Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

28 pomysłów na zupy dla dzieci. Przepisy dla niejadków

2023-01-10
28 pomysłów na zupy dla dzieci. Przepisy dla niejadków

Żywienie małych dzieci to nie lada wyzwanie dla rodziców. Posiłek dla dziecka powinien być zdrowy, zbilansowany w taki sposób, aby dostarczał wszystkich niezbędnych składników. Dziecko w pierwszych trzech latach swojego życia powinno poznać większość smaków. Przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia w dzieciństwie jest nieodzownym warunkiem zdrowia w tym okresie życia, a także prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego. Kształtuje też właściwe nawyki żywieniowe, które człowiek zazwyczaj powiela w dorosłym życiu. Wymogi zdrowego żywienia dzieci spełniają zupy, ponieważ składają się z różnorodnych składników.

Ważne informacje o żywieniu

Profilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych poprzez wdrażanie odpowiedniego stylu życia zaczyna się już w dzieciństwie. Żywienie i ruch to jej najważniejsze filary. Rodzice muszą wiedzieć, że nie ma produktu spożywczego, który by zawierał wszystkie niezbędne składniki odżywcze w wystarczających ilościach. Nawet jedzenie uznawane za superfood, np: ciecierzyca czy kukurydza, nie mają wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dlatego mało urozmaicone pożywienie może być przyczyną niedoborów pokarmowych.

Codziennie powinno się jeść produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób, chude mięso lub nasiona roślin strączkowych), warzywa i owoce, a także minimalną ilość tłuszczów roślinnych. Zachowanie odpowiedniej równowagi między tymi grupami produktów zapewnia odpowiednie zbilansowanie diety, a więc uniknięcie zarówno niedoborów, jak i nadmiarów poszczególnych składników odżywczych. 

Czego absolutnie nie wolno podawać dzieciom?

Lista produktów zakazanych dla najmłodszych jest dość długa. W żadnym wypadku nie wolno podawać dzieciom napojów gazowanych, sztucznych zupek i innych produktów z proszku, chipsów innych niż kukurydziane, izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają je takie produkty jak: masło, smalec, tłuste mięso i wędliny, tłuste produkty mleczne. Jest to składnik kupowanych w sklepie ciast, czekolady, kremów, lodów, chipsów. Na szczęście takie przekąski bez problemu można przygotować w domu, z naturalnych składników. Domowe słodycze możemy podać dzieciom. 

Należy ponadto unikać jedzenia potraw typu fast food, takich jak hamburgery, frytki, pizza, kurczak z fastfoodów. Zawierają bowiem duże ilości tłuszczu zazwyczaj obfitującego w izomery trans. Ze względu na wysoką zawartość cholesterolu nie należy podawać dziecku więcej niż 2–3 jajka tygodniowo. Pediatrzy zalecają unikanie cukru i słodyczy. Nie zawierają one żadnych niezbędnych składników odżywczych, a jako bogate źródło energii wypierają z jadłospisu produkty wartościowe odżywczo. Jeżeli dziecko naje się słodyczy, to obiadu na pewno nie zje. Poza tym produkty bogate w cukry zwiększają ryzyko próchnicy i nadwagi. 

Kaszki najlepsze dla Twojego niemowlaka:

Oleje w diecie dziecka

Do gotowania, duszenia czy ewentualnie smażenia potraw zaleca się używanie oleju rzepakowego, typu kujawski, uniwersalny lub oliwy z oliwek. Wymienione oleje zawierają duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, względnie odpornych na utlenianie pod wpływem podwyższonych temperatur.

Olej słonecznikowy, kukurydziany i sojowy, ze względu na dużą łatwość utleniania podczas obróbki termicznej nie nadaje się do przygotowania potraw na gorąco. Powinien być spożywany tylko na surowo, np. jako dodatek do surówek czy sałatek. Do tego celu może być także wykorzystywany olej rzepakowy, zwłaszcza że jest dobrym źródłem kwasu tłuszczowego alfa-linolenowego, należącego do rodziny n-3. Oleje roślinne dostarczają także dużych ilości witaminy E oraz witaminy D.

Kilka słów o rozszerzaniu diety niemowlęcia

WHO zaleca wyłączne karmienie piersią w pierwszym półroczu życia. W tym czasie bobasek nie potrzebuje żadnych kleików, soczków, zupek, czy dopajania. Mleko matki zaspokaja jego potrzeby rozwojowe, żywnościowe, wspiera odporność. Karmienie piersią daje maleństwu poczucie bezpieczeństwa i wspomaga rozwój intelektualny oraz emocjonalny. Zapobiega otyłości, kolkom i próchnicy. Również matce daje wiele korzyści. 

Po 6 miesiącu życia nadal można karmić dziecko piersią (jest zalecane nawet w drugim roku życia), ale trzeba zacząć rozszerzać dietę, bo mleko mamy przestaje maleństwu wystarczać. Gdy niemowlaczek karmiony piersią skończy pół roku, powinno zacząć otrzymywać pierwsze warzywa i owoce, a następnie inne produkty. 

Rozszerzanie diety ma na celu zachęcenie dziecka do spróbowania nowych potraw, aby robić to prawidłowo i wychować prawdziwego smakosza. Rozszerzanie diety akurat w tym czasie, pod osłoną mleka matki, może w przyszłości ochronić przed alergią, otyłością, nadciśnieniem i cukrzycą. Tego momentu nie należy opóźniać, ponieważ wzrasta zapotrzebowania kaloryczne i dziecko potrzebuje więcej składników odżywczych. W momencie rozszerzania diety powstaje pytanie: co na obiad dla dziecka ma ugotować rodzic, aby było najedzone i polubiło nowe smaki?

Gotowe obiadki najczęściej wybierane przez nasze mamy:

Kluczowe zasady przy rozszerzaniu diety niemowlęcia

Nowe dla maluszka produkty spożywcze należy wprowadzać do diety pojedynczo, bo jeśli dziecko źle na któryś zareaguje, będzie oczywiste, który pokarm spowodował kłopoty. Nie przesadzajmy z ilością – na pierwszy raz wystarczą dwie lub trzy łyżeczki. Pierwszym stałym pokarmem, który należy podać na początku szóstego miesiąca, jest kasza manna, na początku około trzech gramów na dobę, czyli pół łyżeczki. Na rynku są dostępne różne kaszki. Na pierwszy wybór nie poleca się kaszek przygotowanych na mleku modyfikowanym. Kaszkę należy ugotować na wodzie, oczywiście bez cukru, później zmieszać z odrobiną matczynego mleka i podawać maluchowi łyżeczką.

Pierwszy posiłek powinny stanowić warzywa: marchew, dynia, ziemniak, ewentualnie owoce: jabłko, banan, gruszka, brzoskwinia albo morela. Oczywiście jako posiłki jednoskładnikowe. Sprawdzone warzywa można później dowolnie łączyć i serwować jako obiadki, a owoce jako desery lub dodatek do kaszki. Owoce powinno podawać się w formie przecierów lub do ręki.

Kiedy dziecko je, rodzic musi być przy maluchu. Pierwsze próby podania mięsa mogą nastąpić w trzecim tygodniu stałej diety. Najpierw wprowadza się mięso z indyka i kurczaka. W tym czasie należy wprowadzać także gotowane żółtko (po pół co drugi dzień) oraz dać maluszkowi spróbować rybę (przynajmniej raz w tygodniu). Do warzyw, które gotujemy dla dziecka, warto dodać trochę tłuszczu – może to być oliwa z oliwek albo masło, jakieś pół łyżeczki na porcję.

Jogurty, serki homogenizowane, twarożki podajemy dopiero po 11 miesiącu. Nieprzetworzone mleko krowie można podawać dziecku w drugim roku życia. Dziecko, które ma już kilka ząbków, nie powinno jeść papek – musi się nauczyć się gryźć, więc posiłki powinny zawierać elementy stałe, choć drobno posiekane. W okresie niemowlęcym do potraw dziecka nie dodajemy ani cukru, ani soli. 

W 11 i 12 miesiącu wprowadza się stałe drugie śniadanie i podwieczorek. Zaleca się utrzymanie karmienia piersią 3 razy dziennie. Podobnie w drugim roku życia. Przejście na żywienie domowe powinno odbywać się pod osłoną mleka matki. Dziecko z czasem odkrywa coraz więcej smaków, a mleko jest mu mniej potrzebne. Matczyne mleko cały czas wzmacnia układ pokarmowy i odpornościowy. Już po pierwszych urodzinach trzeba planować obiadki dla małego dziecka.  

Obiadek dla rocznego maluszka

Każdy z nas wie, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowy obiad. Żadne danie ze słoika go nie zastąpi. Co prawda słoiczki dla dzieci są dużo lepszej jakości niż dania przetworzone, muszą spełniać bardziej rygorystyczne normy, ale i tak nie są stałą alternatywą dla domowej kuchni. 

Gotowanie dla maluszków nie jest trudne, troszkę inne niż dla dzieci powyżej 3 roku życia, ale fakt, że maluch poznaje nowe smaki, sprawia wiele radości rodzicom i zachęca do gotowania. Obiadek dla rocznego dziecka, a zwłaszcza zupka dla malucha musi dziecku smakować. Najważniejszą cechą takiego posiłku jest bogactwo warzyw. Zupka dla rocznego malucha powinna zawierać: kalafior, marchewkę, brokuł, brukselkę, włoszczyznę i dodatkowo mięsną wkładkę, którą jest np. filet z kurczaka. Warto też wprowadzać drugie dania. Pomysłów na obiad dla dziecka nie brakuje. Wystarczy trzymać się zasad wprowadzania poszczególnych składników do diety dziecka. Trzeba tylko pamiętać, że dań dla maluszków ani smacznych zupek dla dzieci nie wolno solić ani stosować ostrych przypraw. Przykładem dania dla rocznika są:

Drobiowo-groszkowe pulpety

Do ich przygotowania potrzebujemy:

  • mielone mięso z piersi kurczaka, najlepiej zagrodowego 
  • jajko 
  • kasza manna 
  • groszek konserwowy 
  1. Mięso przekładamy do głębokiego naczynia.
  2. Wsypujemy do niego kopiastą łyżkę kaszy manny, trzy kopiaste łyżki groszku. Na koniec jajko.
  3. Mieszamy dokładnie całość i lepimy z masy niewielkiej wielkości kulki.
  4. Gotujemy wodę w garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej pulpety. Gotujemy przez ok. 10-15 min.

Łosoś w warzywach

Roczne dziecko może jeść już ryby. Ich pochodzenia musimy być pewni. Delikatną rybkę maluszek szybko polubi. Łosoś w warzywach to danie idealne dla roczniaka. Zawiera warzywa i rybkę, czyli stanowi pełnowartościowy obiadek. Do ugotowania tego dania potrzebujemy:

  • filet z łososia pochodzącego z certyfikowanej hodowli
  • marchewka 
  • papryka (można ją zastąpić warzywem sezonowym, np.: dynią
  • sól, pieprz 
  • cytryna 
  • dwie łyżeczki masła albo oleju
  1. Marchewkę i paprykę lub dynię myjemy i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w tzw. pióra, marchewkę i paprykę w słupki.
  2. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy pokrojone warzywa.
  3. Filet myjemy, solimy i pieprzymy (użyj niewielkiej ilości przypraw).
  4. Kropimy rybę niewielką ilością soku z cytryny. Kładziemy ją na blachę z warzywami.
  5. Całość polewamy dwoma łyżeczkami rozpuszczonego masła albo oleju. Warzywa wraz z rybą wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Pieczemy około 40 minut.

Zupa w żywieniu dzieci

Zupki dla dzieci są również pełnowartościowym obiadkiem, dzięki którym maleńki smakosz poznaje różnorodność smaków. Ich rola w żywieniu małego dziecka jest nie do przecenienia. To przede wszystkim szybki obiad dla dziecka. Szybkość przygotowania posiłku ma ogromne znaczenie, kiedy dziecko staje się marudne i głodne. Zdrowe zupy, pomimo obróbki termicznej jarzyn zawierają wiele błonnika i witamin. Jest to pełnowartościowe danie. W sezonie zaleca się wykorzystywanie świeżych jarzyn. Zimą można korzystać z mrożonek. Inne danie zaserwujemy maluchowi w 6. miesiącu życia, inne zaś dwa miesiące później.

Małe dzieci potrzebują pełnowartościowych posiłków, więc nie należy zwlekać z wprowadzeniem zupek dla maluchów, które ukończyły pół roku. Muszą one zawierać wyłącznie naturalne składniki, nie mogą zawierać żadnych sztucznych substancji ani barwników. Smak potrawy, można wydobyć, stosując zioła. Zupa, którą zamierzamy nakarmić niemowlę, nie powinna być zabielana śmietaną ani zagęszczana mąką. 

 Zupki w diecie malucha pozwalają dziecku zdrowo rosnąć. Można je gotować w większych porcjach dla całej rodziny. Gotowanie dla pozostałych członków rodziny musi odbywać się w osobnym garnku – w tej wersji wolno dodać sól.

Etapy wprowadzania kolejnych składników do zupy dziecka

Pierwsze dania dla malucha to zupa marchewkowa składająca się z marchewki i ziemniaka i oliwy z oliwek przygotowanych na wodzie źródlanej. Kilka dni później można dodać dynię, kilka różyczek brokułu, niewielki kawałek korzenia pietruszki (składniki do wyboru, nie wrzuca się od razu trzech nowych składników).

Kiedy dziecko ukończy 7. miesiąc życia, do dań płynnych warto zacząć wprowadzać chude mięso drobiowe oraz kolejne warzywa, jak cukinie, kabaczek, buraka, czerwoną soczewicę. Pod koniec 7 lub na początku 8 miesiąca życia można dodać żółtko oraz świeże masło. Obecność niewielkiej ilości tłuszczu jest bardzo istotna, ponieważ stanowi on nośnik wielu witamin, niezbędnych dla optymalnego rozwoju.

Od 8 miesiąca przychodzi czas na zupy z dodatkiem selera, fasolki szparagowej, zielonego groszku. W 9 miesiącu można zastąpić kaszkę manną dodatkiem kaszy gryczanej białej niepalonej. Maluszkowi nie należy podawać zup gotowanych na wywarze mięsnym, ponieważ mogą mieć działanie alergizujące. Mięsko gotujemy osobno i dodajemy w postaci rozdrobnionej do posiłku.

Po ukończeniu pierwszego roku życia dania przybierają postać wieloskładnikową – można podać nawet dwa dania. Do ugotowania zup dla rocznego dziecka można wykorzystać wszystkie produkty z poniższej listy, pod warunkiem, że nasz maluch je dobrze toleruje.

  1. Warzywa: marchewka, ziemniak, korzeń pietruszki, burak, zielony groszek, pomidor bez skórki, dynia, szpinak liściasty, ogórek bez skórki, kalafior, rzodkiewka, kabaczek, cukinia, korzeń selera, zielone szparagi, fasolka szparagowa. 
  2. Owoce: jabłko, wiśnie, czereśnie, jagody, maliny, śliwki, gruszki, kiwi, melon, banan. 
  3. jajko kurze, jajka przepiórcze. 
  4. Ryż, kaszka manna, kasza gryczana biała niepalona. 
  5. Pieczywo pszenne, pieczywo ciemne w mniejszych ilościach. 
  6. Mąka pszenna, mąka ziemniaczana, tortowa, krupczatka, kaszka manna. 
  7. Przyprawy: bazylia, czosnek, imbir, cynamon, natka pietruszki, koperek, oregano, bazylia. Soli staramy się unikać mniej więcej do drugich urodzinek.

W przepisach dla niemowlaka warto uwzględnić jogurt naturalny, kefir naturalny, chudy twaróg. Ważna jest oliwa z oliwek i masło. Jeżeli zależy nam na dodatku mięsa, to wybierzmy mięso z indyka, z kurczaka lub chudą wieprzowinę. Zaczekać należy z zupami ciężkostrawnymi – kapuśniakiem, grochówką, fasolową do 3 roku życia, a z grzybową nawet do 5 roku życia.

Zupa – każdego dnia

Ze względu na bogactwo różnorodnych składników, zupa dla dzieci powinna gościć w ich jadłospisie każdego dnia. Jest to niezwykle istotne zimą, ponieważ zimno osłabia układ odpornościowy. Osoby, które przez cały dzień nie jedzą nic ciepłego, łatwiej łapią infekcje. Jeżeli musimy wyjść na dłużej z domu i istnieje możliwość, że będziemy jedli poza domem, to najlepiej zabrać ze sobą termos. Mamy wtedy szybki obiad dla dziecka i nasz maluszek nie będzie denerwował się oczekiwaniem na swój posiłek.

Zupa – pomysł na obiad dla dzieci

Zestaw przepisów na zupy dla dzieci obejmuje dania, których receptury przygotowane są z myślą o maluszkach od 6 miesiąca do 2 roku życia oraz dla nieco starszych dzieciaczków, powyżej piątego roku życia. 

Pierwsza zupka marchewkowa 

Marchwianka to jedna z pierwszych zupek, o którą rozszerzamy jadłospis maluszka. Jest słodziutka i na kilka godzin syci maleństwo. Dzieciaczki bez problemów akceptują jej smak. Aby ją przygotować, potrzebujemy następujących produktów: 

  • marchew – 60 g 
  • ziemniaki – 40 g 
  • oliwa z oliwek – pół łyżeczki 
  • kleik ryżowy – 2 łyżeczki 
  • woda źródlana – pół szklanki 

Warzywa umyte i obrane wkładamy do wrzątku i gotujemy około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy oliwę. Warzywa wyjmujemy miksujemy z częścią wywaru, a następnie łączymy z kleikiem ryżowym. Ponownie zagotowujemy. 

Zupa jarzynowa z mięsem i soczewicą – po 12 miesiącu życia 

Zupka jarzynowa to prawdziwe bogactwo smaku. Można ją włączyć już od 6 miesiąca życia, stopniowo dodając kolejne warzywa. Przedstawiony poniżej zestaw warzyw to skład przeznaczony dla maluszków, które skończyły roczek. Potrzebujemy:

  • marchewka – 40 g 
  • ziemniak – 30 g 
  • brokuł – 30 g 
  • cukinia –30 g 
  • mięso z kurczaka bez skóry – 20 g oliwa z oliwek – 5 g 
  • kaszka manna – 5 g 
  • soczewica czerwona – 10 g 
  • woda źródlana 
  1. Umyte i obrane warzywa kroimy na talarki, wkładamy do wrzątku, wsypujemy soczewicę, i gotujemy około 10 minut.
  2. Dodajemy brokuły i cukinie i gotujemy kolejne 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy kaszę manną, następnie dolewamy odrobinę wody, oliwę lub olej.
  3. Osobno gotujemy mięso około 20 minut.
  4. Ugotowane warzywa miksujemy z mięsem i częścią wywaru, ponownie zagotowujemy. Jeżeli dziecko ma już ząbki, wystarczy warzywa drobno posiekać. 

Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami – po 10 miesiącu życia 

Dzieci zazwyczaj uwielbiają zupę pomidorową. I bardzo dobrze, bo pomidory to królestwo potasu i wielu witamin. Rzadko uczulają i dlatego są mile widziane w zupkach dla dzieci. Do przygotowania najbardziej lubianej przez dzieci zupy z kluskami lanymi potrzebujemy takich składników:

  • 1 marchewka – 50 g 
  • pietruszka korzeń – 20 g 
  • biała część pora –15 g 
  • dojrzały pomidor bez skórki – 100 g 
  • oliwa z oliwek – 5 g 
  • czosnek – 1/5 ząbka 
  • listek bazylii 
  • kluseczki: 1 żółtko, mąka pszenna – 5 g, woda 

Umyte i obrane warzywa wraz z czosnkiem gotujemy w wodzie, gdy będą ugotowane, wyjmujemy por a pozostałe miksujemy. Przygotowane ciasto na kluseczki wlewamy do wrzącej zupy. Dodajemy listek bazylii.  

Zupa pieczarkowa z makaronem 

Pieczarki nie są polecane dla niemowląt i dzieci przed trzecim rokiem życia. Przedszkolak może zjeść zupę pieczarkową z makaronem i z pewnością doceni jej smak. Do jej ugotowania potrzebujemy tylko kilku składników:

  • ½ pęczka włoszczyzny
  • 3 ziemniaczki 
  • ½ łyżeczki masła
  • 3 - 4 pieczarki
  • makaron

Włoszczyznę i ziemniaczki gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy masło i przez chwilę smażymy pokrojone pieczarki. Następnie dodajemy je do zupy. I gotujemy jeszcze przez parę minut. Gotową zupkę można zabielić śmietaną oraz posypać koperkiem.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szczególnie polecamy dziecięce formy makaronu w postaci literek lub zwierzątek.

Zupa fasolowa 

Dla maluszków do 3 roku życia najlepsza jest fasolka szparagowa. Później możemy zmieniać rodzaje fasoli i uzyskiwać inny smak zupy. Najważniejsze, aby dziecko poznawało nowe smaki. Dzięki temu można wychować prawdziwego smakosza. Musimy przygotować:

  • 20 g marchewki 
  • 20 g ziemniaka
  • 20 g pietruszki 
  • 20 g fasolki szparagowej 
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki kleiku ryżowego 
  • 120 ml wody 

Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Odcinamy końcówki fasolki i usuwamy włókienka. Kroimy i wkładamy do wrzącej wody, gotując do miękkości (ok. 20 minut). Dodajemy kleik ryżowy, oliwę i mieszamy, doprowadzając do zagotowania. Studzimy przed podaniem. 

Zupa dyniowa

Dynia to największe bogactwo jesieni. Warzywo o pięknym kolorze i fenomenalnym smaku. Idealne dla dzieci. Kolor zupy dyniowej zachęci do jedzenia nawet największego domowego niejadka. Mama będzie zadowolona, że dziecko zjadło wszystko, a nawet poprosiło o dokładkę. Składniki:

  • 1/4 dużej dyni
  • 2-3 marchewki 
  • 1/2 kg ziemniaków 
  • masło
  • śmietana
  • sól do smaku 

Im więcej damy dyni tym zupa będzie bardziej pomarańczowa, a smak będzie dominujący. Przygotowanie zupy rozpoczynamy od pokrojenia dyni w kostkę, marchewki jak komu wygodnie: plasterki, słupki etc. Dodajemy masło i ziemniaki. Przyprawiamy. Gotujemy do miękkości marchewki. Całość miksujemy (jeżeli dziecko ma poniżej roczku) i ozdabiamy śmietaną.

Można też podawać z grzankami z bułki lub z malutkimi kluseczkami, żeby dziecko mogło pogryźć. Jeżeli powyższą zupkę podajemy przed pierwszymi urodzinami pociechy, to rezygnujemy z soli. 

Zupy kremy dla dzieci

Zalet kremów jest bez liku. Po pierwsze są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a więc to wymarzone receptury kulinarne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Po drugie zawierają mnóstwo witamin i bardzo rozgrzewające. Idealne na chłodniejsze, mroźne dni, kiedy potrzebujemy zwiększonej dawki energii i substancji odżywczych. Po trzecie, zupy w postaci kremów mogą powstać z każdego warzywa, a często przyrządzane są również z dodatkiem owoców. I w końcu po czwarte – to idealne danie dla dzieci – maluch nie widzi pływających warzyw, więc zjada bez grymasów. W ten sposób można przemycić do diety dziecka najcenniejsze składniki odżywcze i nauczyć smaków. Wystarczy tylko lekko zmodyfikować przepis, aby otrzymać inne danie i dzięki temu urozmaicić swoją kuchnię. Najchętniej stosowane dodatki do zup-kremów to: grzanki, sery pleśniowe, śmietana, pestki dyni lub słonecznika i świeże zioła. Poniżej podajemy kilka przepisów na zupy kremy dla najmłodszych smakoszy.

Z zielonego groszku 

Kolor zielony kojarzy się z wiosną , latem, lasem, liśćmi oraz sałatą, kapustą, szpinakiem natkami i groszkiem. Najmłodsi zazwyczaj z dystansem pochodzą do zup o zielonym kolorze. Wystarczy zaproponować im inną zieloną zupę niż szpinakowa i okaże się, że pociechy chętnie ją zjedzą. Zupa krem z zielonego groszku to dobry wybór, aby przekonać się do smaku zup w tym radosnym, wiosennym kolorze. Do jej wykonania potrzebujemy niewielu składników:

  • 1 puszka groszku konserwowego 
  • 1/2 małego kubeczka śmietany 18 % 
  • 1 kostka rosołowa drobiowa (domowej „produkcji”)
  • 3 szklanki wody 

Groszek wraz z zalewą miksujemy blenderem. W 3 szklankach. gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Dodajemy zmiksowany groszek. Odlewamy trochę gorącej zupy do kubeczka ze śmietaną, szybko mieszamy -hartujemy - i wlewamy do garnka. Przyprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Zagotowujemy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 

Krem z brokułów z suszoną śliwką

Rodzic małego dziecka musi wykazać się pomysłowością, jeżeli chce przekonać maluszka do zjedzenia obiadu. Danie musi pięknie wyglądać i zachęcać do jedzenia. A jeżeli ma w sobie coś słodkiego (niekoniecznie słodycze), to dziecko jest uszczęśliwione. Suszone owoce to kopalnia smaku i drogocennych składników odżywczych. A co najważniejsze może ich używać także do zup. Przykładem takiego zastosowania suszonego owocu jest krem z brokułów z suszoną śliwką. Do jego przyrządzenia potrzebujemy:

  • 1 duży brokuła 
  • 2 l wody 
  • pałka kurczaka 
  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule 
  • puszka zielonego groszku 
  • puszka kukurydzy 
  • 3 marchewki 
  • 10 suszonych śliwek

Do wody dodajemy brokuł, gotujemy do miękkości, po czym blendujemy. Dodajemy kurczaka i warzywa, osobna gotujemy ziemniaki. Jak będą na wpół miękkie, dodajemy je do do zupy i gotujemy do miękkości. Wrzucamy też śliwki i razem pogotujemy jeszcze 10 minut. 

Zupa krem z dyni dla niemowląt 

Sezon na dynie jest stosunkowo krótki, więc warto go wykorzystać i przygotować z niej różne dania. Także niemowlę może skosztować dyni w postaci pysznej zupki dla niemowlęcia po 7 miesiącu. Do jej wykonania potrzebujemy:

  • marchewkę
  • pietruszkę
  • biały kawałek pora
  • ziemniak
  • ćwierć małego selera
  • ok. 100 g dyni - obranej i bez pestek
  • pół łyżeczki posiekanego koperku
  • płaska łyżeczka masła

Jarzyny szorujemy, myjemy i kroimy na kawałki. W garnku zagotujemy wodę, na wrzątek wrzucamy warzywa oprócz dyni i gotujemy do miękkości. Z wywaru wyjmujemy warzywa i wrzucamy dynię pokrojoną w kostkę. Gotujemy przez chwilę. Dodajemy marchewkę, ziemniaka i masełko. Całość zmiksujemy, przed podaniem posypujemy koperkiem. Zupa dyniowa powinna być gęsta, jeśli jest za rzadka, to należy ją zagęść ją kleikiem ryżowym.

Zupa krem z cukinii po 12 miesiącu

Zupa krem z cukinii z oliwą z oliwek i świeżymi ziołami to aromatyczne danie dla dzieci po 12 miesiącu. Może być też obiadem dla całej rodziny. Ma zielony kolor, a cukinia dostępna jest przez cały rok. Do przygotowania potrzebujemy:

  • małą cukinię
  • malutka cebulka
  • bardzo mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ litra wywaru z warzyw
  • łyżka posiekanych świeżych liści kolendry lub mięty
  • pieprz

Cukinię myjemy, drobno kroimy lub trzemy na tarce. Cebulę i czosnek siekamy. W głębokim garnku szklimy cebulę i czosnek, dodajemy cukinię i podsmażamy, uważając, aby się nie zrumieniła. Wlewamy wywar, dodajemy pieprz. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Dla niemowlęcia można zupę zmiksować. Można podawać na gorąco albo schłodzoną, warto ją posypać na talerzu zieleniną. 

Zupa krem z groszku dla niemowląt 

Zielona kluczki zwracają uwagę dzieci. Zazwyczaj wyjmują je z sałatki. Jednak niemowlęciu nie wolno podawać groszku w postaci kuleczek ze względu na niebezpieczeństwo zakrztuszenia się. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest wprowadzenie do diety tego strączkowego warzywa w postaci kremu z zielonego groszku. Do jego wykonania potrzebujemy: 

  • mała cebulka
  • łyżeczka masła
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • koperek
  • pietruszka
  • ½ l wody
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • groszek ptysiowy (nie jest niezbędny)

W rondelku zeszklijmy cebulkę na masełku, wrzucamy groszek mrożony i wlewamy wodę. Wszystko razem dusimy do miękkości. Po ugotowaniu zmiksujemy na gładką masę, dodajemy odrobinę jogurtu i koperku lub natki pietruszki. Podajemy z groszkiem ptysiowym. 

Zupa krem z groszku dla troszkę starszych dzieci oraz dla dorosłych domowników

Wystarczy, że mamy w kuchni kilka składników i już możemy przygotować zupę z groszku. Potrzebujemy do niej zaledwie:

  • 1 puszki groszku konserwowego 
  • 1/2 małego kubeczka śmietany 18 % 
  • 1 kostka rosołowa drobiowa 
  • 3 szklanki wody 

Groszek wraz z zalewą miksujemy blenderem. W 3 szklankach gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Dodajemy zmiksowany groszek. Odlewamy trochę gorącej zupy do kubeczka ze śmietaną, szybko mieszamy, hartujemy – i wlewamy do garnka. Przyprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Zagotowujemy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 

Zupa krem z kalafiora

Kalafior – niekwestionowany król zupy warzywnej. Warzywo, które wyglądem przypomina wielką różę. Warto go wprowadzać do diety dziecka jak najwcześniej, w szóstym lub w siódmym miesiącu życia. Zupa krem z kalafiora nie wymaga zbyt wielu składników. Potrzebujemy jedynie:

  • kalafior,
  • marchewkę,
  • pietruszkę, 
  • bulion drobiowy (ten składnik pomijamy, jeżeli zupka przeznaczona jest dla niemowlęcia), zastępujemy wodą,
  • serek topiony śmietankowy duży (nie dodajemy serka do zupki dla dziecka do 3 roku życia),
  • śmietanka 12-procentowa, 
  • szczypior, 
  • pieprz biały, 
  • ziemniaki.

Gotujemy pokrojone warzywa. Gdy warzywa są miękkie, miksujemy je blenderem, dodajemy pieprz i około 3 łyżki śmietanki do sosów. Posypujemy pokrojonym szczypiorem. 

Zupa krem szpinakowa dla maluszka

Szpinak ma szczególną wartość – zawiera żelazo i to w całkiem sporej ilości. Jedni go uwielbiają, a inni unikają jak ognia. Maluszkowi warto podać szpinak. Dobrze zrobiona zupa krem ze szpinaku zazwyczaj smakuje maluszkowi. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • 1/3 opakowania mrożonego szpinaku,
  • 1 średnie jabłko,
  • 1 duży ziemniak,
  • szklanka wody, 
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Odłamujemy 1/3 części zamrożonego szpinaku. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dusimy na malutkim ogniu. Ziemniaka myjemy, obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Jabłuszko myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Wrzucamy składniki do szpinaku, przykrywamy i gotujemy około 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinkę soli. Zupę lekko studzimy, dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy blenderem, tak długo, aż stanie się aksamitna i kremowa. 

Zupa z ciecierzycy dla dzieci

Smaczna i rozgrzewająca zupa z ciecierzycy dla dzieci wyglądem przypomina gulasz. Ciecierzyca to znakomite, powszechnie znane źródło białka, węglowodanów, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także niezbędnych w diecie witamin oraz minerałów. Jest polecana jako zamiennik mięsa. Można podawać ją w wieku niemowlęcym, choć lepiej poczekać do 18 miesiąca życia dziecka, ponieważ do tego wieku układ trawienny nie wytwarza enzymów, niezbędnych do prawidłowego trawienia strączków. Do ugotowania zupy potrzebujemy następującej listy składników:

  • 200 g ciecierzycy suszonej (1 szklanka) 
  • 3 szklanki wody (750 ml) na ugotowanie ciecierzycy 
  • 1,5 l bulionu warzywnego (wody z ugotowanych warzyw, a nie sklepowej kostki)
  • 3-4 średnie ziemniaki 
  • 2 średnie marchewki 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 średnie cebule 
  • 2 średnie ząbki czosnku 
  • 1 lekko czubata łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 lekko czubata łyżeczka majeranku 
  • 1/3 płaskiej łyżeczki kurkumy 
  • 1/3 płaskiej łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 
  • 3 lekko czubate łyżki koncentratu pomidorowego 
  • szczypta pieprzu 
  • sól - do smaku (powyżej 1 roku życia) 
  1. Pierwszym etapem przygotowania zupy jest zalanie ciecierzycy zimną wodą i odstawienie jej na 12 godzin do namoczenia. Po tym czasie odlewamy wodę i zalewamy ją 3,5 szklankami świeżej wody. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy drogocenne ziarenka przez 2-2,5 godziny.
  2. W trakcie gotowania nie solimy ciecierzycy – można to zrobić dopiero po ugotowaniu.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno siekamy i szklimy przez kilka minut na oliwie.
  4. Dodajemy wyciśnięty praską czosnek, smażymy jeszcze przez chwilę.
  5. Następnie dodajemy cebulę i czosnek, słodką paprykę, kurkumę, kumin, majeranek, szczyptę pieprzu i dusimy na małym ogniu przez 1-2 minuty pod pokrywką. 
  6. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ugotowaną ciecierzycę oraz ziemniaki z marchewką. Gotujemy przez kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut.

Zupę możemy opcjonalnie zaprawić. Otrzymujemy pełnowartościowe danie, które z powodzeniem może zastąpić obiad mięsny.

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Łączenie ciekawych składników z różnych stron świata to przecież esencja kuchni, czyli to, co w niej najlepsze. Poznawanie nowych smaków jest odkrywaniem zmysłów. Warto uczyć dzieci od najmłodszych lat, że na różnorodnych smakach zbudowany jest świat, a im więcej potraw próbujemy, tym bardziej poznajemy różne kultury, a nawet ludzi. W końcu przy stole najlepiej rozmawia się i zawiera znajomości. Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym dla dzieci to połączenie tradycji z nutką egzotyki. Do jej przygotowania wystarczą następujące składniki:

  • dynia – 100 g
  • ziemniaki – 50 g
  • marchew – 20 g
  • seler – 10 g
  • por – 10 g
  • czosnek – 0,5 g (pół niedużego ząbka)
  • pomidor – 40 g
  • mleko kokosowe – 30 g
  • masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
  • woda źródlana – 3/4 szklanki (ok. 150 ml) 

Proporcje podane w przepisie dotyczą jednej porcji dla małego dziecka. Jeżeli chcemy podaną zupę ugotować dla całej rodziny, to ilość składników należy zwiększyć. 

  1. Przygotowanie posiłku rozpoczynamy od obrania warzyw, umycia dyni i pozbawiania jej gniazd nasiennych. Następnie kroimy warzywa w słupki, talarki lub kostkę. Pora drobno szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Pomidora sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy skórę, a potem także kroimy w kostkę.
  3. W garnku zagotujemy wodę i wrzucamy do niej ziemniaki, marchew, selera, pora i czosnek. Po 10 minutach dodajemy dynię i pomidora. Gotujemy całość jeszcze przez 10 minut.
  4. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodajemy masło i mleko kokosowe.
  5. Sprawdzamy, czy warzywa są miękkie, w razie potrzeby jeszcze chwilę można pogotować. Malutkim dzieciom można zupkę zmiksować.

Zupa z soczewicą zieloną

Zupa z zielonej soczewicy jest aromatyczna i rozgrzewająca. Idealna dla przedszkolaka, który wrócił ze śnieżnego szaleństwa. Bałwanek ulepiony, bitwa na śnieżki wygrana, więc pora na talerz rozgrzewającej zupy z soczewicy. Do jej wykonania potrzebujemy:

  • zielona soczewica 300 gramów 
  • bulion warzywny (oczywiście przygotowany wcześniej w domu) 500 ml
  • ziemniaki 3 sztuki 
  • marchewka 
  • seler naciowy 2 sztuki 
  • cebula 
  • ząbki czosnku 3 sztuki 
  • natka pietruszki 
  • oliwa z oliwek 
  1. Ziemniaki, cebulę, czosnek, marchewkę oraz selera naciowego kroimy w drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę oraz czosnek.
  3. Jak się zrumienią, dodajemy selera i marchew.
  4. Po kilku minutach smażenia wlewamy bulion i całość zagotujemy. Teraz dodajemy soczewicę i ziemniaki.
  5. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Można dolać trochę wody, jeżeli zupa wydaje się nam za gęsta. Podajemy z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki. 

Zupa ze świeżych ogórków dla dziecka

Prawdziwa zupa ogórkowa musi być ze świeżych ogórków. Wtedy ma właściwy smak i aromat. A dzieci wręcz za nią przepadają. Oczywiście, zupa z kiszonych ogórków też jest świetna, ale od czasu do czasu warto wprowadzić jaką innowację i ugotować zupę, której smak zostanie w pamięci na długo. Świeży ogórek to bardzo niskokaloryczne warzywo - w prawie 97% składa się wody. Jest zatem doskonałą przekąską dla osób na diecie lub dbających o linię. Jest niedocenianym warzywem, choć zawiera liczne przeciwutleniacze oraz substancje wspomagające ochronę przez rozwojem nowotworów. Powinny po niego sięgać osoby z problemami z układem moczowym, w tym jego infekcjach czy chorobach nerek, gdyż ze względu na dużą zawartość wody działa moczopędnie. 

Aby przygotować zupę ze świeżych ogórków, potrzebujemy: 

  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 6 ogórków gruntowych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • łyżka masła
  • przyprawy: ząbek czosnku, świeży koper, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz
  • opcjonalnie: 80 ml śmietany do zup
  1. Gotowanie zupy rozpoczynamy od „rozprawienia” się z cebulą – obieramy ją i kroimy w kostkę, a następnie szklimy w garnku na maśle przez około 3 minuty, mieszając, by się nie przypaliła. Na koniec wrzucamy starty lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do garnka. W razie potrzeby dodajemy jeszcze nieco masła, aby warzywa nie przywierały do dna naczynia.
  3. Mieszankę smażymy przez około 2 minuty, a w trakcie przyprawiamy. Kiedy warzywa lekko zmiękną, do garnka wlewamy bulion.
  4. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy po jej zagotowaniu. 
  5. Całość gotujemy jeszcze przez około 15 minut pod przykryciem. Obrane ogórki na zupę ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do zupy.
  6. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, czyli przez około 5-7 minut.
  7. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno koperek. Kiedy garnek zdejmiemy już z gazu, zupę ze świeżych ogórków możemy zabielić, dodając do niej śmietanę. 
  8. Podczas zabielania zupy, śmietanę należy wlewać stopniowo. Do śmietany wlewamy nieco wywaru z zupy, dokładnie mieszamy i dopiero dodać do garnka. Warto, by śmietana nie była prosto z lodówki, a trochę postała i nabrała temperatury pokojowej. 

Ogórkowa z ryżem

Ogórkowa z ryżem to kulinarna wariacja, przeznaczona dla osób, które lubią próbować nowych smaków. Rodzic niejadka często musi zdać sobie pytanie – co ugotować, aby moje dziecko zjadło ciepły posiłek. Element zaskoczenia jest świetną strategią, aby zachęcić grymaszącą pociechę do zjedzenia zupy. Dzieciom zazwyczaj smakuje taka zupka, a rodzic już wie, co wpisać na listę ulubionych dań swojej pociechy. W razie potrzeby ilość składników można przecież zwiększyć i ugotować więcej porcji. Do przygotowania zupy ogórkowej z ryżem potrzebujemy:

  • 3 ogórki kiszone
  • 1 marchewka
  • pół pietruszki korzenia
  • nać pietruszki
  • koperek
  • 4 łyżki ryżu
  • 3 łyżeczki śmietany
  • sól i pieprz 

Przygotowanie zupy rozpoczynamy do obrania marchewki i pietruszki. Marchewkę, pietruszkę oraz ogórki ścieramy na tarce do dużych oczkach, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez 20 minut, po czym dodajemy ryż, nać pietruszki i koperek. Nie przerywamy gotowania aż warzywa i ryż będą miękkie, czyli trzymamy zupę na ogniu jeszcze przez 20 minut. Przyprawić i dodać śmietanę. Zupę można przygotować także na wywarze mięsnym, np.: kurczaku lub żeberkach. 

Zupa szpinakowa

Szpinak to bardzo zdrowe warzywo, choć wiele osób nie daje się przekonać. Przez cały rok jest dostępny w formie mrożonej. Latem warto wykorzystać sezon i przygotować kilka dań ze świeżym. Zupa szpinakową można podać z jajkiem. W chłodne dni wspaniale rozgrzewa. Dzieci, które zmarzły podczas zabaw na śniegu, powinny zjeść talerz ciepłej zupy. Gałka muszkatołowa to podstawowa przyprawa do szpinaku, która nadaje zupie fantastyczny smak. Zupę szpinakową można równie dobrze podać z makaronem zamiast ziemniaków. Przepis na zupę szpinakową wymaga użycia następujących produktów:

  • szpinak mrożony około 250 g
  • marchewka 2 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • seler nie za duży kawałek
  • ziemniaki 2 średnie
  • czosnek 2 ząbki
  • bulion warzywny około 1,5 l (najlepiej przygotowany w domu)
  • masło 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietanka 30% 1/4 szklanki
  • śmietankowy serek topiony (opcjonalnie) około 50 g
  • odrobina soku z cytryny lub octu (opcjonalnie) do smaku
  • jajka na twardo 
  1. Przygotowanie zupy szpinakowej rozpoczynamy do rozgrzania w garnku masła i przysmażenia na nim przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodajemy zamrożony szpinak.
  2. Często mieszamy, aż szpinak się rozmrozi. Odparujemy go chwilę. 
  3. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
  4. Dodajemy do garnka ze szpinakiem i zalewamy bulionem.
  5. Gotujemy do miękkości warzyw.
  6. Dodajemy śmietankę i serek topiony, jeśli ktoś zdecydował na dodanie serka. Nie jest on wskazany, jeżeli zupę ma jeść małe dziecko. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i jeśli jest taka potrzeba – odrobiną cytryny. Podajemy z jajkiem na twardo. 

Zupa z ryżem – marchewkowa

Przepisów na zupę z ryżem jest setki. Mógłby z tego postać osobny artykuł. Ryż zawiera mnóstwo białka i przeciwutleniaczy, długo syci i znakomicie sprawdza się jako dodatek do zup. W Polsce najczęściej podaje się go w zupach mlecznych i oczywiście w tradycyjnej już pomidorówce. Pora więc odkryć nowe smaki, ponieważ doskonale komponuje się z innymi warzywami. Bardzo ciekawa w smaku jest zupa z marchewki. Do jej wykonania potrzebujemy zaledwie kilku produktów, które są bardzo tanie:

  • marchewki
  • pietruszkę (korzeń, natka może być dodatkiem do posypania zupy, jeżeli ktoś lubi)
  • por
  • nasiona słonecznika
  • ryż (dowolny, ulubiony – trzeba przestrzegać czasu gotowania podanego przez producenta)
  • przyprawy: sól, kurkuma

Marchew i pietruszkę myjemy i obieramy. Liście pora i natkę pietruszki również myjemy. Lekko prażymy nasiona słonecznika na suchej patelni. Marchew kroimy w kostkę i gotujemy 15 minut w 400 ml wody z cukrem. Miksujemy wraz z wodą, w której się gotowała. Pietruszkę i liście pora gotować 15 minut w 600 ml wody z ryżem, solą i kurkumą. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy. Zmiksowaną marchew przekładamy do garnka z ryżem, przyprawiamy i mieszamy. Siekamy natkę pietruszki, dodajemy do zupy, wlewamy na talerze i posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika. 

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa z ryżem to świetny pomysł na obiad dla osób zabieganych, które oczekują dań pożywnych, a jednocześnie szybkich w przygotowaniu. Można użyć brokuła świeżego lub mrożonego. Do przygotowania potrzebujemy:

  • 1 brokuł 
  • 1 żółta papryka 
  • 1 jasna część pora 
  • 10 dag ryżu trójkolorowego 
  • 1 litr wody 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, curry 

Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, łodygę pokroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, myjemy i pokroimy w kostkę. Pora oczyszczamy i nadajemy mu formę krążków. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pora, łodygę brokułu i paprykę, delikatnie podsmażamy. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze kilka minut. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy 10 minut. Po tym czasie zupę przyprawiamy, dodajemy różyczki brokułu i gotujemy kolejne 10 minut.

Zupa bez mięsa

Smakosze zup doskonale wiedzą, że nie potrzeba tłustych składników, aby je przyrządzić. Wystarczą same warzywa i przyprawy, aby danie nabrało odpowiedniej konsystencji i aromatu. Włoszczyzna i pozostałe warzywa, skutecznie zrekompensują brak mięsa w zupie. Tak właśnie przyrządza się zupy wegetariańskie, które bazują wyłącznie na bulionie warzywnym. Mogą je jeść dzieci i czerpać z nich wiele korzyści zdrowotnych.

Żółta zupa z fasolki szparagowej i kukurydzy

Zupa z fasolki szparagowej i kukurydzy zachwyca swoim kolorem - jest mocno żółta, niczym słoneczko, więc dziecko nie odmawia jedzenia! Kolor ten zawdzięcza obecności fasolki szparagowej i kukurydzy oraz szafranowi (można go zastąpić krokoszem lub kurkumą, smak będzie nieco inny, ale też wspaniały). Ma także wyjątkową fakturę: kukurydza i fasolka przyjemnie chrupią, podczas gdy ziemniaki są miękkie. Wymaga wielu składników, ale jest prosta w przygotowaniu. Aby ją ugotować, potrzebujemy:

  • 2 kolby świeżej kukurydzy (można zastąpić szklanką kukurydzy z puszki)
  • 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej (można użyć mrożonej)
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 6 szklanek bulionu warzywnego (ostatecznie można użyć bulionu z kostki)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (co najmniej 18%)
  • 1 spora cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła ghee (można zastąpić zwykłym masłem)
  • szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
  • szczypta szafranu (można zastąpić krokoszem lub kurkumą)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

do podania:

  • natka pietruszki 
  1. Z obranych kolb kukurydzy ścinamy ostrym nożem ziarna.
  2. Fasolkę myjemy, ucinamy końcówki, następnie kroimy na kawałki o długości około 2 cm.
  3. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na kostkę o boku około 1 cm.
  4. W dużym rondlu rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy cebulę, solimy do smaku i smażymy na średnim ogniu, często mieszając, aż się zeszkli (trwa to od 3 do 5 minut).
  5. Wlewamy bulion, dodajemy kukurydzę oraz szafran i kumin (tych przypraw nie można dodawać za dużo, bo mają bardzo intensywny smak i aromat).
  6. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut.
  7. Do zupy dodajemy fasolkę i trzymamy na ogniu jeszcze przez kolejne przez 3 minuty, wrzucamy ziemniaki.
  8. Gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Śmietanę lekko solimy, wlewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy j wlewamy do zupy. Całość ponownie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zupę podajemy udekorowaną natką pietruszki. 

Jeśli, zupę przyrządzamy z kukurydzy z puszki, dodajemy ją na sam koniec gotowania, kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie. 

Zupa pomidorowa z pomidorów

Najzdrowsza jest zupa pomidorowa ugotowana ze świeżych pomidorów i taki obiadek można podać nawet niemowlęciu. Pomidory powinny być soczyste, dojrzałe – szczególnie polecane są pomidory malinowe lub bawole serce. Potrzebujemy: 

  • 1,5 kg pomidorów
  • 250 do 300 ml bulionu warzywno-drobiowego lub warzywnego, najlepiej domowego rosołu
  • 1 niewielka cebula 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 1 płaska łyżka masła 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki bazylii 
  • 1/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej 
  • do podania
  • starty parmezan (nie jest obowiązkowy)
  • grzanki 

Przygotowanie zupy rozpoczynamy od sparzenia wrzątkiem pomidorów, obrania ich ze skórki i pokrojenia w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, a po chwili czosnek i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz papryką i podsmażamy je na średnim ogniu do ok. 15 minut maksymalnie. Dolewamy gorący bulion i miksujemy składniki na krem. Podgrzewamy jeszcze przez dwie minuty. Podajemy z grzankami, ewentualnie z parmezanem. 

Zupa jarzynowa z makaronem

Pyszna zupa warzywna z makaronem to idealna propozycja dla najmłodszych smakoszy. Dzięki makaronowi syci, za sprawą dużej ilości warzyw dostarcza mnóstwo witamin. Dzięki niej dziecko odkryje smaki warzyw bez marudzenia. Do przygotowania zupy potrzebujemy następujących składników:

  • 1 opakowanie mrożonej mieszkanki warzyw na zupę 
  • 0,5 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem 
  • około 2 szklanki makaronu typu kolanka 
  • 2 litry bulionu 
  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • świeży lub suszony lubczyk 
  • świeży koperek 
  • sól 
  • pieprz 

Wiosną, latem i jesienią powinno się używać świeżych warzyw. Zupa sporządzona mrożonek to zimowy ratunek. Możemy używać dowolnych warzyw, dzięki temu za każdym razem może mieć inny smak. W garnku podgrzewamy bulion. Gdy się zagotuje, dodajemy makron oraz mrożone warzywa i gotujemy do momentu, aż makaron będzie al dente. Następnie dodajemy lubczyk i koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do kubka odlewamy odrobinę zupy i hartujemy śmietanę. Następnie dodajemy ją do gotującej się zupy. Mieszamy i ściągamy z ognia i już możemy częstować domowników lub gości.

Zupa fasolowa tradycyjna

Dzieciom, które ukończyły dwa latka, można już podać tradycyjną zupę fasolową. Rośliny strączkowe są bardzo cenne dla organizmu, choć nie wolno jest zbyt dużej ilości jednorazowo. Do ugotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 kg świeżej białej fasoli lub 500 g fasoli z puszki,
  • 250 gramów niezbyt tłustego boczku wędzonego,
  • 300 gramów kiełbasy śląskiej lub podobnej,
  • 2-3 cebule, 3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka, 
  • 4-5 ziemniaków, 
  • majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, do podania natka pietruszki. 
  1. Fasolę moczymy przez noc w świeżej wodzie. Fasola z puszki nie wymaga tej czynności – ją wystarczy odsączyć. Namoczoną fasolę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Puszkowa fasoli nie trzeba gotować aż tak długo. 
  2. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka i smażymy, aż się trochę wytopi – jeśli jest bardzo chudy, można wlać odrobinę oleju.
  3. Teraz do garnka wrzucamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki, smażymy wszystko do lekkiego zrumienienia, dorzucamy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. 
  4. Marchewkę, pietruszkę kroimy w kostkę, wrzuć do garnka, zalej wodą do wysokości 3/4, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około 10 minut. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut. 

Zupy owocowe

Zupa owocowa to pyszna i bardzo prosta propozycja na szybki posiłek. Z kilku składników można wyczarować niezwykle pyszną i lekką zupkę. To świetny pomysł na letni obiad. Nawet niejadek nie oprze się zupie owocowej. Rodzice nie muszą martwić się o obiad. Są słodkie, za co dzieci je uwielbiają. Przepisów na zupy z owoców jest tysiące – w zasadzie każda gotująca osoba ma swoją sprawdzoną recepturę.

Zupa jagodowa

Słodka zupa jagodowa z dodatkiem białkowej piany gotowanej we wrzątku to wręcz danie wykwintne. Któż nie lubi jagód? Ich zbieranie to fantastyczny spacer po lesie – okazja do wyciszenia się i obserwacji przyrody. Skórka z limonki dodaje całości świeżego aromatu. Do wykonania potrzebujemy następujących składników:

  • limonka – 1 szt. 
  • jagody – 1 kg 
  • sok jabłkowy – 400 ml 
  • cukier – 75-100 g 
  • cukier puder – 40 g 
  • sól 
  • białka – 2 szt. 
  1. Limonkę sparzamy i ścieramy większą część skórki. Paski skórki odstawiamy do lodówki, przykryte wilgotnym papierem kuchennym.
  2. Sok wyciskamy.
  3. Jagody myjemy i przebieramy.
  4. Sok jabłkowy wraz z sokiem z limonki zagotowujemy z 75 g cukru.
  5. Dodajemy jagody i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut.
  6. Zupę miksujemy, przecieramy przez gęste sito. Studzimy, a następnie dobrze schładzamy w lodówce.
  7. Przed podaniem zagotowujemy w garnku dużą ilość osolonej wody. Przesiewamy cukier puder. Białko ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder.
  8. Pianę z białek odrywamy po kawałku za pomocą dwóch łyżek i wkładamy do wrzącej wody, a następnie gotujemy przez 1-2 minuty, obracając przy tym jeden raz. Osączamy i podajemy natychmiast na zupie jagodowej, 

Zupa owocowa z makaronem

Zupa owocowa to doskonały pomysł na letni lunch! Podana z makaronem i jogurtem naturalnym stanowi sycący posiłek przed letnimi przygodami. Do jej wykonania potrzebujemy:

  • jagody, borówki, maliny – 500 g 
  • jogurt grecki – 250 g 
  • sok jabłkowy – 250 ml 
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki 
  • woda – 2 l 
  • ksylitol – 3 łyżki 
  • makaron kokardki – 150 g 
  • Dekoracja
  • borówki 
  • maliny 
  • mięta 

Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy owoce, ksylitol i sok. Zagotowujemy. Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z 2-3 łyżkami wody, następnie dodajemy do gotujących się owoców. Mieszamy, aż zupa zgęstnieje. Odstawiamy i studzimy. Do chłodniejszej zupy wlewamy jogurt naturalny. Podajemy z ugotowanym makaronem, świeżymi owocami i odrobiną mięty i patrzymy na uśmiechnięte buzie dzieci.

Jeśli takie smaki przypadną do gustu najmłodszym, możemy pokusić się o zrobienie chłodnika. Dla starszaków pyszną odmianą będzie słodki barszcz z uszkami czy cebulowa.

Zupy są doskonałym daniem obiadowym. Powinny znaleźć się w jadłospisie dziecka ze względu na bogactwo smaków i cenne składniki odżywcze. Zupy ułatwiają wychowanie prawdziwego smakosza i kulinarnego odkrywcy. Już przedszkolak może pomagać rodzicom w przygotowaniu. A przecież nic tak nie łączy rodziny, jak wspólne gotowanie rodziców i dzieci.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2023

Polecane

Gazpacho (hiszpańska zupa warzywna) bio 1 l

Gazpacho (hiszpańska zupa warzywna) bio 1 l

18,20 zł brutto/1szt.(0,02 zł / ml brutto)
Zupa barszcz czerwony bio 400 g

Zupa barszcz czerwony bio 400 g

11,90 zł brutto/1szt.
pixel