Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Suszone grzyby

( ilość produktów: 10 )

Kup ekologiczne grzyby suszone i marynowane wysokiej jakości, bez sztucznych dodatków!

Grzyby to niezastąpiony element kuchni polskiej, ale nie tylko. Stanowią świetną bazę do pysznych sosów, zup i farszów. Oferujemy asortyment bogaty w BIO grzyby różnych gatunków (zarówno polskich, jak i azjatyckich) w formie suszonej i marynowanej, między innymi: borowiki, kurki, maślaki oraz grzyby mun i shiitake. Produkty, które tu znajdziesz, dysponują certyfikatami ekologicznymi, a w swoim składzie nie zawierają zbędnych dodatków.

MarkaMarka
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
CenaCena
-

 

Grzyby suszone i marynowane

Nie zawsze mamy możliwości i czas na zbieranie, a następnie długie suszenie grzybów w piekarniku. Na szczęście wcale nie oznacza to, że musisz rezygnować z tego przysmaku w swojej kuchni! W naszym sklepie kupisz grzyby różnych gatunków w formach: suszonej, marynowanej, sproszkowanej, a także w kapsułkach. W ofercie znajdziesz między innymi:

  • podgrzybki,
  • borowiki,
  • maślaki,
  • kurki,
  • opieńki,
  • shiitake,
  • mun,
  • reishi (w kapsułkach).

Uszka z grzybami suszonymi do świątecznego barszczu, a może aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów? Produkty z tej kategorii wykorzystasz do wszelkiego rodzaju potraw, a także jako samodzielną przekąskę (na przykład marynowane kurki). Suszone grzyby w kawałkach lub w proszku sprawdzą się fantastycznie do przygotowywania zup, sosów, farszów oraz dań kuchni chińskiej i japońskiej.

Grzyby leśne ? czy warto je jeść?

Głównym składnikiem grzybów jest woda (70-90%), ale poza tym, wbrew panującym mitom, zawierają również cenne składniki odżywcze. Czy warto je jeść? Oczywiście! Przede wszystkim świeże grzyby leśne dostarczają dobrze przyswajalne białko (100 g świeżych podgrzybków to około 2,5 g białka, zaś suszonych ? aż 20 g) oraz cenny błonnik, niezbędny do prawidłowego trawienia.

W składzie grzybów leśnych znaleźć można także wiele składników mineralnych, między innymi wapń, magnez, potas i cynk. To także źródło witamin z grupy B, na których niedobory narażone są osoby stosujące diety wegańską lub wegetariańską. Ponieważ równocześnie zawierają ciężkostrawną chitynę, nie zaleca się spożywania grzybów przez dzieci, osoby starsze oraz mające problemy z układem trawiennym.

Grzyby azjatyckie

Grzyby są szeroko wykorzystywane nie tylko w kuchni polskiej, ale także w azjatyckiej (na przykład gatunki mun lub shiitake). Stanowią niezastąpiony składnik wielu potraw. Ceni się je nie tylko za walory smakowe, ale również za wartości prozdrowotne. Przypisuje się im wiele właściwości leczniczych, na przykład działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, obniżające ciśnienie tętnicze czy poziom cholesterolu we krwi.

Gotowanie suszonych grzybów

Jak długo gotować grzyby suszone? Jest to oczywiście uzależnione od gatunku, a także stopnia wysuszenia i wielkości kawałków. Producent grzybów suszonych mun zaleca gotowanie ich przez około 10 minut (po uprzednim 20-minutowym moczeniu w gorącej wodzie), zaś shiitake zaledwie 5. W przypadku polskich grzybów leśnych ten czas na pewno będzie dłuższy ? około godziny gotowania grzybów suszonych w całości i mniej więcej połowa tego czasu przy plasterkach.

Warto również wiedzieć, jak przechowywać suszone grzyby. Źle dobrane miejsce (na przykład worek foliowy) będzie skutkować zmianą zapachu, wchłanianiem wilgoci oraz pleśnieniem. Najlepsze do tego celu są szczelne pojemniki szklane bądź metalowe.

Suszone owoce

W sklepie internetowym Arkana Smaku znajdziesz także:

  • suszone owoce - w tym suszone daktyle, rodzynka a także owoce kandyzowane oraz owoce liofilizowane
  • warzywa suszone - w tym suszone pomidory, koperek czy włoszczyznę
pixel