Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Kasza gryczana

( ilość produktów: 32 )

Kasza gryczana w ekologicznej wersji to potężna dawka zdrowia! U nas kupisz zarówno niepaloną, jak i prażoną.

Kasza gryczana, zwana „królową kasz”, niezwykle często gości na talerzach. Cechuje się nie tylko oryginalnym smakiem, ale również korzystnym oddziaływaniem na zdrowie. Fantastycznie komponuje się ze smakiem mięs, grzybów i warzyw. Można ją wykorzystać do przygotowania zapiekanek, zup czy farszów.

W Arkanach Smaku kupisz produkty najwyższej jakości, posiadające ekologiczne certyfikaty. Naturalna BIO kasza gryczana to gwarancja otrzymania wysokogatunkowego produktu. Oferujemy kasze palone i niepalone o różnych gramaturach (m.in. 500 g, 1 kg, 5 kg), a także gotowe dania w postaci kaszotta.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Warto wprowadzić kaszę gryczaną do swojego jadłospisu z uwagi na jej liczne właściwości prozdrowotne. Śmiało można powiedzieć, że ma ona same zalety ? jest zdrowa, pyszna, a do tego tania. Obecność flawonoidów wpływa na działanie obniżające ryzyko wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i chorób układu krążenia, a także przeziębienia (za sprawą dużych ilości rutyny). Może być bezpiecznie spożywana przez osoby znajdujące się na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawiera glutenu.

Kasza gryczana to świetne źródło bardzo dobrze przyswajalnego białka, przez co jest szczególnie doceniana przez wegan i wegetarian. Jednocześnie dostarcza także witamin z grupy B, na których niedobór narażone są osoby eliminujące z diety mięso. Witaminy te są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i całego układu nerwowego. Ponadto w kaszy gryczanej znajduje się błonnik pokarmowy, magnez, potas, żelazo, cynk, miedź, wapń, fosfor, jod, kwas foliowy i witamina E.

Kasza gryczana niepalona czy palona?

W ofercie naszego sklepu znajdziesz zarówno kaszę gryczaną niepaloną, jak i paloną. Czym się między sobą różnią? W przypadku obu kasz odmienny jest proces produkcji ? kasza palona (prażona), jak sama nazwa wskazuje, jest poddana obróbce cieplnej, w wyniku której zyskuje charakterystyczny zapach i smak oraz ciemniejszą barwę.

Kasza gryczana biała (niepalona) poddawana jest jedynie suszeniu. Ponieważ nie zostaje ona wystawiona na działanie wysokiej temperatury, zachowuje swój naturalny skład ? zawiera więc więcej cennych składników odżywczych. Jej smak jest delikatniejszy, a po ugotowaniu nie jest tak sypka, jak prażona.

Jak ugotować kaszę gryczaną?

Sposób gotowania kaszy gryczanej uzależniony jest od tego, czy chcesz przyrządzić ją na sypko, czy wolisz, gdy jest nieco rozgotowana i bardziej klejąca. W pierwszej kolejności przepłucz ziarenka zimną wodą. Aby ugotować kaszę na sypko, ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji kaszy do wody ? najczęściej wskazuje się, by wynosiła ona 1:1,5.

Porcję kaszy wrzuć do gotującej się wody (osolonej z dodatkiem oliwy z oliwek). Po ponownym zagotowaniu użyj przykrywki oraz zmniejsz ogień. Gotuj ok. 12-15 min, a następnie odstaw kaszę aż do wchłonięcia reszty wody. Gotowe!

pixel