Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić pyszny kompot z suszu? Prosty przepis na ekologiczny kompot wigilijny

2021-11-09
Jak zrobić pyszny kompot z suszu? Prosty przepis na ekologiczny kompot wigilijny

Tradycyjna polska wigilia nie może istnieć bez kompotu z suszu! Jak go zrobić, by miał najlepsze właściwości i świetnie smakował?

Kolacja wigilijna składa się z dwunastu potraw przypominających o darach Ziemi. W skład wigilijnych dan powinny wchodzić ryby, grzyby, warzywa, mak i oczywiście bakalie – suszone owoce. Na wigilię podaje się także coś do picia. Przeważnie jest to właśnie owocowy kompot, który ma za zadanie łagodzenie dolegliwości trawiennych po obfitej kolacji. Ma on swój specyficzny smak, który w dużej mierze zależy od rodzaju użytej do gotowania mieszanki.

Dobroczynny wpływ owoców suszonych na zdrowie

Suszone owoce są polecane jako naturalne lekarstwo na zaparcia. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe i zawierają witaminy z grupy B, C, A, E, magnez, żelazo, miedź czy mangan. Są pysznym dodatkiem do musli, herbat owocowych i ciast. Często wybierane jako zdrowa przekąska. Dostępne są różnorodne mieszanki, jak i opakowania jednogatunkowe. Rozważnie jedzone mogą być uzupełnieniem diety w cenne składniki mineralne – są polecane nawet w diecie odchudzającej. Kompot z suszu zbiera ich wspaniałe właściwości w aromatycznym napoju.

Aromat wigilii

Kompot wigilijny z suszu jest jednoznacznie kojarzony z wigilią. Pachnie aromatycznie, podczas gotowania unosi się wspaniały zapach owoców. Suszone owoce symbolizują dostatek i są życzeniem, aby przyszła wigilia była równie obfita.

Susz wigilijny

Cynamon i goździki to przyprawy, które nadają swoistego potrawie słodkiego zapachu. A jakie owoce powinniśmy wybrać? Gromadząc składniki na susz wigilijny, można korzystać z gotowych mieszanek lub kupować po kolei składniki, wybierając tylko te, które najbardziej lubimy. Możesz też samodzielnie suszyć przez lato owoce na słońcu, w piekarniku lub w suszarce.

Jak gotować kompot z suszu?

Do wykonania tradycyjnego kompotu wigilijnego potrzebna jest mieszanka owoców suszonych składająca się z:

Z przypraw najczęściej dodaje się:

  • laskę cynamonu,
  • goździki,
  • cytrynę.

Wskazówki

  1. Można dodać odrobinę miodu.
  2. Jeżeli ktoś z domowników nie lubi jakiegoś owocu, to może go śmiało pominąć.
  3. Ugotowany napar można rozcieńczyć wodą.
  4. Przed przystąpieniem do gotowania owoce należy dwa razy wypłukać i moczyć przez kilka godzin.
  5. Nie należy wylewać wody po moczeniu, ponieważ w sobie cenną mieszankę aromatycznych owoców.
  6. Do garnka z powyższymi dobrociami dorzuca się przyprawy: goździki i cynamon. Ilość przypraw zależy od upodobań domowników. Jeżeli ktoś ma sproszkowany cynamon, to dodaje łyżeczkę tej przyprawy, najlepiej pod koniec gotowania.

Jak długo gotować kompot wigilijny?

Optymalny czas to 30 minut. Po tym czasie można dodać świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy oraz z połówki dużej cytryny. Sok z pomarańczy lub cytryny nie jest konieczny, ale dodaje napojowi ciekawego smaku, który warto spróbować. Po dodaniu soku kompot należy gotować jeszcze przez 10 minut.

Lubiany i nielubiany kompot z suszonych owoców

Kompot z suszu ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni uwielbiają ten smak i aromat, inni nie mogą znieść gotowanych suszonych śliwek i goździków. Jednak ten zapach to jeden z najbardziej charakterystycznych aromatów tworzących atmosferę świąt w wielu domach. Zachęcamy do spróbowania!

 

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.76 / 5.00 392 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-23
Sprawna obsługa, bez zarzutu.
2021-08-27
Wszystko ok
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel