Top 10 najzdrowszych owoców zimą. Świeże, mrożone, a może w konfiturach?
Nasza dieta zmienia się wraz z porami roku. Jak wybrać najzdrowsze owoce dostępne zimą? Pomimo tego, że wiele artykułów spożywczych dostępnych jest w sklepach przez cały rok, zimą nie smakują one tak samo dobrze jak w sezonie. Co zatem możemy zrobić, aby także zimą dieta była bogata w owoce? Oto 10 najzdrowszych owoców, które warto włączyć do zimowych jadłospisów.
Dlaczego warto jeść owoce
Każdy, kto dba o zdrowie, wie, że owoce i warzywa są podstawą naszej diety. Nie powinny być dodatkiem do posiłku, ale stanowić znaczną jego część. Łatwo o świeże warzywa i owoce w sezonie – od początku lata do jesieni. Co jednak zrobić zimą, kiedy trudniej o świeże krajowe owoce? Czy decydować się na owoce pochodzące z importu, czy może owoce mrożone albo suszone, może rozwiązaniem są owocowe przetwory? Aby móc podjąć decyzję, jakie owoce jeść zimą należy zrozumieć, jaką rolę pełnią w diecie człowieka.
Ranking najzdrowszych owoców świata jest niepotrzebny. Niemal wszystkie owoce, jakie możemy kupić, są bogatym źródłem witamin. Aby nie dopuścić do powstania niedoborów, ważna jest różnorodność w diecie. Z tego powodu tak cudowna jest sezonowość. Warto sięgać po te owoce, na które akurat mamy sezon. To właśnie w tym czasie są najsmaczniejsze. Warto też wiedzieć, jak sobie radzić poza sezonem.
Witaminki, witaminki – czyli rola owoców w diecie
Bez wątpienia najzdrowsze owoce to te, które są poddane jak najmniejszej ilości procesów obróbki i posiadają najmniej konserwantów czy innych substancji pozwalających na ich transport z odległych zakątków świata. Owoce są naturalnym bogactwem witamin – pomagają w zachowaniu dobrej kondycji i odporności. Jakie witaminy najczęściej znajdziemy w owocach?
Witamina C to chyba pierwsza z witamin, jaka nasuwa się nam na myśl o owocach. Wbrew pozorom cytrusy nie są jej najbogatszym źródłem, niemniej zimą to właśnie po nie sięgamy najczęściej. Najwięcej witaminy C posiadają rokitnik, owoc dzikiej róży, czarna porzeczka i kiwi. Witamina C jest cennym przeciwutleniaczem, ma udowodnione działanie regenerujące, a przede wszystkim wpływa pozytywnie na odporność organizmu. Odporność to to, o co zimą powinniśmy dbać w szczególny sposób. Źródeł witaminy C nie może zabraknąć w zimowej diecie.
Wiele owoców dostarcza do organizmu także witaminę E. To silny antyoksydant, który spowalnia proces starzenia się komórek. Wpływa na zachowanie sił witalnych i pięknego wyglądu. Najwięcej witaminy E znajduje się w wiśniach, czereśniach, a także w mango czy melonie. Wymienione przykłady to także najzdrowsze owoce na serce. Dzięki zawartości witaminy E wzmacniają naczynia krwionośne.
Witaminy z grupy B pełnią ważną rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie. Przede wszystkim regulują procesy przemiany materii, mają też znaczny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Najlepszymi owocowymi źródłami witaminy B są banany, jagody i jabłka. Nie powinno ich zabraknąć w diecie o żadnej porze roku.
Zdrowe zimowe soki wybrane dla Ciebie:
Czy zimą trzeba jeść owoce?
Dieta bogata w warzywa i owoce to dieta człowieka świadomego, że jedzenie powinno nas nie tylko sycić, ale i odżywiać. Warzywa i owoce są niezbędne w diecie. Ich spożywanie realnie wpływa na poprawę zdrowia. Zmniejsza także ryzyko zachorowania na wiele chorób, w tym schorzeń sercowo-naczyniowych, a nawet nowotworów. Regularne jedzenie odpowiedniej ilości warzyw i owoców zmniejsza także ryzyko otyłości i wpływa na dobre samopoczucie. Powiedzenie: w zdrowym ciele zdrowy duch, nie wzięło się znikąd.
Zwykle mówi się o tym, że to warzyw powinno być w diecie więcej niż owoców. Ze względu na zawartość cukrów w owocach jest to prawda, nie oznacza to jednak, że można z owoców w diecie zrezygnować całkowicie bez negatywnych konsekwencji dla zdrowia.
Najsmaczniejsze i najzdrowsze warzywa i owoce to te sezonowe. Niestety, w Polsce klimat jest taki, że przez część roku brakuje świeżych krajowych produktów. Czym można je zastąpić? Czy lepszym wyborem będą owoce egzotyczne, czy może domowe przetwory? Odpowiedzi na te pytania znajdą się poniżej. Najważniejsze jest jednak to, że nawet zimą nie powinniśmy rezygnować z odpowiednich porcji owoców – niezależnie od tego, na jakie owoce się zdecydujemy – muszą być obecne w diecie przez okrągły rok.
Świeże jabłka wybrane dla Ciebie:
Najzdrowsze owoce dostępne zimą w Polsce – top 10
Najzdrowsze owoce w Polsce możemy spotkać przez całe lato i znaczną część jesieni. Mamy wtedy możliwość kupowania owoców nie tylko sezonowo, ale i lokalnie. Owoce ze sprawdzonych źródeł, które nie musiały przejechać długiej drogi, zanim trafiły na nasz stół, to z pewnością najzdrowszy wybór. Niemniej zimą, kiedy polskie świeże owoce są praktycznie niedostępne, nie należy pozostawać przy ubogiej diecie. To nigdy nie jest dobre rozwiązanie. Jakie zatem są najzdrowsze owoce dostępne zimą w Polsce?
Jabłko
Późno zebrane jabłka to szansa na jedzenie lokalnych owoców późną jesienią, a nawet na początku zimy. Pomimo różnorodności w sklepach warto sięgać po jabłka jak najczęściej. To źródło witaminy C, potasu, błonnika, pektyn oraz antyoksydantów. To dobre owoce odchudzające, jedno jabłko to jedynie 100 kcal.
Cytrusy
Pomarańcze i mandarynki to te owoce, po które zimą sięgamy najczęściej. Najzdrowsze owoce egzotyczne to takie, które docierają do naszych sklepów w swoim sezonie. Bez wątpienia zima to czas, kiedy mandarynki i pomarańcze są najsmaczniejsze. Szczególnie pomarańcze są cennym źródłem witaminy C, a także błonnika, dzięki czemu pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Banany
Banany to owoce egzotyczne, które dostępne są w polskich sklepach przez cały rok. Warto pamiętać, że nie są tylko słodkim dodatkiem do owsianki. To ważne źródło witamin z grupy B, potasu i wielu innych substancji. Nie powinno ich zabraknąć w diecie.
Granaty
Granaty to owoce, które bez wątpienia kojarzą się z okresem zimowym. Ich ciekawy, lekko kwaśny smak ma swoich zwolenników i przeciwników. Czemu warto sięgać po granaty w okresie zimowym? To skarbnica związków fenolowych – dlatego jest doskonałym przeciwutleniaczem. Jest także bogatym źródłem witaminy C oraz potasu.
Gruszki
Gruszki to owoce wyjątkowe, polecane szczególnie osobom mającym problemy z tarczycą. Są źródłem jodu i boru. Mają także dobroczynny wpływ na układ nerwowy i pracę mózgu. To także doskonałe źródło błonnika. Dodając do tego fakt, że gruszki z polskich zbiorów są długo dostępne otrzymamy zimowy owoc idealny.
Śliwki
Choć zima nie jest najlepszym momentem na znalezienie w sklepach świeżych śliwek, to bez wątpienia czas kiedy dobrze włączyć do diety śliwki suszone. Regularnie spożywane zapewniają dostawy takich składników jak potas czy miedź. Dodatkowo są źródłem tak ważnych witamin jak: A, B2 i B6.
Kiwi
Kiwi to jedno z najmniej docenianych owoców. Miejmy nadzieję, że ten trend się odwróci, bo to prawdziwa skarbnica zdrowia. Poprawia odporność, opóźnia starzenie się skóry, chroni przed skokami ciśnienia i wysokim poziomem cholesterolu. Jest źródłem kwasu foliowego, w związku z czym są to najzdrowsze owoce jakie poleca się jeść w ciąży.
Mango
Włączenie do diety mango wpływa na wzrost odporności. Ten przepyszny owoc ma także wiele innych właściwości prozdrowotnych, z tego względu zasługuje na swoje miejsce wśród 10 najzdrowszych owoców. Pozytywnie wpływa na oczy, skórę, włosy. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów.
Dzika róża
Dzika róża to owoc często wykorzystywany w polskiej kuchni. Częściej jednak sięgamy po niego w formie naparów, soków i innych przetworów. Spożywajmy dziką różę jak najczęściej w każdej postaci. To źródło witaminy C, która pozwala wzmocnić odporność i utrzymać zdrowie przez całą zimę.
Borówki, jagody i truskawki
Mianem jagód określa się bardzo szeroką grupę owoców. Co ciekawe należą do nich także owoce, których byśmy o to nie podejrzewali. Jakie to owoce jagodowe? Warto sięgać po wszelkie możliwe jagody: czarne jagody, borówki, truskawki, porzeczki, żurawinę i inne. Wszystkie one są niezwykle cennym źródłem witamin i wspierają prawidłową pracę całego organizmu, a w szczególności układu pokarmowego oraz układu krwionośnego.
Zdrowe owoce – więcej egzotyki
Co dodać do zimowego jadłospisu? Grejpfrut zawiera kwasy fenolowe, flawonoidy i polifenole, które działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Jest wskazany dla osób z cukrzycą i na diecie odchudzającej. Podobnie awokado znane najbardziej z zawartości dobrych kwasów tłuszczowych. Dzięki całemu wachlarzowi witamin i minerałów kanapka z pastą awokado pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na wiele z nich, szczególnie na fosfor. Natomiast ananas wykazuje działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne. Warto postawić na świeży owoc lub soki, które opóźniają procesy starzenia, poprawiają nasz nastrój i kondycję.
Cytrusy wybrane dla Ciebie w naszym sklepie:
Mrożone owoce – najzdrowsze owoce świata w zamrażarce
Najzdrowsze są świeże owoce – to nie ulega wątpliwości. Bez wątpienia jednak to właśnie mrożenie jest tym sposobem ich przechowywania, które pozwala zachować największą ilość prozdrowotnych właściwości. Warto wiedzieć, że mrozić można niemal wszystkie. Warto przestrzegać jednak zasad ich mrożenia i koniecznie należy wiedzieć jak długo mrożone owoce można bezpiecznie spożywać.
Najzdrowsze owoce poza sezonem to bez wątpienia te zamrożone. Mrożenie jest doskonałym sposobem na przechowywanie sezonowych owoców. W temperaturze poniżej 18 stopni Celsjusza można je przechowywać nawet 6 miesięcy. W tym czasie nie tracą prawie wcale swoich właściwości. Koniecznie przed zamrożeniem należy odpowiednio przygotować – umyć je i dokładnie osuszyć. Od tej reguły są jednak wyjątki – maliny i jeżyny nie powinny być myte przed mrożeniem. W zależności od tego, do czego owoce będą później wykorzystane można je odpowiednio przygotować – pozbawić pestek, pokroić, a nawet zmiksować.
Czy owoce suszone i przetwory są zdrowe?
Suszone owoce są cenionym dodatkiem w wielu kuchniach świata. Jeśli przygotujemy je samodzielnie – mamy pewność, że nie zawierają nadmiaru cukru i niepożądanych substancji konserwujących. Kupując suszone owoce, warto zwrócić uwagę na ich skład. Są źródłem przeciwutleniaczy, witamin (A, C, K), minerałów (magnez, potas i żelazo) oraz błonnika. Co ciekawe – suszone owoce mają więcej błonnika niż świeże.
Warto jeść suszone owoce przez cały rok. Zimą, kiedy świeżych owoców jest mniej, są szczególnie potrzebne. Mogą stanowić samodzielną przekąskę, albo być dodatkiem do wielu dań – zarówno wytrawnych, jak i słodkich.
W przypadku soków, powideł i dżemów najzdrowsze są te, które wykonamy w domu. Powidła wymagają długiego smażenia, tracą w tym procesie znaczną część witaminy C. Zachowują jednak wiele cennych substancji: przede wszystkim sole mineralne i błonnik. Pamiętajmy jednak, że ze względu na konieczność dodania do nich cukru, są bardzo kaloryczne.
Zatem, który owoc jest najzdrowszy zimą? Nie ma na to pytanie jednej dobrej odpowiedzi. Ważne jest to, aby owoców nie wykluczać z diety w tym czasie. Korzystać z możliwości wykorzystania przetworów, mrożonych owoców i owoców suszonych. W diecie ważna jest różnorodność, korzystajmy więc z darów naszej przyrody i sięgajmy jak najczęściej po jabłka i gruszki. Warto też wprowadzić do domu zimą nieco egzotyki – w tym charakterze najlepiej sprawdzą się cytrusy. Dobrze zbilansowana dieta to nie tylko zdrowie, ale i dobre samopoczucie – zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób. Pamiętajmy o tym o każdej porze roku.