Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Morele suszone

( ilość produktów: 11 )

Morele suszone – słodkie i pyszne! U nas kupisz ekologiczne i niesiarkowane owoce, suszone naturalnie.

Suszone morele to doskonała przekąska – pyszna i zdrowa. Sprawdzają się również jako dodatek do różnego rodzaju potraw, np. wypieków, owsianki, musli czy nawet mięs. Dostarczają mnóstwa witamin i minerałów, choć trzeba pamiętać, że są też kaloryczne. W naszej ofercie znajdziesz niesiarkowane BIO morele suszone pochodzące z certyfikowanych ekologicznych upraw. Oferujemy produkty o różnej gramaturze, także opakowania 1 kg. Wybieraj spośród naturalnych i nieprzetworzonych produktów!

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

Suszone morele w wersji BIO

W tej kategorii znajdziesz organiczne morele suszone, które nie zostały poddane procesowi siarkowania. Ten sposób konserwowania jest bardzo powszechny, ale niestety obniża wartość zdrowotną owoców.

Na szczęście odróżnienie moreli wysuszonych naturalnie od tych traktowanych związkami chemicznymi jest bardzo proste ? dwutlenek siarki nadaje morelom pomarańczowego zabarwienia. Im intensywniejsza barwa, tym mocniej zakonserwowany produkt.

Jeśli zależy Ci na spożywaniu zdrowych i nieprzetworzonych owoców, wybieraj te ciemne, brązowe. Ciemnienie jest naturalnym procesem zachodzącym podczas tradycyjnego suszenia na słońcu.

Suszone morele ? kalorie i zawartość cukrów

100 g moreli suszonych dostarcza ok. 300 kcal, co daje mniej więcej 30 kcal dla jednej sztuki (10 g). Dla porównania taka sama porcja świeżych moreli (100 g) to tylko 50 kcal. Z czego wynika tak znacząca różnica? Ponieważ w wyniku suszenia produkt pozbywa się większości wody, następuje koncentracja pozostałych składników, a przez to również kalorii.

W tej masie, którą w świeżym owocu zajmuje woda, w wersji suszonej znajdować się będą cukry, białko oraz błonnik pokarmowy. Obrazuje to poniższa tabela, w której zestawiono wartość odżywczą moreli świeżej i suchej.

Wartość odżywcza

Morela świeża (100 g)

Morela suszona (100 g)

Energia

50 kcal

301 kcal

Białko

0,9 g

5,4 g

Tłuszcz

0,2 g

1,2 g

Węglowodany

10,2 g

61,9 g

Błonnik 

1,7 g

10,3 g

Morela suszona ? indeks glikemiczny

Morele suszone cechują się niskim indeksem glikemicznym (30-32). Oznacza to, że należą do grupy owoców bezpiecznych dla cukrzyka. Mogą one być w umiarkowanych ilościach spożywane zarówno przez osoby chorujące na cukrzycę, jak i te z insulinoopornością. Niski IG świadczy o pozytywnym wpływie danego produktu na glikemię poposiłkową ? stężenie glukozy we krwi rośnie stopniowo i nie powoduje gwałtownych skoków.

Suszone morele na zaparcia?

Suszone owoce to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Garść suszonych moreli może dostarczyć nawet ponad 9 g tego składnika. Błonnik wykazuje wiele cennych dla zdrowia właściwości, zwłaszcza w obrębie układu pokarmowego. Zwiększone spożycie powoduje:

  • usprawnienie trawienia, w tym przesuwania treści jelitowej,
  • wiązanie szkodliwych związków,
  • oczyszczanie jelit z zalegających resztek pokarmowych,
  • a w rezultacie regulację rytmu wypróżnień.

Częstą przyczyną wystąpienia zaparć jest za małe spożycie błonnika pokarmowego, czyli tzw. dieta ubogoresztkowa. Jeśli zmagasz się z tą nieprzyjemną dolegliwością, spróbuj włączyć do swojego jadłospisu suszone morele. Dostarczenie naturalnego błonnika to najlepszy sposób na tego typu problemy z trawieniem.

Suszone morele ? ile dziennie?

Suszone morele to doskonałe źródło nie tylko błonnika pokarmowego, ale również innych cennych związków, takich jak beta-karoten, witamina A, C, E i witaminy z grupy B, potasu, wapnia, żelaza czy manganu. Ponieważ są słodkie, mogą stanowić świetną alternatywę dla popularnych słodyczy.

Ile moreli suszonych można jeść dziennie? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ zależy to od wielu czynników. Włączając je do swojej diety, trzeba jednak pamiętać, że dostarczają dużo kalorii w małej porcji. Zbyt duża podaż błonnika na raz może z kolei powodować np. ból brzucha. Najważniejsze więc to zachować umiar i nie jeść ich więcej niż kilka sztuk.

pixel