Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Suszone owoce na odchudzanie - które wybrać i jak jeść dla najlepszych efektów

2022-01-09
Suszone owoce na odchudzanie - które wybrać i jak jeść dla najlepszych efektów

Wiele osób chce zrzucić zbędne kilogramy, ale okazuje się, że nie jest to takie proste. Często nie pomagają różne diety. Wymaga to samokontroli, zdrowej diety (a nie popularnej na portalach społecznościowych, czy polecanej przez celebrytki), regularnych ćwiczeń. Zwiększenie przemiany materii w organizmie może pomóc w zmniejszeniu masy ciała. Przemianę materii skutecznie wspomaga dodatkowo spożywanie pokarmów, które utrzymują pełny żołądek przez dłuższy czas, takich jak suszone owoce

Jakie suszone owoce na odchudzanie?

Szczupła sylwetka niesie wiele korzyści dla zdrowia. Trudno jest ją utrzymać, a jeszcze trudniej do niej powrócić. Problemem jest sięganie po produkty, z których większość nie jest korzystna dla figury. Czekolada, batoniki, chipsy i inne słodycze mogą skutecznie pogrzebać każdą dietę odchudzającą. Na szczęście są zdrowe przekąski, które polecane są dla osób odchudzających się ze względu na zawartość błonnika.

W pierwszym momencie dziwi informacja, że suszone owoce warto jeść na diecie redukcyjnej, ponieważ są dość kaloryczne. Z drugiej strony stanowią bardziej skoncentrowane źródło składników odżywczych niż surowe. Większość tych owoców ma jednak niski indeks glikemiczny. Są bardziej sycące, na dłużej zapewniają uczucie pełnego żołądka, co zapobiega podjadaniu. Mogą być spożywane jako dodatek do sałatek, musli, koktajli lub po prostu przegryzane między większymi posiłkami. Najlepsze owoce na redukcji to: suszone śliwki, jabłka, morele, jagody goi, suszone daktyle, figi.

Właściwości suszonych owoców

Suszenie owoców towarzyszy ludzkości od czasów starożytnych. Dowody na takie działanie jako środek do przechowywania żywności i różnych zastosowań kulinarnych sięgają już 12 000 lat p.n.e. Początkowo zostawiano owoce do wyschnięcia na słońcu. Rozwój technologiczny doprowadził do powstania kolejnych metod.

Najważniejsze, że suszone owoce na odchudzanie mają mnóstwo właściwości zdrowotnych, mimo większej kaloryczności w porównaniu do świeżych. Na diecie są cennym źródłem witamin, minerałów i związków fitochemicznych. Ceni się je za skoncentrowaną formę. Należy zjeść znacznie mniejszą porcję niż świeżych owoców. Standardowa dzienna porcja dla większości suszonych owoców to jedna czwarta szklanki lub około 40 g dziennie

Zapewniają znaczną ilość błonnika pokarmowego i potasu. Wiele z nich zawiera także magnez, żelazo, wapń i fosfor. Jednymi z najcenniejszych substancji są: kwasy fenolowe, awonoidy, fitoestrogeny i karotenoidy o działaniu przeciwutleniającym oraz minerały. Owoce po ususzeniu mają właściwości przeczyszczające (dzięki zawartości śluzu roślinnego, błonnika i innych substancji stymulujących wypróżnienia). Ułatwiają pracę układu pokarmowego. Nie bez znaczenia jest fakt, że zawierają m.in. witaminę B1. 

Cukier w suszonych owocach

Suszone owoce zawierają naturalnie występujące cukry, takie jak fruktozę i glukozę. Niektóre z nich zawierają także sorbitol, który ogólnie sprzyja stabilnej reakcji na insulinę. Niektórzy producenci dodają dodatkowy cukier, co obniża zdrowotną wartość produktu. Przed zakupem zaleca się czytanie etykiet. Zdecydowanie zdrowsze jest wybieranie produktów bio lub samodzielne suszenie owoców na słońcu, w piekarniku lub w suszarce. Ze sklepowych produktów najlepiej wybierać produkty niesłodzone. Nie należy się bać naturalnie występującego w nich cukru. Jest go zdecydowanie mniej niż w batonikach i ciasteczkach! Dlatego to bez wątpienia zdrowa zakąska, która warto spożywać regularnie.

Suszone śliwki na odchudzanie

Badania naukowe wykazały, że suszone śliwki mogą sprzyjać utracie wagi, więc są sprzymierzeńcem osób na diecie odchudzającej. Zapewniają poczucie sytości, a zawartość pektyn sprawia, że tempo przyswajania cukru jest wolniejsze i organizm spala więcej tłuszczu. Już po 12 tygodniach można odczuć spadek wagi o 2 kilogramy i 2,5 cm w talii. Suszone śliwki pomagają stracić na wadze, ponieważ zawierają błonnik pokarmowy, który pomaga organizmowi pozbyć się toksyn, znacząco wypełnia żołądek, dając na dłużej poczucie sytości i chroniąc przed podjadaniem słodyczy.

Po suszeniu następuje zmiana w ich wyglądzie - stają się ciemnofioletowe i mają charakterystyczny, słodki zapach. Wraz z tym procesem zyskują wiele zdrowotnych właściwości. Stają się produktem, który warto włączyć do swojej diety. Usprawniają one pracę układu pokarmowego, chronią przed chorobami, obniżają poziom cholesterolu. Są źródłem polifenoli, które chronią komórki przed zniszczeniem, co daje ochronę przed chorobami układu krążenia i nowotworach. Regularne ich jedzenie jest więc zalecane w profilaktyce cukrzycy - błonnik w nich zwarty pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

Kilka suszonych śliwek do posiłku zapewnia sytość. Są nie tylko dobre na utratę wagi. Mają jeszcze jedną cenną właściwość - skutecznie hamują proces utraty kośćca i dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Umożliwiają to polifenole chroniące przed łamliwością kości. I właśnie dlatego panie po menopauzie, powinny włączyć suszone śliwki do swoich ulubionych smakołyków.

Czy suszone śliwki tuczą?

Mają naturalny cukier. Niektórzy producenci mogą je dosładzać, dlatego należy uważanie czytać etykiety przed włożeniem produktu do koszyka zakupowego. To, czy suszone owoce tuczą, zależy od tego, jaki produkt kupimy i ile ich zjemy. Suszone owoce na diecie to bardzo dobry pomysł na wartościową, odżywczą słodkość, która na długo zapewni uczucie sytości. Z całą pewnością zastąpią batoniki, chipsy, czy drożdżówki. 

Czym są jagody goi?

Jeżeli ktoś zastanawia się, jakie jeszcze owoce suszone na odchudzanie sprawią, że dieta nie stanie się koszmarem, powinien spróbować owoców goi, które pięknie wyglądają i pachną. Pochodzą z Azji, gdzie są uznawane za lekarstwo na dolegliwości oczu, wątroby i nerek oraz spadku odporności i reumatyzmu. Nazywa się je „czerwonymi diamentami Wschodu”. Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój pospolity, znanej także jako kolcowój szkarłatny, Kolcowój pospolity należy zaś do rodziny psiankowatych, czyli tej samej co popularne na całym świecie warzywa takie, jak: papryka, pomidory, ziemniaki, bakłażany.

Jagody goji rosnące w dolinach tybetańskich oraz w Himalajach są najzdrowsze, ponieważ uprawia się je na terenach nieskażonych pestycydami. Odmiany uprawiane w krajach ciepłych i subtropikalnych, takich jak: Japonia, Korea i inne kraje południowo-wschodniej Azji i Europy uważane są za mniej wartościowe odżywczo i leczniczo.

Najcenniejsze składniki zdrowotne jagód goi

Warto je dodawać do owsianki i koktajlu. Garść jagód goi to ogromna ilość substancji przeciwutleniających, w tym aż 50 proc. dziennego zapotrzebowania (RDA) na witaminę A i 21 proc. dziennego zapotrzebowania na ryboflawinę (witamina b12) Stosując jagody goi na odchudzanie, dostarczamy organizmowi tak cennych pierwiastków, jak: miedź, selen, żelazo,sód, witamina C. Porcja jagód goi to 23 kcal, zawiera 6 g węglowodanów (4 g cukru), 2 g błonnika i 3 g białka. Najcenniejszym składnikiem, z którego słyną jagody goi, jest bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP , który hamuje wzrost komórek raka żołądka, okrężnicy, płuc, gruczołu krokowego i piersi.

Jagody goi na odchudzanie

Badania naukowe i doświadczenie osób stosujących jagody goi na redukcji nie potwierdziły, aby ten owoc bezpośrednio przyczyniał się do utraty wagi. Może stanowić pomocniczy składnik diety - dzięki błonnikowi zapewnia uczucie sytości na dłużej. Ważną informacją dla diabetyków jest fakt, że po zjedzeniu jagód goi nie wzrasta poziom cukru. Mogą być alternatywą dla innych niekoniecznie zdrowych przekąsek. Warto wspomnieć, że zawarta w nich zeaksantyna, poprzez wpływ na filtrowanie promieni UV, chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Jagody goi są też bogate w witaminę C, która spowalnia starzenie się komórek. Zawierają też spore ilości miedzi i selenu. Suszone owoce goi na odchudzanie z pewnością zapobiegają niedoborom witaminowym i sprzyjają zachowaniu zdrowia.

Jak stosować jagody goi?

Jagody goji mogą być stosowane jako przegryzka między posiłkami lub po treningu. Suszone jagody goji można jadać jak rodzynki. W internecie znajduje się setki przepisów, w których jagody goi dodawane są musli, szejków czy nawet do kaszy lub ryżu. Smakosze chwalą połączenie jagód goji z chrupiącymi orzechami i nasionami. Suszone jagody goi można dodać do mieszanki herbacianej. Osoby, które lubią wytrawne potrawy mięsne, również doceniają dodatek jagód goi, które wyśmienicie łączą się z wieprzowiną i drobiem.

Przeczytaj także: Herbata na odchudzanie - z jaką herbatką stracisz kilogramy?

Przeciwwskazania do stosowania jagód goi

Nie wszyscy mogą włączyć jagody goi do codziennej diety. Muszą z nich zrezygnować pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe, kobiety w ciąży i karmiące piersią. W Polsce nie można kupić świeżych owoców goi, a jedynie suszone. Warto wiedzieć, że nie jest korzystne spożywanie niedojrzałych owoców goi, ponieważ może się to skończyć zatruciem, a nawet zaburzeniami układu nerwowego. 

Właściwości jabłek suszonych

Jabłka, bez względu na to, czy spożywamy je w postaci surowej, czy suszonej to jedne z najzdrowszych owoców. Ich zaletą jest wielość odmian i zastosowania oraz powszechna dostępność. Suszone jabłka z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniaczy zapobiegają nowotworom, chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz starzeniu się organizmu. Związki te neutralizują działanie wolnych rodników będących główną przyczyną wymienionych schorzeń. Ponadto ogromna dawka witaminy C wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Sprawdza się przysłowie: „jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz będzie Ci obcy”.

Jabłka na odchudzanie to znakomity pomysł, ponieważ zawierają mnóstwo błonnika, który wspomaga procesy trawienne. Przekąska w takiej postaci pomoże oczyścić układ trawienny z resztek pokarmowych, co zapobiega zaparciom oraz złagodzi niestrawność. Jabłka w postaci suszonej doskonale łagodzą podrażnienia żołądka i jelit.

Zawierają dużą ilość witaminy B, dzięki której korzystnie wpływają na skórę włosów i paznokci. Mają w swoim składzie kwercetynę – poprawiającą pracę układ krążenia i serca. Kwercetyna wykazuje silne działanie przeciwmiażdżycowe. Produkt ten to bardzo cenne źródło potasu i boru oraz witaminy C. Obniżają też poziom złego cholesterolu i zawierają bioaktywne substancje zapobiegające rozwojowi chorób przewlekłych i nowotworów. 

W szkole i w pracy

Suszone jabłka są świetną przekąską, np.: na przerwie w szkole lub w pracy i fantastycznym dodatkiem do różnorodnych potraw - deserów, ciast, kompotów, herbat, ale także sosów i mięs. Osoby, które zdecydowały się przejść na dietę odchudzającą, powinny włączyć do jadłospisu suszone jabłka, ponieważ pęcznieją w żołądku i na dłużej zapewniają uczucie sytości, co oczywiście zapobiega podjadaniu. Na pytanie: czy jabłka suszone lub świeże tuczą, odpowiedź jest przecząca. Zawierają co prawda odrobinę więcej kalorii niż świeży owoc, ale też mają więcej błonnika, który reguluje pracę jelit. Suszenie jabłek jest proste, a owoce w takiej formie są polecane wszystkim, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i zgrabną sylwetkę.

Czy suszone morele tuczą?

To kolejny bardzo cenny składnik dietetyczny. Owoce te mają dużo błonnika w formie pektyn (więcej niż surowe) i wspomagają przemianę materii. Najlepiej kupić ekologiczne (wyróżniające się ciemniejszym kolorem) zamiast siarkowanych (żółtych). Są niskokaloryczne, a pomimo to trzymają uczucie głodu w ryzach nawet przez 5 godzin, więc bardzo dobrym pomysłem jest zabranie ich na grzyby lub inną daleką wędrówkę.

W swoim składzie zawierają: potas, wapń i magnez. Odpowiedź na pytanie: czy suszone morele tuczą - ucieszy wszystkich, którzy lubią ich smak i nie chcą z nich rezygnować podczas zrzucania zbędnych kilogramów. Morale suszone nie tuczą, bo zawierają bardzo dużo błonnika, a ponadto są niskokaloryczne. Skutecznie pomagają w odchudzaniu. 

Jeść czy nie jeść?

Kaloryczność owoców suszonych bywa kontrowersyjnym tematem. Niektóre z nich rzeczywiście wykazują większą kaloryczność niż świeże owoce. Jednak z drugiej strony suszone owoce zawierają ogromne ilości błonnika, witamin i minerałów, dlatego też warto je jeść w diecie odchudzającej. Pomagają uzupełniać niedobory składników odżywczych, które są powszechnym problemem wśród osób na różnego rodzaju dietach odchudzających. To na pewno dobra alternatywa dla słodyczy - przyzna to każdy dietetyk.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2022

Polecane

pixel