Jak zrobić owoce kandyzowane w domu?

Jak samodzielnie kandyzować owoce? To prostsze niż myślisz! Zobacz łatwy przepis i spróbuj jeszcze dziś.
Przetwory robione w domu mają kilka zalet: nie zawierają żadnych konserwantów i barwników, są przygotowane pod preferencje smakowe domowników i z naturalnych składników. Owoce w takiej formie nadal są bogate w witaminy i mikroelementy. Mogą być alternatywą dla owoców suszonych, gdyż są od nich słodsze i bardziej lubiane przez dzieci.
Ulubione kandyzowane przysmaki
Najchętniej kupowane owoce kandyzowane to:
- skórka pomarańczowa,
- ananas,
- imbir,
- mango.
Znajdziesz w naszym sklepie
Przeczytaj także: Skórka pomarańczowa kandyzowana — jak zrobić i do czego użyć?
Są one najczęściej wykorzystywane jako przekąski (zdrowsze od cukierków, chipsów i galaretek), dodatki do herbaty, musli, przetworów i ciast lub dekoracja słodkości. Kolorowe kandyzowane owoce zawinięte w papierki i umieszczone metalowym pudełku przypominają ręcznie zrobioną bombonierkę i są doskonałym i jakże wyjątkowym upominkiem dla łasucha. Imbir, mango i ananas mają zastosowanie jako przyprawy w kuchni azjatyckiej i egzotycznej.
U nas również można zamówić gotowy produkt wyprodukowany z certyfikowanych składników ekologicznych. Bardzo ważną informacją jest to, że są one również bezglutenowe, co oznacza, że są bezpieczne dla osób mających alergię na ten składnik.
Owoce kandyzowane w syropie
Owoce kandyzowane to zakonserwowana postać owoców, która powstaje poprzez wielokrotne smażenie owoców w coraz bardziej słodkim syropie. Procesowi kandyzacji owoców można poddać zarówno pokrojone cząstki owoców, jak i całe postacie, skórki, części łodyg lub kwiaty. Inaczej mówiąc, są to owoce w cukrze. Wyróżnia się kilka ich rodzajów. Pierwszy to produkt cechujący się matową powłoką z drobnych kryształków cukru. Drugi rodzaj to owoce o glazurowej powłoce z karmelu. Trzeci typ to obsypane cukrem owoce karmelizowane, często określane jako „suche konfitury”.
Jak kandyzować owoce?
Przygotowanie kandyzowanych owoców jest proste, ale czasochłonne. Potrzebujemy jedynie ulubionych owoców:
- śliwek,
- wiśni,
- ananasa,
- cytryny,
- pomarańczy,
- moreli,
- brzoskwiń,
- gruszek.
Owoce muszą być pozbawione pestek. Powstają z proporcji 1/3 wody, 1/3 cukru i 1/3 owoców.
Jak je zrobić - przepis na idealne kandyzowane owoce:
- Zagotuj razem wodę z cukrem.
- Dodaj owoce i pozostaw je w zalewie na 24 godziny.
- W kolejnym dniu powtórz procedurę - do świeżo przygotowanego syropu dodaj odcedzone owoce oraz pozostały po nich syrop.
- Zalane cukrowym syropem owoce znów odstawi na dobę.
- Kandyzowanie owoców kończy się trzeciego dnia – kolejnym dodaniem wody i cukru.
- Następnym etapem jest odsączenie owoców z syropu cukrowego, wyłożenie ich na blaszce i wysuszenie w piekarniku.
- Proces suszenia trwa 10 minut w temperaturze 140 stopni.
Jak przechowywać gotową przekąskę?
Gotowe smakołyki muszą być przechowywane w suchym miejscu i szczelnie zamkniętym pojemniku. Wtedy zachowują świeżość i aromat. Owoce kandyzowane w syropie nadają się do spożycia jedynie przez kilka dniu po przygotowaniu. Po tym czasie może pojawić się pleśń i produktu nie można jeść.