Ryż jaśminowy
( ilość produktów: 13 )Ryż jaśminowy jest gatunkiem długoziarnistym, który jest uprawiany głównie w Tajlandii i wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. W Tajlandii występuje pod nazwą Hom Mali. Spośród innych gatunków wyróżnia się lekko słodkawym zapachem przypominający jaśmin - to stąd wzięła się nazwa. Jego delikatny słodki smak bywa określany jako miodowy. Powoli wkrada się na polskie stoły, jest dostępny w dyskontach, hipermarketach i oczywiście w sklepach internetowych.
Ryż jaśminowy 1 kg - Tola
Ryż jaśminowy 2 kg - Tola
Ryż jaśminowy 500 g - Tola
Ryż jaśminowy 5 kg - Tola
Ryż jaśminowy 10 kg - Tola
Ryż jaśminowy 25 kg - Tola
Właściwości ryżu jaśminowego
Ma charakterystyczny śnieżnobiały kolor i po ugotowaniu jest lepki. Jest wykorzystywany jako dodatek do dań mięsnych, warzywnych, a nawet do deserów. Właściwości odżywcze ryżu jaśminowego sprawiają, że jest on polecany dla osób odchudzających się i dla sportowców. Zapewnia dawkę zdrowych węglowodanów i błonnika pokarmowego, jest lekkostrawny i nie powoduje problemów z trawieniem. Pozostawia na długo uczucie sytości, dzięki czemu nie odczuwamy głodu, co zapobiega podjadaniu i ułatwia odchudzanie.
Ryż jaśminowy uzupełnia także witaminy, elektrolity, tłuszcze i minerały. Poza tym jest to produkt bezglutenowy, więc może być spożywany przez osoby cierpiące na celiakię. Obniża także poziom cholesterolu we krwi, poprawia pracę nerek i układu pokarmowego.
Zawiera różnego rodzaju składniki mineralne, np.: magnez, żelazo, fosfor, cynk, selen, sód, foliany oraz potas. To także źródło cennych witamin z grupy B oraz witaminy E oraz białka i błonnika. Witaminy wspomagają działania antyoksydacyjne i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego ? udowodniono, że wycisza nerwy.
Lekarze polecają go kobietom spodziewającym się dziecka, ponieważ pozytywnie wpływa on na rozwój układu nerwowego u płodu. Jedną z właściwości ryżu jaśminowego jest wysoki poziom potasu, który skutecznie przenika przez błony śluzowe, dostarczając składniki odżywcze komórkom i usuwając zbędne i szkodliwe produkty przemiany materii.
Kaloryczność ryżu jaśminowego
Warto wiedzieć, że 100 g ugotowanego ryżu jaśminowego zawiera 118 kalorii. Obok ryżu basmati jest to jedna z najmniej kalorycznych odmian. Niska kaloryczność pozwala na zastosowanie go w diecie redukcyjnej. Odpowiada to 5% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dorosłego człowieka. Jest wyjątkowo lekkostrawny i sprawdza się jako składnik nawet surowych i restrykcyjnych diet. Jego kalorie pochodzą z białka, węglowodanów i tłuszczu.
Indeks glikemiczny
Klasyfikowany jest jako produkt o wysokim indeksie glikemicznym. Polecany jest jednak dla osób z nadciśnieniem, chorobami serca i układu krążenia.
Czarny ryż
Czarny ryż jaśminowy to dość rzadka i bardzo zdrowa odmiana jednego z najczęściej spożywanych pokarmów świata. Ma czarną barwę, która po ugotowaniu przechodzi w ciemny fiolet, który jest wynikiem obecności antocyjanów, czyli związków z grupy flawonidów, wykazujących silne właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające). Ma też działanie przeciwzapalne. Istnieją przekonujące dowody naukowe, że pomaga zapobiegać powstaniu nowotworów. Spowalnia także procesy starzenia się organizmu. Jego regularne spożywanie minimalizuje ryzyko rozwoju procesów miażdżycowych, zmniejsza zagrożenie cukrzycą oraz chorobą Alzheimera.
Jak gotować ryż jaśminowy?
Wymaga to pamiętania o trzech podstawowych zasadach. Przed ugotowaniem nie należy go płukać, moczyć ani solić. Aby go przygotować, wystarczy wrzucić go prosto z opakowania do garnka i zalać zimną wodą. Na szklankę surowego ryżu jaśminowego przypadają z reguły 2 szklanki wody.
Po doprowadzeniu go z wodą do wrzenia trzeba zmniejszyć ogień, który musi być naprawdę niewielki, aby nie przypalić produktu. Do gotującej się wody dodajemy szczyptę soli. Zaczekajmy, aż ryż wchłonie całą wodę, bo tylko w ten sposób zachowuje swoje cenne składniki odżywcze. Optymalny czas gotowania pod przykryciem to 20 minut.
Gotowany metodą na sypko
Przygotowanie ryżu na sypko przebiega trochę inaczej niż tradycyjne:
- Szklankę ryżu (porcja na 2 osoby) należy przesypać do sitka i dokładnie opukać pod bieżącą wodą.
- Następnie w rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy ryż i smażymy kilka chwil na wolnym ogniu, aż się zeszkli. Zawartość patelni należy często mieszać.
- Do zeszklonego produktu dolewa się 1 i 3/4 szklanki zimnej wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu do momentu, kiedy ziarna wchłoną wodę i pojawią się charakterystyczne kratery.
Z czym podawać? Przepisy
Ugotowany ma mnóstwo zastosowań w kuchni. Jest smacznym i bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu, mięsa lub warzyw. Podaje się go do ostrych i pikantnych dań. Ze względu na jego słodkawy smak jest wyśmienitym dodatkiem do dań na słodko z owocami (jabłkami czy truskawkami).
Omawiany gatunek jest charakterystyczny dla kuchni tajskiej, często jest składnikiem deserów. Sprawdza się we wszystkich kuchniach egzotycznych. Najbardziej znane, wręcz kultowe potrawy z tym rodzajem to: kurczak po tajsku, risotto z ananasem i wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe.
Ryż jaśminowy z kurczakiem
Kurczak po tajsku to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni egzotycznej, która zdobyła podniebienia Europejczyków. Jej zaletą jest prostota wykonania. Ma w swoim składzie także mleczko kokosowe, co sprawia, że jest danie wyjątkowo odżywcze i odświeżające. Tak przygotowany kurczak łączy w sobie słodycz mleka kokosowego, kruchość warzyw i pikanterię pasty curry. Najbardziej znany przepis wymaga wykorzystania takich składników:
- pierś z kurczaka,
- 400ml mleka kokosowego,
- 1/2 brokuła,
- 1 cała papryka czerwona,
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm świeżego imbiru,
- 1 łyżka oleju kokosowego (alternatywnie oleju rzepakowego lub masła klarowanego),
- 1 łyżka czerwonej pasty curry,
- 2 woreczki ryżu jaśminowego,
- 1 limonka (jak ktoś lubi).
Wykonanie:
- Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie według zaleceń producenta widniejących na opakowaniu.
- Następnie w litrze osolonej wody należy gotować brokuły przez 3-4 minuty. Brokuły po ugotowaniu należy zalać zimną wodą i wystudzić. Powinny być półtwarde, bo wtedy są chrupiące i smakują najlepiej.
- Kurczaka należy pokroić w paseczki i przyprawić solą oraz pieprzem.
- Imbir i czosnek obrać, po czym należy je zatrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pastę curry, czosnek i imbir. Szklimy przez minutę na średnim ogniu.
- Dodajemy pokrojonego kuraczaka i smażymy przez kilka minut.
- W międzyczasie można przyrządzić paprykę ? usnąć z niej gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Dodajemy ją do potrawy, wlewamy mleczko kokosowe i odcedzone brokuły.
- Całość gotujemy na patelni do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy według uznania.
Ryż jaśminowy z warzywami
Jest lekki, zdrowy i bardzo kolorowy. To wspaniały pomysł na obiad na każdą porę roku. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy:
- 1/2 kg mieszanych mrożonych warzyw,
- 20 dag ryżu jaśminowego,
- 6 szklanek (1 i 1/2 litra) warzywnego bulionu (domowego lub ekologicznego z małą ilością soli),
- 1 spora cebula,
- 3 czubate łyżki rodzynek,
- 3 czubate łyżki jagód goji,
- 2 łyżki oleju,
- 1 płaska łyżka przyprawy curry,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Wykonanie:
- Przygotowanie omawianego obiadowego dania rozpoczynamy od obrania cebuli i pokrojenia jej na bardzo drobną kostkę.
- Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, lekko ją solimy i smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli.
- Dodajmy ryż, przyprawę curry i smażymy przez pół minuty, cały czas mieszając. Wlewamy połowę bulionu warzywnego i gotujemy na średnim ogniu, mieszając przez 10 minut. Bywa, że trzeba uzupełnić bulion.
- Następnie dodajemy warzywa, rodzynki i jagody goji. Wlewamy pozostały bulion. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną jędrne - czyli 8 - 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Danie można posypać natką pietruszki i ułożyć na sałacie.
Ryż jaśminowy do sushi
Sushi to potrawa popularna nie tylko w Japonii. Jest znana na całym świecie. W wyniku różnych modyfikacji przepisów do klasycznego sushi dodaje się coraz więcej składników i używa różnych rodzajów ryżu, także jaśminowego. Nie ulega wątpliwości, że wykorzystanie go do sushi pokazuje, że ten rodzaju jest naprawdę uniwersalny. Gotowanie trwa 10 minut (pod przykryciem). Kolejne 10 minut należy pozostawić na dojście produktu. Prawidłowa proporcja to jedna szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody.
Sałatka z ryżem jaśminowym
Jest doskonałym składnikiem do sałatek. Znakomicie sprawdza się na przyjęciach, na grillu oraz jako danie obiadowe. Jest pożywna i bardzo kolorowa. Jej wygląd wręcz zaprasza do jedzenia. Do przygotowania zdrowej i pysznej sałatki potrzebujemy:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego,
- 1 podwójna pierś z kurczaka (można zamienić na tuńczyka),
- puszka kukurydzy,
- garść szczypiorku,
- 2-3 łyżki słonecznika,
- przyprawa do gyrosa,
- sól,
- pieprz,
- majonez.
Przygotowanie sałatki jest szybkie i proste. Wystarczy gotować ryż pod przykryciem według zaleceń producenta, wystudzić, np.: zahartować w zimnej wodzie, aby się nie kleił. Kurczaka należy pokroić w kostkę, natrzeć przyprawą do gyrosa i usmażyć. Następnie na patelni prażymy słonecznik. Kroimy szczypiorek. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy majonezu i już możemy cieszyć się doskonałą sałatką na każdą okazję.
I biały ryż, i ryż brązowy - tylko jaśminowy!
Jaśminowy ryż długoziarnisty jest zdrowy i prosty w przygotowaniu. Sprawdza się także w polskich daniach. Jest ceniony za ciekawy i słodkawy smak. Poza tym ma cenne właściwości zdrowotne. Na jego popularności wpłynął fakt, że jest polecany przez dietetyków dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy i przywiązują ogromną wagę do zdrowego odżywiania się, przez co poszukują sycących i zdrowych składników.