Ryby i owoce morza
( ilość produktów: 5 )Poznaj ryby i owoce morza ze zrównoważonych połowów: tańczyk, sardynki, anchois, małże, makrela, łosoś i wiele więcej!
Wszystkie te produkty powinny gościć na twoim talerzu jak najczęściej. Są źródłem białka, zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz mnóstwa witamin i składników mineralnych. Dostęp do świeżych produktów nie jest łatwy, dlatego wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom klientów i oferujemy bogaty wybór wyrobów morskich ze zrównoważonych połowów. Znajdziesz tu wiele gatunków, między innymi tuńczyka, sardynki, anchois czy małże. Wszystkie kompozycje powstały przy wykorzystaniu certyfikowanych składników ekologicznych.
Ryby i owoce morza
Nasza oferta
Oferujemy szeroki wybór ryb i owoców morza w wersjach marynowanych, smażonych, w różnorodnych sosach, w oleju czy w postaci past bez dodatku sztucznych wzmacniaczy smaku i konserwantów. W naszym sklepie internetowym kupisz między innymi:
- makrelę,
- sardynki,
- tuńczyka,
- łososia,
- śledzie,
- anchois,
- kałamarnicę,
- małże.
Zdrowie prosto z morza
Tłuste ryby i owoce morza to najzdrowsze mięso, nie bez powodu stanowiące ważną część diety śródziemnomorskiej, która uznawana jest za najkorzystniejszą dla naszego zdrowia. Dostarczają pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli popularnych kwasów omega-3 i omega-6.
To także bogate źródło niezbędnej organizmowi witaminy D, a wybór wśród takich produktów jest mały. Ponadto dostarczają także witaminę A, E, witaminy z grupy B, fosfor, magnez, jod, żelazo, potas, selen, miedź i mangan.
Korzyści prozdrowotne
Regularne spożywanie dobrych jakościowo ryb i owoców morza (zaleca się, aby były to co najmniej dwie porcje tygodniowo), niesie wiele korzyści zdrowotnych. Najważniejsze z nich to:
- profilaktyka chorób serca, choroby Alzheimera, miażdżycy, cukrzycy typu II, otyłości;
- obniżenie stężenia cholesterolu LDL we krwi, a podwyższenie HDL;
- prawidłowy rozwój układu nerwowego i wzrokowego u dzieci;
- wzmocnienie układu odpornościowego.
Czy można jeść produkty morskie w ciąży?
Kwasy EPA i DHA zawarte w rybach morskich i owocach morza są wysoce istotne dla rozwoju mózgu oraz wzroku dziecka, dlatego zaleca się spożywanie tych produktów w ciąży, w ilości ok. 100 g 1-2 razy w tygodniu. Pamiętaj jednak, że w okresie tym szczególnie ważne jest dobranie odpowiedniego gatunku ryb, aby unikać tych zanieczyszczonych, np. toksyczną rtęcią.
- Kobiety w ciąży nie powinny spożywać: tuńczyka, ryby maślanej, węgorza, miecznika, rekina. Niewskazane są również wszystkie produkty w postaci surowej, gdyż dodatkowo mogą stanowić źródło groźnych bakterii i pasożytów.
- Wskazane zaś będą przede wszystkim: śledzie, mintaj i łosoś pacyficzny, a także słodkowodny pstrąg i karp.
Wybieraj certyfikowanych dostawców określających miejsca połowów, takich znajdziesz w naszym sklepie.
Przepis na owoce morza
Owoce morza to produkt niewymagający długiej obróbki termicznej (wystarczy nawet kilka minut na patelni), który można wykorzystać na bardzo wiele sposobów. Najpopularniejszymi z nich są: sałatki, spaghetti lub inne pasty, warzywne risotto oraz orientalne zupy.