przykładowych sosów bio i zwykłych
Sos sojowy BIO | woda, soja*, sól morska, alkohol, Aspergillus oryzae (*certyfikowany składnik ekologiczny) |
Sos sojowy 2 | melasa, woda, sos sojowy (woda, 1,2% soi, pszenica, sól), sól, barwniki (karmel), kwas spożywczy (kwas cytrynowy) |
Sos sojowy 3 | woda, soja 34%, sól, mąka pszenna, cukier |
Sos japoński czy chiński?
W samej Japonii, ojczyźnie sosu sojowego, rozróżnia się aż sześć jego typów, a różnice wynikają z proporcji stosowanych składników, co przenosi się na ostateczny smak, zapach i konsystencję. Najpopularniejszy z nich, tamari, nie zawiera w swoim składzie pszenicy i dzięki temu jest bezglutenowy, a jego barwa jest o wiele ciemniejsza.
Klasyczny podział na sos jasny i ciemny wywodzi się zaś z Chin. Tam popularne są trzy rodzaje, do wspomnianych dwóch dolicza się również sos sojowo-grzybowy.
Jasny i ciemny sos sojowy
Popularniejszy, ciemny i gęsty, jest bardzo uniwersalny. Jego intensywny smak i aromat podkręci smak każdej potrawy. Będzie fantastycznym dodatkiem do marynat mięs i ryb.
Trudniej dostępny, jasny, wyróżnia się bursztynową barwą, rzadszą konsystencją i bardziej słonym smakiem. Sprawdzi się zatem jako zastępstwo standardowej soli i będzie idealny do przyprawiania gotowych dań.